EL: Fra stofledninger til nyt el på 1. sal

Kære LDS

Tak for mange gode og informative tråde her på siden. Det er en fornøjelse at følge med i.

Jeg er i gang med en renovering af 1. sal i et 100 år gammelt hus, hvor 1. salen har stået urørt de sidste 30 år. Jeg står delvist selv får renoveringen, men bruger specialister der, hvor det giver mening (gulvslibning, el mv.), men først når jeg ved hvordan tingene skal være. Jeg er af den holdning, at hvis jeg selv forstår løsningen - og hvorfor - så giver det også mere mening at finde den/de rette personer til opgaven.

I den forbindelse består hele 1. salen af stofledninger, som selvfølgelig skal opgraderes til nyt. Der er i forvejen trukket et "nyt" kabel op til 1. sal fra tavlen i kælderen fra sin egen sikringsgruppe. Den ender i en samleboks på 1. sal og går så over til stof derfra. Så langt så godt.

Der er for 10 år siden lavet nyt køkken i stueetagen. I den forbindelse er kablet til emhætten trukket op gennem det gamle rør (fra den gamle emhætte, som ikke længere er i brug) hele vejen op genem 1. sal og op på 2. sal/loft, hvor det så går ned langs skorstenen til sin egen sikringsgruppe i kælderen. Da dette rør gik op midt inde i et af rummene og ikke blev brugt, er det nu blevet fjernet og kablet er blevet langt ind under gulvet og ind i et lille skab ved skorstensen (tilgængeligt) på 1. sal, hvor det er blevet samlet med kablet der kører ned i kælderen (det var for stort/dyrt et arbejde at skifte det samlede kabel ud, derfor samledåsen).

Da jeg nu har denne samledåse i skabet, er det således oplagt at have et sted til samlinger af diverse el, så det er placeret centralt og nemt at komme til.

I forbindelse med skift fra stof til moderne kabel er den løsning jeg hælder mest til derfor at lade den samling være i samme boks (evt. en større) eller en boks ved siden af. Således at alt el, der kommer fra tavlen i kælderen (selvom det er tro grupper) samles et sted.

Mit spørgsmål er derfor:
* Bør man sætte en "seperat" form for tavle op på 1. sal eller er det fint bare med samledåse(r)?
* Må man samle flere "grupper" i den samme samlingsdåse, såfremt samlingsdåse er stor nok?

Andre gode ideer/input?

Jeg har haft et par elektrikere ude og kigge, men da de hver især kommer med forskellige "løsninger" og direkte modstridende information, vil jeg gerne selv have forståelsen, inden jeg vælger den egentlige løsning.

På forhånd mange tak for hjælpen!

Dbh Figo

4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Man må, hvis det er skiltet korrekt, blande flere grupper i samme kabel/dåse, men det lyder ikke som der nogen grund til at gøre det i dit tilfælde. Så lad være. Normalt kan man godt planlægge sin kabelføring, så der ikke er brug for samledåser.
Der er ingen grund til at lave en tavle på 1.sal, men når du nu er i gang med en så gennemgribende renovering, er det oplagt at tage et kig på tavlen i kælderen og se om den lever op til dine krav. Jeg ville f.eks. sørge for at have 2 lysgrupper på 1-sal og trappe dertil, så du stadig har lys på 1.sal, hvis én af sikringerne går. Når nu al el skal skiftes på 1. sal vil det være dumt ikke at lave den ændring med det samme.

Jeg kunne godt tænke mig at høre de modstridende informationer. Selv om jeg har arbejdet som elektriker i over 50 år så er det faktisk først for ganske nylig at jeg er blevet overbevist om at det er lovlig med flere grupper i den samme samledåse. Så hvis det specifik er omkring det, uenigheden er, så er det helt ok. Det er nemlig en ganske dårlig løsning. Så hvis du skal igennem den store renovering ville jeg sørge for at også denne samledåse ved skorsten kommer væk. Enten ved at trække ny kabel eller ved at samle det under gulvet med egnede klemme- og krympemuffe.
Det er slet ikke hensigtsmæssig at samle sin installation i et skab eller andet. Der bør komme kabel nede fra gruppe tavle i kælder og til nærmeste eller mest praktiske stikkontakt eller lampested. Så føres det rundt derfra.
Rent lovmæssig skal man have en lysgruppe i private huse for hver 50 kvm.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Kære begge

Mange tak for jeres gode svar.

Det lyder til, at det er den "forkromede" løsning, som jeg skal gå efter.

I forhold til de modstridende informationer, så hældte den ene til "den nemme løsning" (måske fordi det var det, som jeg efterspurgte), mens den anden, ligesom jer, mente, at man skulle tage hele vejen ned til tavlen - og gerne 3 stk (emhætte og 2 til 1. sal).

Det er en uskik at have flere grupper i samme dåse i husinstallationer. Både jenshøj og elmand har giver dig de råd, du har brug for, så to grupper til første salen. Den forkromede løsning er vejen.

fase
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis