El

Hvad er “nulstrøm” 
11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Velkommen på lds
Når man taler om strøm i elinstallatiom så måles det i Ampere med forkortelsen A
Hvis man har en stor pære f.eks. så kan den bruge 1 A der går så 1 A i fase ledningen hen til lampen men præcis også 1 A i nulledningen tilbage fra lampen. Det er nulstrøm i sin enkleste form.
Vi har 3 faset vekselstrøm og faserne er forskudt med 120 grader imellem hver. ( det ses som en forskydning i tid på en graf over sinuskurven.)
Dette forhold bevirker at hvis man har 2 pærer på 1 A på hver sin fase så går der godt nok 1 A tilbage til samlingspunktet ( tavlen ) fra hver pære men det ophæver delvis hinanden så den strøm der går i nul leder ( NULSTRØM ) ud af huset er mindre end 1 A Forbruget er fordelt i installationen så nulstrøm er så lille som mulig. Men man kan jo ikke forudsige at der skal tændes for X antal lamper på de andre faser når f.eks. køleskab trænger til kulde. Derfor er Nulstrømmen skiftende størrelse. Men jo flere forbrugere der er des bedre fordeling og jo mindre bliver den i forhold til fasestrømmen.
Man har 3 lige store belastninger i en 3 faste elmotor så der er der ingen grund til at have en nulleder med til at udligne NULSTRØMMEN da den så er 0 A

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Ved en enfaset lysgruppe er nulstrøm som jeg skrev lig med fasestrøm. Men sker der en kortslutning ude i installationen så kommer både fase og nulstrøm op på flere hundrede ampere i de få millisekunder der går inden sikring springer.
Ved trefasede grupper er det det samme med den undtagelse at nulstrøm her kan være mindre end fasestrøm.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hvis din gruppesikring er f. Eks. 10A, er den maksimale nulstrøm også 10A idet strømmen løber retur gennem nullen når den har været igennem brugsgenstanden. 


Elektronikteknikeren
Gregersen: Der bliver spurgt til maksimal nul strøm. Den kan i visse tilfælde være langt større. Det er på grund af smeltekurve på sikringer, der tillader en væsentlig overskridelse i kort tid.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Ja, jo det kan du i og for sig have ret i. Det er selvfølgelig den maksimale nominelle strøm jeg giver svar på. 
Men måden der spørges på indikerer ikke for mig tydeligt hvad der ønskes svar på.

Nulstrømmen kan jo også være flere gange større end sikringens maksimale tilladte strøm, korrigeret for karakteristik, såfremt en fremmed strømforsyning danner overgang et sted på gruppens nulleder, og gruppesikringen er af typen uden afbrydelse af nullen.

Så får at give et præcist svar må vi kende det præcise spørgsmål 😁

Elektronikteknikeren
Man kan på ingen måde give et præcis svar. Dels på grund af de lidt sjældne ting du nævner men mere almindeligt på grund af forskellig forudsætninger i forhold til afstande imellem f.eks. kortslutning sted og transformator m.m.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Måske spørge jeg noget dum, men altså hvis man rør ved en nul ledning, så får man jo ikke stød. Så i realiteten er der jo ikke strøm på den.
Nu er det du blander begreberne.
Spænding er det man kan mærke. Da den i nullen bliver holdt på næsten nul Volt kan du ikke mærke det.
Strøm er den energi der " strømmer" i ledningen og det er det der er svaret på.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Interesant tråd , der kan jo ikke være spænding på nullen til jord da den er jordforbundet på transformeren , men hvis du indsætter et amperemeter i nullen , så vil du måle en strøm

Mvh S.H.
Hvorfor udsætte noget til i morgen , hvis man kan få andre til at lave det idag............
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis