Varmegenvinding

Hej
Er i gang med renovering af el opvarmet 70èr hus på 188 kvm.
Jeg har lige nu varmeflytning fra pille brændeovn og som sammen med luft/luft varmepumper er vores primære opvarmning.
Der er trukket 125 mm spinolrør til alle værelser, bad og kontor med udblæsning og vil gerne udskifte den eksisterende Lindab 160cl pumpe med et Genvex 300 xl med varmeflade, for at få et bedre indeklima.
Jeg har forespurgt et ventilationsfirma og synes at prisen var temmelig høj ca 75000. Da de vil skifte samtlige rør og ventiler (Ligger midt imellem 400 mm isolering)
Er der ikke muligt at udnytte varmen fra brændeovnen på eksisterende rørføring med et ventilationsanlæg uden at skifte hele installationen

Mvh Kim


4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jo, det kan man men ventillationsfirmaet bliver jo holdt op på korrekt dimensionering af rør, og ventiler. Derudover skal rørføring fra bad, bryggers, køkken og brændeovn ændres så det er udsugning i stedet for indblæsning.

I øvrigt er genvindingsanlæggene med indbygget varmepumpe at foretrække fremfor en el varmeflade.

Selvbygger med stort S. 
Der er flere faktorer i spil her, der gør at firmaet vil have så mange penge:
  1. De skal egentlig bygge et nyt anlæg, da de ikke kender dimmentionerne på dit eksisterende varme transport anlæg, ej heller alderen
  2. De skal sikre sig at forgreningerne er lavet med Y-stykker og ikke T-stykker
  3. De skal sikre sig at rørene er korrekt isoleret
  4. De skal "finde hoved og hale" i alle rørene, og koordinere dem så frem/retur ligger gunstigt ifht. varme genvindings anlæggets placering
  5. De skal etablere strøm til anlægget
  6. De skal i princippet fjerne alt isoleringen og etablere ny isolering
Så som du ser, er der mange faktorer i spil, der fordyre processen.
Der ud over skal du have flere ting i baghovedet:
Et varmegenvindings anlæg er et mekanisk ventilations anlæg til udskiftning af luften med begrænset energi tab til den udskiftede luft, mender ud over er det intet af følgende:
  • Ej et varme transport anlæg
  • Ej primær varmekilde (Selv med varme flade, flytter/tilfører det så lidt varme at det er af begrænset indflydelse på husets opvarmning)
  • Ej et air-condition/nedkølings anlæg
  • Ej vedligeholdsfrit
Af denne årsag skal du kigge på nogle andre faktorer i dine betragtninger
  1. Skal varme genvindings anlægget etableres aht. udluftning/luft forbedring i huset? 
  2. Har du over hovedet gavn af/behov for et genvex anlæg, nu din brændeovn bruger så meget luft, og dermed sørger for en forholdsvis stor luft-udskiftning i dit hus?
  3. Er det mere relevant at etablere vandbåret varme anlæg i huset, f.eks. ved at få en brændeovn med gris og så på dén måde kunne få centralvarme der er vand-båret 
    Overvej om brændeovnen skal suppleret med eller erstattes af:
    1. gas fyr
    2. træ-pille fyr
    3. olie fyr
    4. luft-vand varmepumpe
    5. jord-vand varmepumpe
    6. Fjernvarme, og om fjernvarme er under etablering i nærmere fremtid i dit område (også visse udkants områder er der lavet projekterings planer for fjernvarme i)
  4. Er det mere rentabelt/bekvemt at få opsat flere luft/luft varmepumper, så du kan kontrollerer varmen forskellige steder i huset, uafhængigt af hinanden, men med bedre virkningsgrad end at køre med el-radiatorer?
Jeg ville i dine sko helt klart overveje punkt c, i sær hvis i står foran en stor renovation af huset, hvor der planlægges at ligge gulvvarme, er C4-C6 meget gunstige, da gulvvarme er optimalt til varmepumpe drift.

Beklager det blev en længere smøre, men pas på du ikke får smidt en masse gode penge efter dårlige løsninger, hvilket det lyder til du er i gang med, heraf dette indlæg til hjælp med overvejelserne du skal gøre dig.

 

Hvis du blot vil flytte varmen fra stuen til andre rum, har du ikke brug for Genvex. Du skal huske på at du skal have stor lufthastighed for at opvarme et rum. Tænk på lufthastigheden ud af dine luft-til-luft varmepumper. Et Genvex anlæg kan ikke bruges til opvarmning, dertil er lufthastigheden alt for lav.

I Genvex anlæg er der to strenge, en til udsugning (normalt bad og bryggers) og en til indblæsning andre steder. Med modifikationer kan det du har bruges som den ene streng.

Hvis du laver det traditionelt med udsugning fra bad og evt. stue, vil jeg anbefale at du dropper varmefladen. Hvis dine rør er ordentligt isoleret. Vi indblæsningstemperaturen være tæt på rumtemperaturen og opvarmning er unødvendig.


Hej
Tak for svar.
Det er ikke muligt at lave gulvvarme. Det vil kræve at alle gulvene bliver gravet ud. Da huset ingen rør har.
 Som det er nu. Har vi 30 grader indblæsning i det værelse der ligger længst væk. Vel at mærke når pilleovnen kører.
Det var også bare om det kunne lade sig gøre, at få udskiftet luften i huset og genanvende varmen.
Vi har 2 luft/luft varmepumper. 1 i hver ende af huset, som kun bliver brugt til supplement om vinteren.

Mvh Kim
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis