Akkumulator - ellære

Af ren nysgerrighed:

Hvis et bilbatteri har den fornødne spænding (12,5-13V) over polerne, men alligevel ikke kan hverken rive en startermotor eller en centrallås i gang, hvad kan så være problemet?

Batteriet er skiftet, så det praktiske problem er løst, men det vækkede bare nysgerrighed her pr. efterkrav, hvad der kan forårsage dette, når spændingen er helt fin. 
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Et fuldt opladet 12V batteri kører 14,0-14.6V, så 12.5-13V er næsten helt afladet, eller nogle af cellerne der er kolapset.

 

Spænding på batteriet fortæller ikke noget om hvor meget strøm du kan trække. Et gammelt batteri hvor cellepladerne er næsten helt ødelagt vil have den samme spænding som et nyt batteri.

Det aktive areal har betydning for strømmen. Det er derfor, at en motorcykel-akkumulator og en bil-akkumulator har den samme spænding, men man kan ikke trække den samme strøm.




Steensen skrev den 30-04-2023 15:17:44

Et fuldt opladet 12V batteri kører 14,0-14.6V, så 12.5-13V er næsten helt afladet, eller nogle af cellerne der er kolapset.

 En spænding på 14,6V er for højt. Den maksimale spænding på bilens akkumulator er 14,4V. Over den spænding begynder akkumulatoren at "koge" altså udskille ilt og brint som knaldgas. 

I trådstarterens tilfælde er fejlen sikkert en sammenfaldet celle. 

fase
Skal du teste et startbatteri skal det være med belastning på - jeg gætter på med alt lys tændt, blæser med mere tændt ville din spænding meget hurtigt falde.

 

" Stensen"
Eet bilbatteri helt i hvile skal/vil ligge på en spænding omkring 12,2 til 12,6 volt alt efter lade tilstand
De værdier du kommer med vil kun være til stede med motoren startet og et rimeligt opladet batteri og kun på nogle få franske biler vil lade spændingen komme op på 14,6 volt - normalt max bør være 14,4 ved 100 % i orden anlæg !

"AUTOELEKTRIKEREN"
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis