Køkkenhave for nybegyndere

Halløj.
Vi er et ungt par, som har overtaget et hus med en fornuftig størrelse have (ca 700 kvm). Heraf er der Ca. 50 kvm køkkenhave, som vi gerne vil prøve kræfter med. Ingen af os har erfaring med at anlægge sådan en.
Hvad kan I anbefale, som er forholdsvis nemt holde? Og hvornår ville I typisk "gå i gang" med haven? 
Vi vil gerne starte i det små, da vi har en del projekter i gang løbende. Så kan vi altid tilføje mere til næste sæson eller senere 😊
9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Kartofler er lette at avle, hvis jorden ikke er udpinte. 
Når jorden er blevet varm nok, ca. først i maj, men er lidt forskelligt afhængig af vejret.

Hej jhb 
Kartofler ved vi, at den tidligere ejer har haft, så det tænker jeg helt sikkert er et godt bud. Glæder mig til at kunne gå og nurse om have til sommer 🤩
Har du andre gode forslag? Vi påtænker bl.a. At lave en række med gulerødder og agurker. 
Man bør ikke have kartofler i den samme jord som der året før også har været kartofler i. Så nogle bælgfrugter (ærter/bønner) i stedet for. Vil I berige jorden, så hæld hønsegødning og sand på arealet og fræs det godt igennem, og plant fx. frilandstomater/agurker og måske fløjlsblomst (tagetes) det "jager" evt. nematoder som er en parasitisk orm væk, også kendt som kartoffel-ål.  
Hej Frank
Så vi kan kun have kartofler hvert 2. År? Eller kan man nøjes med at "opdele" køkkenhaven i to, og dermed skiftevis plante kartofler og bælgfrugter i hver sin side år efter år? 
Man skal kun have en køkkenhave, hvis man virkelig går op i det. 
Der er en del arbejde i det, især hvis tingene ikke rigtig vil gro.
Prismæssigt kan det ikke betale sig, det er billigere at købe det i supermarkedet. 
Gulerødder bliver let angrebet af orm, det samme med  radiser, bælgfrugter og argurker er lettere at have med at gøre.
Ja det er fint og dele køkkenhaven op i 2 eller endnu bedre 3, hvor man skifter afgrøder hvert år. Der findes en oversigt over hvilke grupper af grøntsager og urter som trives og supplere hinanden bedst.
Ps. For at holde ukrudtstrykket nede, kan man lægge et lag halm ud over køkkenhaven.
Vi er bestemt også klar på at lægge en del timer i det - men vi vil hellere starte stille og roligt ud for at lære lidt ad gangen, så vi ikke står med 50kvm der er helt ødelagt, fordi vi har gjort noget forkert her det første år.
Godt tip med halm, det skriver vi bag øret!

Jeg vil anbefale jer, at dele køkkenhaven op i 3-5 bede, adskil bedene med en række fliser eller andet, så der er en helt tydelig opdeling, og nummerer bedene, så i kan holde styr på det. Kunsten er så at "rotere" bedene (kaldet sædskifte), så der går mindst 2-3 år imellem at den samme (type) afgrøde står i samme bed. Skriv ned hvert år, hvilke ting i har i hvilke bede, for efter nogle år kan man godt miste overblikket, så en logbog er genial at have! Eftersom i lige har overtaget haven, så er det umuligt at vide, hvad der har været dyrket året før, så gå bare i gang, og roter indtil i har styr på det.

Alle afgrøder i kategorien skærmplanter (gulerødder, persillerod, pastinak, persille mv.) bliver angrebet af gulerodsfluer, som lægger æg i jorden, der bliver til larver, der angriber rødderne. Derfor kan du (eller bør du) ikke have feks. persille hvor du havde gulerødder året før osv. De kloge siger, at hvis man blander skærmplanter med allium vækster (løg, porrer, purløg mv.), så vil den enes afgrøde skræmme den anden afgrødes utøj væk. Personligt har jeg ikke det store held med det, og dækker af med bionet eller tyl, som virker væsentligt bedre.

Kartofler er relativt nemme at have med at gøre, men de inficerer (ligesom tomater og andre natskyggeplanter) jorden med skimmel, og det er så godt som umuligt at få et anstændigt udbytte, hvis jorden er inficeret med skimmel fra årene før. Derfor kan du ikke dyrke kartofler / tomater på samme sted flere gange. Du skal ligeledes være forsigtig med at bruge feks. posejord, der er brugt til tomater, som jordberigelse hvor du vil have kartofler. Top fra natskyggevækster bør ikke komposteres, men fjernes helt fra haven.

Rødbeder er simple at få et godt udbytte af. Spirerne / bladene bliver spist af spurvene, så de skal afdækkes, indtil de har en hvis størrelse, og herefter skal i holde godt øje med spurvene, for de kan komme i ret store flokke og ødelægge bladene, så væksten går i stå. Det samme gælder i øvrigt salat - spurvene elsker det, men dækker man af, så er eks. iceberg også relativt let at dyrke. Lad være med at bruge fuglenet, det er synd for fuglene, der kan sidde fast i det.

Kål er også let at få et godt udbytte af, men det bliver angrebet af stort set alt, hvad man kan komme i tanke om, så det skal holdes afdækket hele tiden. Kålsommerfugle, kålugler, kålfluer mv. kan ødelægge udbyttet så hurtigt, at det i sig selv er imponerende. Grønkål/palmekål vokser i højden, så det optager ikke meget plads, hvorimod hvidkål mv. vokser meget i bredden, og derfor kræver mere plads.

Det er bare at give den gas, dyrk så mange forskellige ting, som i magter, og så husk at skrive ned hvad der lykkedes, og hvad der gik i vasken, og evt. hvorfor, for det bliver i klogere af. Og forresten, så hyg jer med sneglene, de angiber nemlig alt, de små forpu**** sata***! ;-)

Hellere leje end at bo på gaden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis