Asbest i kælder - hvordan rydder vi det op?

Hej.
Vi har været så uforsigtige at få spredt noget asbest i vores kælder fordi der er blevet skæret ét hjørne over på et gammelt isoleringsrør. Kælderen er fyldt med byggerod, så det er lidt uoverskueligt hvordan vi kommer videre herfra. Jeg har snakket med et par eksperter som forslår at vi hopper i et par dragter, taget p3 masker på og får kørt alt byggerod til deponering. 
Til slut har vi mulighed for at skylde kælderen over med vand da den har afløb, hvilket skulle være den bedste måde at komme af med asbest på. 
Hvad siger I, synes I det lyder fornuftigt? 
Mvh Nis
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
kør alt byggerod til deponering. 
Rækkefølge:

1) Forsegling af kælderen til resten af huset. Alle døre og lemme til resten af huset fra kælderen skal tapes grundigt til så fibrene ikke spredes til resten af huset.

2) Afskaffelse af byggerod og alt inventar i kælderen. Spil det med vand hvis det støver, inden det fjernes. Kan det skylles det som I evt. gerne vil beholde kan man gøre det. Er der tale om genstande som består af stof eller materiale som fibrene kan sætte sig i må det desværre ud.

Overvej om det ikke var en god ide at få resten af asbestholdige rørisolering ud af kælderen og giv  rørene en gang rockwool rørisolering i stedet når I er helt færdige med hele processen.

3) Dæk elinstallationer af for vand og sluk gruppen på relæet. Vandrette flader er vigtigst men jeg ville nu spule det hele grundigt. Brug evt. en vådvasker til at suge vandet op løbende undervejs. Man plejer at få en slange med til den når man lejer den som fint kunne sætte til at afløbet i kælderen.

4) Affugtning af kælder. Køb eller lej en affugter. Anbefaler en med dræn slange så den ikke skal tømmes hele tiden.

5) Slut af med evt. asbest test (fås til 600 kr.). Hvis der stadigvæk er noget gentages relevante processer under punkt 3 og 4.

Med hensyn til maske skal der helst bruges lukkede P3 filtre som bl.a. kan fås hos 3M, da disse er modstandsdygtige overfor vand dråber i luften og samtidig indkablser asbest fibrene inde bag plastkappen på filtret. Det er MEGET vigtigt at masken slutter helt tæt. Har du skæg er det bedre at lade det lade livet (fremfor dit 😵) så du er godt beskyttet mod de ultra fine partikler. Brug en god silikone halvmaske. Den er også god at have under resten af renoveringen.

Læs relevante folder om asbestsanering fra bl.a. Arbejdstilsynet inden du går i gang.


Lyder sgu ikke rart at du skyller asbest ud i kloakken.
Jeg tænker både på evt. personer der måske arbejder i/med kloakken og vandrenseriet længere ude (kan det filtrere asbesten ordentligt fra?).
Som nævnt ovenfor, læs https://at.dk/regler/at-vejledninger/asbest-c-2-2/#bilag og forstå at det er alvorligt ment aht. dig og de der kommer i nærheden.

Alle besparelser omregnes til fl. rødvin👍
Asbest er ikke farligt i fugtigt tilstand. Det kan faktisk spises, hvor utroligt det end lyder. Asbesten er farligt at få i lungerne, hvor det kan foranledige asbestose, som er en farlig lungesygdom.
Når asbesten kommer i kloakken er det vådt og dermed ufarligt for personalet. Der er mange andre farlige ting i spildevandet, jeg ville være bange for. Der er omkring 16 - 18 patogene/sygdomsfremkaldende virus- og bakteriestammer i spildevandet, som er mere farlige end våd asbest. Asbesten kan ikke filtreres fra spildevandet.

fase
Annonce
Asbest er yderst farligt. Man bør absolut ikke spise det. Det kan forårsage mavetarm kræft og skade kroppens kredsløb m.m. at indtage det. Vand  binder asbesten men fibrene er stadigvæk farlige at få i kroppen. Den mest kendte kræftform foresaget af asbest er lungehindekræft (uhelbredelig), men det betyder ikke at de små nåle er uskadelige for resten af kroppen.

Mht. udrensning i kloak er det da værd at overveje, men samtidig skal man huske på at der stadig findes mange asbest tage i Danmark som også bidrage til asbestforurening af spildevand. Fibrene frigives til regnvandet når tagene forvitre. 

aximomatic HELT ENIG. Og det er også derfor ikke til at forstå, at nogle byer stadig har over 20% eternit vandledninger til at føde med "rent" vand ud til boligerne. Nogle myndigheder prøver også at fortælle (bortforklare) at der ikke ses så meget mere kræft hvis man drikker det, set i de området med Eternit rør..

Men HUSK lige på at man vasker tøj i det vand.. så skyller maskinen sengetøjet med asbestfiber vand..og så tørre sengetøjet og andet tøj.. og så har jo man Asbest inde i boligen afgivet fra i stoffet.. 

Men det er en offentlig hemmelighed, for det koster jo penge at fjerne de vandrør, der er af Eternit.... 

 
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis