Gode råd til fundament søges

Hej GDS’er

Jeg har brug for lidt gode råd og erfaringer ifm. opbygning af fundament til ny garage på 50m2. Den bygges i træ.

Planen for fundament er følgende:

  1. Grave en rende 
  2. Læg armering i bund
  3. Fyld med beton (leveret)
  4. Læg armering i toppen i den våde beton
  5. Sæt leca-blokke i den våde beton
  6. Bor igennem lecablokken og sæt gevindstænger
  7. Vent til betonen har sat sig og sæt næste skift leca
  8. Puds lecablokken på ydersiden 

og nu til spørgsmålene … 

ang. #2: Læg armering i bund
Hvordan løftes armeringen fra bunden af renden. Har set nogle billeder hvor man har brugt en mursten eller lign, men også set at armeringsjernet bliver skubbet rundt når betonen fyldes i. Er der et godt trick?
I øvrigt, hvilken dimension/type armeringsstål skal der bruges?

ang. #3: Fyld med beton (leveret)
Betonen kan fås i forskellige styrkeklasser og max sten-størrelser. Umiddelbart er det vel lettere at få det til at løbe sammen om armeringen og arbejde med hvis ikke det er for groft. Er der nogle erfaringer/anbefalinger til det? Skal der bruges betonvibrator? 

ang.#4: Læg armering i toppen i den våde beton
Er det måden at gøre det på, altså at lægge armeringen i den våde beton og trykke den lidt ned i det? Hvor langt skal det ned?

ang. #5: Sæt leca-blokke i den våde beton
Langs den ene side af garagen er der et nivauspring opad på 50 cm, så her skal jeg have et 3 skift mere på. Spørgsmålet er her om lecablokke i tykkelsen 15 cm eller 19 cm kan holde til trykket fra jorden? (se tegning) Alternativt skal jeg bruge armerede fundablokke de første 3 skift og så sætte de sidste 2 skift i leca. 

#6 Bor igennem lecablokken og sæt gevindstænger
Jeg overvejer en anden mulighed, nemlig at vente med at sætte gevindstænger til remmen er stillet på fundamentet, og så bore ned og fastgøre i betonen med klæber. Så skal man ikke kæmpe med gevindstænger imens remmen monteres. Hvilke erfaringer har I?


På forhånd mange tak for jeres input!

Anders
3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
1. Husk at renden skal graves færdig kort før beton bil ankommer. Det kan meget let fyldes med vand i bunden. 
2. 20 - 30 cm beton fyldes ned i renden, og smidt så armerings jern i 2 stk 10-15 cm ved siden af hinanden. Omkring hjørnet er det bedre at bukke dem som at samle dem i hjørnet. Hvor de skal overlappe lægges de mindst 30-40 cm ind forbi hinanden De skal naturligvis ligge klar bukkede og i afskårne længder. Det er en fordel at være et par stykker til at hjælpes ad. både med at styre beton tragt, jern i, og samtidig gå med evt, vibrator.
Sådan en beton chaufør har i øvrigt også en stopknap. Men det skal jo ikke tage flere timer så får i regning på vente penge
3. Du skal bruge en billig beton og det er med større sten i. Beton fabrikken ved hvad der bruges. Du skal ikke tænke på problemer med større sten, det skal nok smyge sig omkring jern.
Det vil være perfekt at leje en vibrator. men det kan også lade sig gøre at gå og pumpe op og ned i beton med an lægte eller rundstok. Så får man luft ud af beton. Husk at beton synker lidt når man vibrerer.
Det er godt at have galger ude uden for fundamentet så man hele tiden kan have en snor som man kan bruge til at måle højden med.  Man kan hurtig sætte en ny snor hvis man har ødelagt en, ved at det er galger med rette højde.
4. Ja  læg armerings jern på toppen og tryk det ned ved at "pumpe" med skovlen. 5-10 cm ned og Igen med afstand
5. Man kan godt sætte nederste række i den våde beton, men der skal også mørtel i de lodrette fuger så det skal mures sammen. Resten af leca skiftene mures op. Når du planlægger højde på nederste så skal du regne med 20 cm pr. skift da der skal være plads til mørtelfuge. 
6. Det er lidt tricky med de gevindstænger. De er rare at være fri for til så sent som muligt men de skal også sidde godt fast i beton. Hvis de sættes i våd beton så skal der være en møtrik og en stor skive på dem. Alternativ skal der bukkes et øje / hårnål på enden. Det er ikke nok at droppe dem ned i beton. 
Er det efter remmen er lavet så får du problemer med at få boret så langt ned. Boresmuld vil ikke kunne komme op og så går maskinen fast. Det er heller ikke nemt at få placeret beton klæber dernede.( muligt med glasampuller) 
Så det kommer noget an på hvilke værktøj du har til rådighed. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hej Erik, 

Tak for dine tip, de er værdifulde!  Har du et bud på om Lecablokkende vil kunne holde jordtrykket, eller om jeg skal gå efter fundablokke med armering og så isolere dem på ydersiden?

Mvh. Anders
Jeg mener godt de kan holde til trykket, men du kan jo forstærke dem lidt ved at putte beton ned omkring dine gevindstænger. Jern må helst ikke komme i direkte forbindelse med kalken i den våde mørtel, men cement og sand er udmærket. Så lidt større hul i leca blokke og så fylde cement/sand vælling derned. Hvis du pakker gevindstænger ind i plast eller lignende så er det ok med mørtel. 
Når du så har pudset udvendig smører du en sokkel asfalt på ( tjære eller lignende.) 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis