Enden på privat byggeri?

Som privat bygherre er man ofte på herrens mark hvis man ikke har erfaringen og udstyret med en kritisk sans. Det er ikke uden grund man siger, at det første hus bygger man til sine fjender. Det andet til sine venner og først det tredje hus til sig selv.

1: For hovedparten af håndværkerne gælder det om økonomi (deres egen). Så snart sidste rate er betalt, er al fokus på den næste opgave. Det er deprimerende hvor få håndværkere der indrapportere til de respektive ERFA-grupper der er sat i verden for at højne kvaliteten, men det er endnu mere deprimerende hvor mange private bygherre der lader sig narre af nettes forførende vildfarelse om fatamorgana løsninger, fremsat af en fantast bosat i en obskur republik øst for paradis.

Der hvor jeg kommer fra, kalder vi dem bramfrit dummere end politiet tillader, fordi de tørre eget ansvar af på andre. Mange private har ikke forstået for hvad begrebet bygherre indebærer af juridiske og økonomiske konsekvenser.  

2: Arkitekter er er uduelige. De bygger ikke for mennesker, men for at imponerer hinanden. Der findes efterhånden flere arkitekturpriser end arkitekter, men det sikrer dem selvfølgelig omtale helt uden jordforbindelse. I dag er arkitektuddannelsen som kemisk renset for faglig baggrund, hvor det tidligere var en overbygning på en håndværksmæssig grunduddannelse.

For at gøre ondt værre, skal en håndværker der i dag drister sig til at søge ind på arkitektskolen gennem en bedømmelsesudvalg der vurderer udelukkende ud fra akademiske kriterier. Gæt hvilken faglig baggrund bedømmelsesudvalget har?

At arkitekt løsningerne er voldsomt overrepræsenteret i Byggeskadestyrelsens opgørelser over fejl, sjusk og manglende faglig indsigt i forbindelses med nybyggeri forbigås i pinlig tavshed. Gæt hvem der sidder i administrationen over ansvarsfordelingen?

3: Offentlig regulering og optimering af bygningsmassen er overladt til djøferne, men de løser ikke opgaver - de skaber dem. Læs de sidste ændringer på området, og du vil opdage at det administrative lag er voldsomt overpolstret uden den kedelige hard core forskning der burde ligge til grund, men det er selvfølgelig mere behageligt at befinde sig på en fimset cafe på en generøs SU, og formulerer sig på new speak og røverlatin end, "gys" - på en rigtig arbejdsplads.

For dig betyder det, at alle ansøgninger, sagsbehandlinger, indsigelser, hvor flere er åbenlyse overflødiger fordyrer byggeriet inden første spadestik overhovedet er foretaget. Du er reduceret til offerlam helt uden rettigheder.

Er det rimeligt at eksempelvis Dansk Naturfredningsforening, som en privat forening automatisk har indsigelsesret hvis du vil opfører et ydmygt drivhus der kræver høring? Hvornår fik en privat organisation den magt uden det var underlagt et demokratisk forløb? Rigtigt gættet - vi kan takke djøferne for det demokratiske misfoster.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Ja det er skræmmende tider. Også på den front.

Der er dog én løsning, overgiv dig til den mørke side, bliv djøffer, og lad alle rygklapperne hjælpe dig.

Altsammen finansieret af penge fra beskatning af den private sektor, naturligvis.

Dem der driver udviklingen fremad skal jo holdes nede, ellers ville der jo ikke være grænser for hvad vi kunne opnå som samfund.

Elektronikteknikeren
Og så er det ingen gang  løgn. Det er ingen gang kun arkitekter, der uddannes uden nogensinde at have set en hammer og et søm eller nogensinde at have haft en mureske i hånden. Inden for ingeniøruddannelsen (den korteste) var der et krav om en håndværkeruddannelse. Det er heller ikke et krav i dag. 

fase
Hold da op hvor er i ……..
Vis mig to to tømrere der kan forklare teknikken i en batteriboremaskine!
Nej vel, og det er heller ikke alle kokke der kan producere de ingredienser de har brug for, men til gengæld er de bedre kokke end de fleste landmænd o.l.

Alle besparelser omregnes til fl. rødvin👍
JohnLarsen: For en hammer ligner alting et søm:

... Ingen forlanger at tømrer skal forklarer teknikken i en batteriboremaskine, men det er tømrerne der forlanger værktøjet skal indfri forventningerne.
... Ingen forlanger kokke skal producerer deres egne råvarer, men det er kokkene der forlanger råvarerne er af en kvalitet så forventningerne til måltidet indfries.

Men det er arkitekterne der tegner huse som er overrepræsenteret i Byggeskadestyrelsens opgørelser over fejl og uhensigtsmæssige konstruktioner der negligerer de håndværksmæssige erfaringer der ligger til grund for et holdbart byggeri fordi de mangler den fornødne baggrundsviden.

Og det er djøferne der sløver alle processer fordi de heller ikke har den fornødne baggrundsviden. Seneste eksempel var da en sygeplejerske fra Bornholm skrev et indlæg i Information, at aldrig havde sygehusvæsenet tidligere omstillet sig så hurtigt og effekt til nøddrift grundet sundhedskrisen som da djøferne var hjemsendt som led i bekæmpelsen af smittespredingen af covid-19.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
John Larsen, for mange år siden blev mesterlæren afskaffet. Nu skulle alle de skoletrætte, som måske oven i købet ikke var de skrappeste til dansk og regning begynde på teknisk skole med det, de var dårligst til. Det fremmer ikke lysten.       Lad dog det unge menneske komme ud og prøve kræfter med faget. Det kunne da godt være, at det gav dem lyst til at komme videre eller at de bare udviklede sig til rigtig dygtige håndværkere. Jeg er fuldtud klar over, at nogle fag kræver indsigt i den teori, der ligger bag, eller man er nødt til at sætte sig ind i love og bekendtgørelser for at kunne udføre faget korrekt. Jeg er også klar over, at nogle fag kræver, at man specialiserer sig, fordi faget har fået så mange grene, at man ikke kan have viden fra alle grene.

fase
Annonce
Fagskolerne er i årtier udsultet fordi fokus har været på de gymnasiale uddannelser. Mange steder har fagskolerne ikke midler til at anskaffe det moderne udstyr eleverne møder på arbejdspladserne.

Det er der flere grunde til, men den mest iøjnefaldende er folkeskolelærernes manglende kendskab til diverse håndværk. Læreruddannelsens vej går via folkeskolen over gymnasiet til lærerseminariet, og så tilbage igen til folkeskolerne. De kender ingen anden vej.

Retfærdigvis skal det nævnes at flere folkeskolelærer i stigende grad har gjort opmærksom på misforholdet, desværre uden at finde gehør blandt djøferne for deres argumenter.

Hvad jeg skriver er ikke en kritik af folkeskolelærerne. Det er en kritik af en struktur der på sigt gør samfundet mindre konkurrencedygtig.

Samtidig har de højere læreanstalter fået tilført midler så studieretningerne nærmest er eksploderet. På landsplan har universiteterne 9% i gennemsnit der aldrig kommer til at arbejde med det hvor de har taget en kandidatgrad. Roskilde Universitetscenter (RUC) skiller sig ud. Deres tal på kandidater der aldrig kommer i arbejde er 18%.

Det skyldes at RUC er verdensmestre i floffy uddannelser der ikke efterspørges. Samtidig er adgangskravene lave, hvor krav til fysik og matematik der er et hovedværktøj til teoretisk forståelse er særdeles fraværende. RUC skriver i deres formålsparagraf - lettere omskrevet - at de er sat i verden som hjælp til den demokratiske udvikling i samfundet.

RUC er en politisk konstruktion og ikke en vidensbaseret institution som normalt kendetegner et universitet. Hovedparten af deres forskere har aldrig været i nærheden af omtale i internationale tidsskrifter, hvilket er usædvanligt sammenlignet med de lande og universiteter som politikerne bryster sig af.

Hvor ender alle de overflødige teoretisk uddannede? Rigtigt gættet - de ender med at generer dig og mig samt alle de andre fornuftige mennesker med jordnære og praktiske uddannelser der rent faktisk kan bruges.   

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Altså de herrer, ang. “Men det er arkitekterne der tegner huse som er overrepræsenteret i Byggeskadestyrelsens opgørelser over fejl”.
Det er ret simpel matematik, for det er jo også også vvs’ere der laver flest fejl (talt som reelt antal, og ikke pct. i forhold  til aktivitet) på tagrendemontager.
Men det er en almindelig målestok, at nævne de andre, som værende årsagen. I din, min og alle mulige andres faggrupper. Jeg har, for ret længe siden, arbejdet med flyelektronik i flyvevåbnet, og kors hvor traf vi mange uhensigtsmæssige konstruktioner, når vi skulle fejlsøge og reparere. Nogen af dem var der pga. fejl hos designeren, andre var der fordi der også var bl.a. økonomiske betragtninger involveret.


Alle besparelser omregnes til fl. rødvin👍
S. Fabrin skrev den 06-11-2021 08:16:16

John Larsen, for mange år siden blev mesterlæren afskaffet. Nu skulle alle de skoletrætte, som måske oven i købet ikke var de skrappeste til dansk og regning begynde på teknisk skole med det, de var dårligst til. Det fremmer ikke lysten.       Lad dog det unge menneske komme ud og prøve kræfter med faget. Det kunne da godt være, at det gav dem lyst til at komme videre eller at de bare udviklede sig til rigtig dygtige håndværkere. Jeg er fuldtud klar over, at nogle fag kræver indsigt i den teori, der ligger bag, eller man er nødt til at sætte sig ind i love og bekendtgørelser for at kunne udføre faget korrekt. Jeg er også klar over, at nogle fag kræver, at man specialiserer sig, fordi faget har fået så mange grene, at man ikke kan have viden fra alle grene.

 Du har ret, “nogle fag kræver indsigt i den teori, der ligger bag, eller man er nødt til at sætte sig ind i love og bekendtgørelser for at kunne udføre faget korrekt”, og som det er nævnt er der mange gode håndværkere der ikke klarer det med teorien så godt. Hvad gør vi så, vi sætter nogen gode teoretikere til at klare den del, men sørger for at de ikke skal udføre det praktiske arbejde, det er der andre der er bedre til!

Gør det du er bedst til, så bliver du, og dine kunder, mere tilfredse.


Alle besparelser omregnes til fl. rødvin👍
JohnLarsen: Du sammenligner æbler og bananer.

Der er gennem tiderne opført langt flere huse uden indblanding af hvad vi i dag forbinder med arkitekter. Det ændrede sig i under byggeboomet i 60'er og 70'erne. Nyere opgørelser viser, at op mod 90% af husene fra denne periode er fejlbehæftede i større eller mindre grad.

Stigningen i fejl og mangler faldt sammen med ændringen af arkitektuddannelsen begyndte at skifte fra en overbygning på en håndværkeruddannelse til en ren akademisk øvelse hvor arkitekttegnede enfamiliehuse slog rekord i perioden.  

Derouten fortsætter, men nu sat i system og i langt større målestok. Alle offentlige byggerier starter med en arkitektkonkurrence, hvor budgettet skrider allerede inden første spadestik er sat i jorden. Niels Bohr instituttet på Blegdamsvej er et godt eksempel på inkompetent byggeledelse grundet manglende håndværksmæssig indsigt fordi arkitektoniske begreber havde prioritet.

Vikingemuseet i Roskilde er et andet eksempel på arkitektløsninger der fra start ikke levede op til formålet - at bevarer, beskytte og udstille de unikke vikingeskibe trods fagfolks advarsler. Vedligeholdelse af bygningen lægger efterhånden så stort beslag på museets driftsbudget, at vedligeholdelse af vikingeskibene er i fare.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Rantzau skrev:
 Der er gennem tiderne opført langt flere huse uden indblanding af hvad vi i dag forbinder med arkitekter. Det ændrede sig i under byggeboomet i 60'er og 70'erne. Nyere opgørelser viser, at op mod 90% af husene fra denne periode er fejlbehæftede i større eller mindre grad.

Det vil jeg så mene er en sandhed med modifikationer. En del af årsagen til alle de fejl skyldes jo i ligeså høj grad at håndværkerne havde så travlt, at de "glemte" deres håndværk i jagten på alle de bunker af penge der lå lige over den næste bakketop.

Det største problem i byggeriet er efter min mening at håndværket ikke længere har en faglig stolthed over det de laver, men hvor det bare handler om at tjene penge og få den næste kunde ind i butikken og dermed går på kompromis med traditionerne.  

Feks ser man ikke udsmykninger på bygninger mere. Spærender med en lille udskæring. Et nedløbsrør med gesvejsninger. Et muret stik eller gesimser over vinduer. Smig, eller svalehale samlinger. osv osv. Det skyldes vores fælles jagt på "vækst", som det er er lykkedes regnedrengene at lave til et mantra der bliver gentaget igen og igen.  


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis