Hvorfor fremløbsventil fremfor returventil?

Hejsa.

Jeg står i den situation at mit nye hus har returventiler fremfor fremløbsventiler og vil egentlig gerne have dem skiftet, men problemet er bare lidt prisen 😅
Mit spørgsmål er hvorfor man skal have fremløbsventiler, hvad er den store forskel? Mange steder anbefaler at skifte til de nyere, men ingen steder giver en forklaring. Nye smarte termostater skal have dem f.eks.

På forhånd tak for viden.
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Søren O
Søren O
4917 7000
Velkommen på LDS
Den store forskel er at returtermostaten ikke måler på rumtemperaturen, men på temperaturen på returvandet.
Ved at have termostater på fremløbet, regulerer fremløbstemperaturen på rumtemperaturen. Det bevirker at der bliver “skruet ned” når omgivelsestemperaturen stiger (f.eks. solindfald), hvorimod returtermostater bare “ kører derudad”.

Søren O
ev elmand
ev elmand
19557 7480
Dog sådan at retur termostater også reagerer delvis på ekstra solindfald f.eks. Jo varmere rummet er jo mindre varme afgiver radiator og returvandet bliver varmere. Det bevirker at der lukkes lidt af.
Fremløbs termostater derimod virker hurtigere og voldsommere. Forstået på den måde at ved f.eks udluftning om vinteren kan den kolde luft fra vinduet få den til at drøne vand igennem og på den måde få retur vandet til fjernvarme til at stige over det acceptable.
Så den bedste er nok en kombination, hvor man justerer ved at lukke helt op for fremløbs termostat om vinteren og så justerer retur termostat til at det bliver lidt for varmt. Dernæst sættes fremløbs termostat på den ønskede temperatur. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Søren O
Søren O
4917 7000
Forindstillingen i den nye generation af radiatorventiler, erstatter rigtig godt den fordel der tidligere var ved at bibeholde returtermostat, i kombination med en termostat på fremløbssiden.Forindstillingen skal netop begrænse flovet, så der ikke kan tilføres mere energi til radiatoren, end den kan nå at afgive.

Søren O
Annonce
Annonce
S. Fabrin
S. Fabrin
12468 4400
De moderne elektroniske termostater reagerer på pludselig faldende temperaturer, når der luftes ud, ved ikke at skrue op varmen.

fase
Wik
Wik Trådstarter
3
 1. Tusind tak for alle svarene. Så forstår jeg meget bedre hele systemets opbygning, men kan godt se at det nok er bedst at investere snart i en modernisering af systemet i huset. Er kommet frem til at termostater og ventiler nok er det originale fra 1976.
ev elmand
ev elmand
19557 7480
Med den alder har du det bedste udbytte af din investering ved at du efterisolerer. Så hvis det ikke er gennemført så ville jeg bruge pengene der. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Wik
Wik Trådstarter
3
Ja sandt, men har også planer om at få efterisoleret taget med yderligere 250 mm snart. Vinduerne er ikke mere end 20 år, så de kan ikke betale sig at skifte. Hulmur ved jeg ikke hvordan ser ud endnu.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Populært lige nu

 1. Øverste eller nederste rem i vatter
  Lav-Hus (læst 358 gange)
 2. For lidt plads til en skiftenøgle mellem vaske og skab
  Værktøj og maskiner (læst 635 gange)
 3. Kloning af HD, SSD til SSD
  Lav-Computer (læst 260 gange)
 4. Lave nyt nedløbskloakrør til brønd
  Lav-Hus (læst 420 gange)
 5. Bøvl med varmen i sommerhuset
  Fyr og opvarmning (læst 364 gange)
 6. Funktion af 4-polet Automat-sikring
  Belysning (læst 211 gange)
 7. Gulvvarme, kolde gulve men 22c i "luft temperatur"
  Fyr og opvarmning (læst 498 gange)
 8. Skift til LED er spild?
  Belysning (læst 394 gange)
 9. Udendørs stikkontakt til indmuring
  Lav-Hus (læst 286 gange)
 10. Hjælp til sensor udendørs
  Belysning (læst 272 gange)

Tilmeld dig og få fordeleDeltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mereTilmeld dig gratis

Kort og godt

Lav-det-selv.dk (LDS) er Danmarks største samlingssted for boligejere og gør-det-selv folk. Hver måned besøges LDS over 600.000 gange, af folk der søger råd, vejledning og inspiration om alt fra boligforbedring til hobbyprojekter.

LDS er drevet af et stærkt fællesskab, hvor alle kan bidrage med viden og ideer.

 

Følg med