Lampetilslutning til udtag med to blå ledninger

Jeg skal tilslutte lampe med blå og brun ledningsklips til udtag i loft. I loftet er det to blå ledninger, er det lige meget hvilken der går til brun ?
(Og hvorfor)


Scholes
2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
For at få lampen til at lyse er ligegyldigt, hvordan du forbinder blå og brun fra lampen. Den kommer til at lyse, hvis ellers pæren er i orden.
Hvorfor det er ligegyldigt. Det er ligegyldigt, fordi den spænding, som får pæren til at lyse, er den spændingsforskel der er mellem fase og nul.
Grunden til, at det anbefales at montere nul (blå) til den blå fra lampeudtaget, er at den blå i lampen er forbundet til sidekontakten i fatningen, og den brune til bundkontakten i fatningen. Det har fra gammel tid været sådan for at minimere changen for at få stød, hvis man kom til at at røre gevindet på pæren. Førhen kunne man få fatninger med tilgængeligt metal. I dag er det principielt ligegyldigt, men normen er blevet bibeholdt. Du kan i dag købe lamper, hvor der ikke er farver på ledningerne. Hvad gør man så? Man monterer til udtag eller løse ledninger i tilfældig orden.
Dit lampeudtag bærer i øvrigt præg af gør det selv arbejde, ellers ville ledningerne være ført ned under loftsbeklædningen og afsluttet i et lampeudtag.

fase
Hvis du har en skrivebords lampe med sådan en stikprop er det jo også lige meget om du vender stikproppen den ene eller den anden vej i stikkontakten... lampen lyser ligegodt begge veje  


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis