Motorværn eller Termorelæ??

Hej LDS, et kort spørgsmål. Hvad er forskellen på et termorelæ og et motorværn. Jeg har google det og er kommet frem til at i et motorværn sidder der et termorelæ og et kontaktorsæt i. Men benytter man et motorværn, hvis det bare er en direkte fase fra gruppetavlen der går til motoren eller hvordan?

Vh. Benjamin Henriksen
3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Du kan læse meget mere om det ved at klikke her

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Velkommen på lds
Du skriver lidt modsætningsfyldt, uden at vide det selv. Motorbeskyttelse bruges fortrinsvis på 3 fasede motorer. Så skriver de > en direkte fase fra gruppetavlen< Enfasede som cirkulations pumper, ventilatorer m.m. har ofte indbygget beskyttelse, så der er der ikke behov for yderligere beskyttelse.
Man kan nok sige at de 2 ord dækker over næsten det samme.
Hvis man har en motor der blot skal startes manuelt med tryk på en knap, så bruges et håndbetjent motorværn. Den indeholder en termo udløseren og en 3 polet afbryder, som man trykker ind og samtidig opspænder man en fjeder. Hvis motoren overbelastes udløser termo udløser denne fjeder, og det falde ud. Der kan ikke startes igen før termodelen er kølet lidt af.
Skal der være en fjernbetjening eller anden automatisk start så bruges en termo udløser ( som ofte benævnes termorelæ) og et relæ ( kontaktor ) Så ved fejl afbryder termorelæ blot styrestrømmen til kontaktor og det går igen i stå.
Begge systemer har differentieret udløse kurve. Forstået på den måde at kommer der stor belastning på 2 faser og ingen eller lidt på den sidste så udløser det hurtigere end ved en ensartet overbelastning.
For at vende tilbage til den enfasede, så vil man derfor lade den ene fase gå op igennem den ene pol , lus over til næste og tilbage lus over til sidste og op igennem igen. Altså så alle 3 poler i termorelæ i det tilfælde bliver ens belastet.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis