Beregning af styrke af saddelhak

Hej!

Er der nogle som kan forklare mig eller henvise til noget materiale som beskriver, hvordan man kan bestemme styrken for saddelhak ved kipdrager for bjælkespær?

Jeg er bekendt med 2/5 reglen, men denne regel må være baseret på nogle beregninger?

vh
4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
https://toemrerbogen.praxis.dk/7685
Hej Frisk

Tak for dit svar, men det er ikke helt det jeg leder efter.
Se https://toemrerbogen.praxis.dk/14533 , saddelhakket til højre på det første billede, på den højeste mur. For størrelsen af dette saddelhak gælder også 2/5 reglen, men jeg har ofte set at der laves større saddelhak her ved kip.
Mit spørgsmål går derfor på, hvordan bestemmer man hvor stort dette saddelhak kan laves, således at de lodrette kræfter på spæret kan overføres til kipdrager uden spæret flækker?

Vh
2/5 reglen kan du kun bruge hvis det er leverandørspecificeret. Hvis ikke er det en arbitrær regel som tømrerne har fået forvirret ind i deres lærdom.

Størrelsen af hakket afhænger naturligvis af hvor stor belastning der er på bjælken. Her skal du undersøge tværsnittet for det svageste forekomne snit, dvs hakket.
Så det afhænger af lastvirkningen, træets egenskaber og restgeometrien af bjælken.

Når hakket laves i oversiden kan du uden videre regne med fuld udnyttelse af træet i resttværsnittet, men er hakket i undersiden, er der risiko for at træet flækker på langs, i overgangen mellem udskæringen og det fulde tværsnit. Derfor skal der regnes med reduceret styrke i træet ved den type udskæring. Den reducerede styrke findes ud fra geometrier som udhakket medfører, såsom resthøjden, vederlagsbredden osv.

Hvordan regner man så på det? Det fremgår af konstruktionsnormerne, men det kan også findes i noget mere lettilgængeligt som fx https://www.traeinfo.dk/produkt/beregning-af-traekonstruktioner/ 

 Certificeret Statiker

Hej Ingenioeren

Tak for dit svar - det er lige præcis den risiko jeg ønsker at undersøge som du beskriver "..for at træet flækker på langs, i overgangen mellem udskæringen og det fulde tværsnit".
Jeg vil straks se i bogen fra træinformation, som du henviser til.

vh
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis