Beskæring af frugttræer nu?

Er det for sent? Er der begynt at trække safter op i stammerne?

M.v.h.

FalckManden fra Fakse, Sydsjællands smørhul.
10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Beskær du bare løs, det plejer haveejere at slippe godt fra, men...

"Sommerbeskæring er uden al tvivl den bedste årstid for beskæring, hvis vi udelukkende ser på planternes trivsel. Der kan så være praktiske grunde til evt. at gøre det på andre årstider, frugter på træerne, man kan måske ikke se grenene for bare blade osv. Men mere præcist er tiden fra ca. 1. juli til ca. 15. september, hvor planterne er i fuld aktivitet, helt at foretrække. Der er ikke tradition for at beskære træer og buske i det tidsrum, men alle undersøgelser, f.eks. de meget storstilede og omhyggelige forsøg, som har været udført i Hamburg under professor Dujesiefkens ledelse, peger éntydigt på dette tidsrum."
(Sten Porse og Jens Thejsen)

<p>Venligst<br /> <br /> <br /> Thye</p>
Min kære motorcykel-kammerat.

Uden at have meget forstand på det, så troede jeg netop ikke man burde gøre det når safterne drønede rundt i træet, men netop inden eller efter.

Gider du skrive lidt mere hvorfor de er kommet frem til noget andet, for jeg har vel forstået, at det er et referat du beskriver som du ikke selv har været med til - ellers må du gerne korrekse mig.

På forhånd tak.

Mvh. JørgenE
Skægt nok hænger den gamle praksis godt ved; altså at beskære træer og buske under deres inaktive periode. Der er såmænd stadig mange ældre gartnere, der insisterer på dette. Men udover at alle videnskabelige forsøg viser at perioden fra juli til september er den i særklasse bedste tid for beskæring, er der jo også en vis logik i det. Tænk på at træet skades voldsomt under en beskæring. Tænk på forskellen imellem at være i vækst og kunne hele under fuld aktivitet og så være fuldstændig inaktiv og bare stå såret hen i barskt vejr!

Mit råd er at klippe frugttræer og -buske samtidig med at man høster frugterne. Det er der for mig at se en fin, helstøbt og ganske praktisk proces i.

<p>Venligst<br /> <br /> <br /> Thye</p>
Har egentligt aldrig tænkt over det, men man klipper jo også hækken på dette tidspunkt - og det går jo fint.

Mvh.

Jan R.
Hej Thye,

Du lyder sandelig som specialisten- derfor;.. jeg beskar et blommetræ meget kraftigt for cirka 2 år siden. Og jeg mener kraftigt, så kraftigt at flere mente at det aldrig ville komme sig igen. Men det gjorde det nu og som træ beset er det nu ualmindeligt pænt.

Det første år - efter det var beskåret gav det ingen frugter, hvilket vist nok er nomalt, men anden år (sidste år) gik det nærmest amok. Faktisk gav det så mange frugter og de sad så tæt, at de fleste rådnede op før de blev modne.

(Det skal i den sammenhæng lige nævnes at det tidligere ikke gav ret mange blommer). At det nu giver (gav) overvældende mange blommer har det noget med beskæringen at gøre - eller var sidste år blot et usædvanligt frugtår ?

Med venlig hilsen

Erik M.
Annonce
Hej Christian22

Det har både noget med beskæringen og klimaet at gøre, at du fik så meget frugt sidste år. Blommer og kirsebær (m.m.) er oftest podet på en hurtigvoksende grundstamme. Ved en kraftig tilbageskæring bruger træet, der i dit tilfælde allerede har udviklet et stort rodnet, sin energi på at sætte skud. Sidste år havde træet sikkert fået meget flotte, lange skud, da det veludviklede rodnet samler masser af energi. Hertil kom så et godt klima med et fantastisk sensommervejr, der har forkælet træet og dets frugter. Havde du gået og nippet alle blommer, i berøring med andre, væk, havde du måske været i avisen med årets største blomme…!

Nu aner jeg naturligvis ikke hvilken blomme, der er tale om. Men det kunne være interessant at vide, om det er den samme blomme du høstede sidste år, som den blomme, du høstede på dit "originale" træ!? Ligesom det kunne være interessant at vide, hvornår på året du skar træet tilbage!?

Apropos sommerbeskæring; udover det i de tidligere indlæg under emnet anførte, har sommerbeskæring også den fine fordel, at der ikke dannes vanris, fordi træet heler op i stedet for at skyde vildt.

<p>Venligst<br /> <br /> <br /> Thye</p>
Det kan godt være, det er et dumt spørgsmål, men hvad er "vanris"

(Please, lad være med at sige, at det er de 1000 meterlange lodrette skud, jeg pligtskyldigt klipper af mit æbletræ i januar, fordi "folk" siger, man skal)??

Thomas

Hvis bare alt GDS var som LEGO...
Det er præcis hvad det er, Thomas, de mange tæt samlede skud, der skyder omkring dine beskæringspunkter. Men hvis du begynder at beskære, når du høster, bliver du fri for dem i fremtiden - det må da være godt nyt!

<p>Venligst<br /> <br /> <br /> Thye</p>
Hej Thye,

Jeg mangler at svare dig at det er et Victoria blommetræ og blommen er som "original blommen" - Det eneste forskel er, tilsyneladende, at blommerne sidder betydeligt tættere en tidligere hvilket får de fleste af dem til at rådne før vi når høsten. Men som jeg forstår dig bør man på et tidligere tidspunkt tynde ud i de grønne blomme-vækster inden de når for langt i modningsprocessen?
biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
Hilsen

Erik M.
Sikke en masse kloge ord, men ikke desto mindre er det rigtigt. med sommerbeskæring. Det har jeg altid udført, for det er samtidig nemmere at se træets fremtidige facon.
christian22-du kunne lade eventuelle "aggressioner" gå ud over træet og give det nogle rysteture undervejs, det er også effektivt. Jeg er nok lidt misundelig på dine dejlige blommer. Alle mine træer er nye....

Sniffer  
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis