Stål T-profil til understøtning af rem ved udskiftning af vinduer med "bærende karme"

Min søn er i gang med renovering af et hus fra 1971 og skal bl. a. udskifte alle vinduer.
Hans bærende rem (4x8") strækker sig hen over et vinduesparti på 4,9 meter og hvor vi kan se at vinduernes sidekarme (ialt 100x100mm) bidrager til bæreevnen.
Ud fra byggesags akterne kan vi se at bæreevne kravet pr. vindues karm var 1005 kg anno 1971 og det er opfyldt fordi STÅBI sagde bæreevne 2670 kg for en 4x4 stolpe med højde under 2.5m.
De nye vinduer er lidt bredere - så bæreevne kravet vokser til 1260 kg og i princippet stadig OK for en 4x4" stolpe, men vi ønsker IKKE (som nye regler vist foreskriver) at de nye vinduer får bærende funktion og vil derfor erstatte "stolperne" med T-profiler af stål påsvejst endeplader til at fordele trykket og vindueskarmene vil være monteret tæt om T-profilet og være med til at afstive det.
Hvilken dimension T-profil bør benyttes for at matche den nuværende 4x4" stople bæreevne - er f. eks. 90x90mm vildt overdrevet? På forhånd tak!

Mvh. Lars Jørn N-S
2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg er simpelthen bare nysgerrig her. Hvordan tænker I at profilerne sidder ift. karmene - altså på hvilken side af karmen ender “toppen” af T’et med at være... Ud mod terræn eller ind mod bolig?
Det er jo en god kuldebro sådan en gang stål.

Hvis der er plads til det, er et alternativ at skrue en UNP på den udvendige del af remmen og forstærke den på den måde... Eller indvendigt og gemme den i gips.
... for hvis det er helt rigtigt, så må vinduerne ved udskiftning slet ikke indgå i den bærende konstruktion og derfor heller ikke afstive stålet - som jo i øvrigt også skal brandsikres.

 

Tak for kommentarerne - her lidt yderligere info hvis det kan befordre bud på T-profilets bæreevne i sammenligning med en 4x4 træstolpe:
Karmenes profil er 50 x 147 mm og karmens massive del samt T-profil vil være placeret ud for mursten og rem og udenpå muren vil der være 100 mm efterisolering (afdækning af T-profil indvendigt er uafklaret, men kunne være gipsplade):

Mvh. Lars Jørn N-S
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis