Hjælp til Kiprelæ

hej
Er der nogle der kan hjælpe mig, helt fra bunden af med at forstår denne diagram, af et kiprelæ.

Og hvad betyder slutte/bryde.
10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Allerførst funktionsmåden på et kiprelæ. Et kiprelæ fungerer på den måde, at der for hver impuls til relæspolen skifter kontaktsættene fra f.eks. afbrudt til sluttet. Næste impuls på relæspolen får kontaktsættet til at skifte fra sluttet til afbrudt.
Din tegning af et kiprelæ viser et relæ med en spolespænding/styrespænding på 230V AC (vekselspænding).
Relæet er forsynet med en sluttekontakt og en brydekontakt. Sluttekontakten er den der er vist lige til højre for spolen. At det er en sluttekontakt betyder, at den slutter ved tilslutning af styrespænding. En brydekontakt betyder at forbindelsen afbrydes ved tilslutning af styrespænding. Ved et kiprelæ er der det specielle, at kontaktfunktionen kun ændres, når der sendes en impuls til spolen. Det vil sige sluttekontakten sluttes og bliver sluttet, når styrespændingen afbrydes. Funktionen ændres ikke, før der sendes en impuls til spolen igen. Brydekontakten gør så det modsatte. Brydekontakten er den kontakt, der er vist yderst til højre på billedet.


fase
S.Fabrin
Hvilke funktion har slutte/bryde
hvad kan et kiprelæ som kun har bryde funktion og en med slutte/bryde funktion. Hvad er forskellen?
Vi tager lige et kik på dit billede. klemmerne mærket 1 og 2 er en sluttefunktion. Det betyder, at når spolen A1 og A2 får spænding et kort øjeblik, skifter kontakten 1 og 2 til at være sluttet. Kontakten med klemmerne 3 og 4, som er en brydekontakt, bliver nu afbrudt. Næste gang spolen får en impuls, skifter kontaktsættene tilbage. Det vil sige 1 og 2 bliver afbrudt og 3 og 4 slutter.
Et kiprelæ, som kun har en sluttefunktion eller en brydefunktion kan det samme. Anderledes forholder det sig, hvis relæet har både en slutte og en brydefunktion. Lad os tage et eksempel: Du vil gerne have det sådan at når en lampe tændes slukkes den anden. Du forbinder nul den ene lampe til klemme 2 og den anden til klemme 4.Som det er vist på din tegning, er der ingen lys i lampen tilsluttet klemme 2, men lampen tilsluttet klemme 4 lyser. Nu aktiverer du spolen og relæet skifter. Lampen tilsluttet klemme 2 vil nu lyse, fordi det er en sluttekontakt. Lampen tilsluttet klemme 4 vil nu blive slukket, fordi det er en brydekontakt. Næste gang spolen får en impuls skifter kontakterne tilbage til forrige stilling. Du skal huske, at et kiprelæ ikke er som andre relæer, der skal have spænding på spolen hele tiden for at holde sin stilling. Kiprelæet har en mekanisk kipfunktion, som gør t den beholder si stilling, når spændingen forsvinder fra spolen. Spolen er i øvrigt ikke beregnet til at stå med spænding på hele tiden. Den kan faktisk tage skade af at stå med spænding på hele tiden.
Kan du ikke forklare lidt mere om, hvad du vil bruge relæet til, eller er spørgsmålet bare stillet for at få viden om kiprelæet?

fase
A1 og A2 er styrespolen, så ja, 0 på den ene og tryk på den anden.
1 og 2 er dit relæ. Så fase på den ene og tændledning til lampe på den anden.
Når du siger 0 på den ene og tryk på den anden, ville det så sige at ligemeget hvor man sætter de to, det ville virke
Og det samme med fase og tændleding.
Ja det er lige meget, hvor du tilslutter nul og tryk. Bare de bliver tilsluttet A1 og A2. Det samme gælder for fase og tændledning. Bare de bliver tilsluttet 1 og 2.

fase
Og hvis man nu kun har kiprelæ som kun har bryde funktion, ville man stadig kunne tænde og slukke 2 lamper?
ja, så vil de lyse samtidig

Det vi ikke når i dag ........skal vi da ikke lave om i morgen

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis