Båd batteri

Har en lille sejlbåd med påhængs moter, derfor uden generator. Den er udstyret med landstrøms anlæg og en oplader (50 - 100 Ah). Der er et lille batteri 12V/18Ah som fungerer fint med det meget begrænsede el-udstyr vi har ombord (Kun et par led lys).
Vil gerne have en kølekasse,(spec . se vedhæftede fil) som gerne skulle køre i længere perioder. Vil det virke hvis vi går op til et 100Ah batteri, og i så fald hvor længe vil det køre ?
4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvis det er typen uden kompressor, bruger den strøm hele tiden 48 watt, så med et 100 ah batteri der er helt opladet, burde den kunne køre i  ca 24 timer, så er batteriet ved at være helt tom.
Du skal købe et forbrugs batteri eks et af typen  AGM, de tåler at bliver helt afladet opg opladet igen.

Vi prøver igen, i morgen --
De skriver max 11-15 grader under omgivelsestemperatur -det er for ringe og for meget strøm. Jeg vil anbefale enten en kompressor -den er dyr men sat til køl og ikke frys vil, Biltemas bruge mindre strøm og maske en gang tid på 20%.

Eller passiv køling og godt med frossen vand - kan drikkes efter brug. På længere ture køb is undervejs Rema1000 tager 20kr for 2 kg isterninger - Jeg vil mene der er mere køleeffekt i en sådan pose end  den køleboks og et 100AH batteri. Passiv køling har for mig holdt op til 4 dage i en Maxi 77. En frossen køle ret dur også.

 

Kompressorbaseret køleboks, LiFePo batteri eller AGM, samt solpanel, er vejen frem.

Mht. sol, gælder reglen om jo at "jo større des bedre"

Kig evt. på dba efter brugte paneler fra hus installation el. lignende.

Elektronikteknikeren
Hvis køletiden er vigtig for dig, bør du købe en køleboks med kompressor.

Den du viser er en billig med peltier-element. Den vil teoretisk kunne køle i 20 timer på et 100 Ah batteri.

Kølebokse med peltier-elementer har en virknings grad på kun 5%. Dem med kompressor har bedre virkningsgrad og kan derfor køle længere på det samme batteri.

Hvis du bruger en almindelig bly-akkumulator bør du have spændingsovervågning af dit batteri. Det tager skade, hvis spændingen bliver for lav. Måske er der kølebokse hvor det er indbygget.

På grund af den dårlige virkningsgrad vil et100 Ah 12 V batteri, der bliver kørt i bund kun køle med 216 kJ. Det svarer til kølingen fra 650 g is der smelter fra 0 grader is til 0 grader vand. Så det er rigtigt at 2 kg is køler bedre end et 100 Ah batteri og en primitiv køleboks.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis