Fugt i indervægge

Hej 
Jeg håber der er nogen som kunne komme med et godt råd angående nedestående. Beklager på forhånd at det bliver et længere skriv. 

Vi købte for godt et år siden en landejendom fra 1914 uden kælder, gennem renoverede i 98, alt lavet af fag folk. Vi overtog en del tegninger og entreprise beskrivelse i forbindelse med handlen. Alle vægge er mursten, med isoleret hulrum i ydervægge, der er sokkel mindst 70cm under jorden. 
Indvendige vægge står på mursten eller leca, vi har fundet murpap i den del af væggene som vi har haft åbnet til.

Tilstandsrapporten så meget flot ud, men da det var vores første hushandel fik vi alligevel vores egen byggesagkyndig med ud for at se på ejendommen. Ligesom tilstandsrapporten finder han alting i orden, de ting som skal laves er minimale og til at overskue. I forbindelse med gennemgang er der enkelte steder saltudtræk på væggen og løst puds bag malingen, sagkyndig mener at der er brugt forkert puds/maling og guider os i at udbedre dette. 
Huset er på ingen måde sminket i forbindelse med salget, det trænger til maling, løs pus er ikke udbedret osv. Han nævner specifikt at der ikke er tegn på opstigende fugt, ej heller tegn på skimmelsvamp.
Gulv i stue og værelse er mere eller mindre originale trægulve på strøer og har en del nedbrud i sig, ikke noget alarmerende får vi at vide. 
Tidligere ejer har ikke renoveret gulvet i disse rum, da ejer ønskede at beholde det originale gulv. Resten af huset er renoveret med gulvvarme.

Efter at have boet i huset i cirka 3 uger kommer der pludselig fugt i væg og gulvet (områder markeret på billede med rødt). Vejret har været knastørt og varmt i den periode, ingen regn.… Nærmest fra den ene til anden dag kan vi se på træet at det bliver mørkere.
Det breder sig ikke yderligere efter det først er kommet frem. På gulvet max 5 cm fra væg, meget sporadiske mindre områder, og højest 50cm op ad væggen hvor det er værst.
Kører man en hånd over væggen kan man se små perler af fugt og det har en sur lugt. Fugten er kun på væg/gulv mod stue og værelse, ingenting mod køkken og heller ikke noget på modsatte side af værelset.
På badeværelset kommer der også fugt op af gulvet samt de 2 ud af 4 vægge.
Badeværelset er ikke renoveret i 98, gulvet er en form for terrazzo. VVS’er, mener at der muligvis ikke er korrekt kapillærer brydende lag eller vådrumssikret. 

Vi kontakter den byggesagkyndige, han mener der må være sket et brud et sted på noget rør, han mistænker hvert fald ikke grundfugt. vi kontakter så forsikringen, de sender først en taksator og efterfølgende en VVS'er ud. Ingen utætheder på varmeanlægget og ingen utætheder på forbrugsvand. Vi spørger om de ikke for en sikkerhedsskyld kan tjekke kloak/afløb (der går formentlig et afløb ud af huset tæt på værelset), dette afviser de med henvisning til at de mener det er opstigende grundfugt. De nævner at det kun kan være opstigende grundfugt på grund af mængden af vand som de mener at der skal til for at fugte det så meget op.

De nævner at de før har set at tørke kan lede vand steder hen som det ellers ikke plejer og at de i øjeblikket havde flere af sådanne nogle sager. VVS'eren anbefaler at vi til foråret fjerner gulvet i værelse, stue og badeværelse og etableret nyt korrekt terrændæk (gammel terrændæk var jord, spånplade, 2 cm beton, strøer), samt kontrollere murene for murpap og dens tilstand.
 
I mellemtiden bliver udbredelsen af fugt ikke større/værre og i perioder forsvinder den fugtige fornemmelse på væggen. Dette er på trods af masser af regn og sne. 
Vi har for nogle måneder siden færdiggjort terrændæk i stue og værelse, opbygget efter alle kunstens regler. Under udgravning er der intet der indikere at jorden er fugtigere udover normalen. (Badeværelset er det næste som skal renoveres)
En murer tjekker murpappet, finder ingen grund til at begynde at skifte dette, anbefaler at vi kan bruge sokkelstop i tilfælde af at der skulle være et svagstykke på murpappet.
Vi kontakter Skalflex og får anvisning i at bruge sokkelstop i kombination med murpappet. 

Det virker til at fugten fortrækker sig efter endt renovering, men pludselig i juni (igen ved en ret heftig omgang tørke) kommer det tilbage samme steder som før, dog kun i væggene, gulvet er tørt.
Væggene er igen klamme at rører ved, fugten lugter surt. Det bliver stadig ikke værre af at vi har haft den vådeste juli nogensinde... 
Væggen er malet med kalkmaling og de steder hvor det er værst kan man se at malingen er mørkere end ellers. Puds/maling skaller ikke af, væggen er blot klam at røre ved.

Er der nogen herinde som har oplevet noget lignede? Som eventuelt kan komme med et godt råd om hvad næste skridt kunne være for at løse/finde problemet? Jeg finder det lidt underligt at det er værst, når jorden er absolut tørrest uden for og kan fortage sig i et regnfuldt efterår/vinter?

Det virker lidt til at de fag folk vi har haft til at kigge på det, skyder lidt i blinde, for det har jo ikke rigtig løst problemet. Så måske man kunne være heldig blandt jer at finde en med den gyldne vej :) 
5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Peyote
Peyote Trådstarter
5
Jeg har selv været lidt i gang med at undersøge...
Er det sandsynligt at det kan skyldes dårlig dræn fra tagrende? 
2 nedløb går 40cm ned i jorden direkte ved sokkel, efterfulgt af lidt murbrokke. 1 nedløb er komplet stoppet, har undermineret jorden under fliserne, igen direkte op ad sokkel og ca 4 m væg fra det fugtigste sted i midten af huset. 2 andre nedløb er koblet på almindelige dræn slange som løber langs huset i en afstand af 50-100cm fra sokkel i 50-70cm dybde.  
Noget værre klamp de har lavet, har endnu ikke fundet noget som går til nogen form for faskine/brønd.. det bliver lavet under alle omstændigheder, men bør vi regne med at det kan løse problemet?
Kermit_369
Kermit_369
1446 7860
Jeg kan ikke lade være med at tænke på om Det kan skyldes kondens. Idet det er værst når det er varmt. Der vil luften indeholde mere fugt og hvis så væggene er forholdsvis kolde vil der dannes kondens. Det passer igen med at der nærmest har været dråber på væggen. Opstigende fugt tror jeg ikke kan danne dråber.

 Topmålet af dovenskab er at gøre det rigtigt første gang

Peyote
Peyote Trådstarter
5
Hvordan tjekker man nemmest om det er kondens? 
vi lufter ud som anbefalet, har dog en forholdsvis høj luftfugtighed 65-75%, kan dog se at det pt også er udendørs fugtigheden..
Jeg har sat en ventilator op i området hvor det er værst, for at se om en kontinuerlig luftstrøm ændre noget.
Men man skal måske have fat i en affugter for ikke bare at flytte rundt på kondensen?
Kermit_369
Kermit_369
1446 7860
Tja du kunne måske at måle overfladetemperaturen på væggen. Sammenholdt med luftfugtigheden kan du jo så se om væggen er over eller under dugpunktet. 

 Topmålet af dovenskab er at gøre det rigtigt første gang

Peyote
Peyote Trådstarter
5
Der er langt til dugpunktet, vådeste sted på væggen er 1 grad koldere end luften og top af væg, der er cirka 3 grader ned til dugpunktet med nuværende luftfugtighed
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også