El, jordstik uden for spørgsmål

Hvis der er stikdåse uden for og der ikke er aktivt jordstik i (men jeg huller), hvornår er det så farligt og bør man få det fikset og stukket et jordspyd ned? Eller er det ganske almindeligt?

Så længe der ikke trækker vand ind stikdåsen, så er det vel lige så sikkert som en stuekontakt uden jord?
10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvis du har en stikkontakt, hvor der tre huller (fase, nul og jord) er det ikke et spørgsmål om farlighed, men et spørgsmål om falsk sikkerhed, fordi du kan sætte et stik i med den overbevisning, at det, du tilslutter, er tilsluttet en jordforbindelse. Du kan roligt tilslutte med en stikprop, hvor der kun er to ben på stikproppen. Du kunne vælge at få etableret en jordforbindelse med et jordspyd. Det har i øvrigt ingen forbindelse med, om der kan trænge vand ind i stikkontakten.

fase
Jord handler allermest om personbeskyttelse på det udstyr du tilslutter udtaget, frem for om der trænger vand ind.

Når der ikke er jord, bliver din cementblander strømførende ved en kritisk overgang fra fase til stel på maskinen. Dette er du så ikke længere beskyttet imod, og du kan få fejlstrøm gennem kroppen under (u)optimale betingelser.

Har du et HPFI relæ vil det naturligvis slå fra, såfremt det fungerer og fejlstrømmen nærmer sig 30mA.

Dog er 20mA gennem hjertet heller ikke sjovt, og kan sagtens være fatalt hvis man står og krammer sin cementblander mens man får stød. Og det bliver et langt kram hvis relæet ikke slår fra. 

PS. Det gælder selvfølgelig også for andre apparater end cementblandere, hvor der findes en elektrisk ledende overflade.

Elektronikteknikeren
Tak for svar, men er det noget i ville bekymre jer om, hvis det er et hus I står og skulle købe? Noget der er alvorligt nok, til bøvle med at få det udbedret af sælger? (og derved ny tilstandsrapport/allonge) Evt. lille nedslag i pris i stedet?

Den manglende jordforbindelse står i tilstandsrapporten (k2), men har hørt fejlen forekommer ganske ofte. Og jeg fornemmer det er en mindre ting.
Nej jeg ville blot få det ordnet efter overtagelse. Med mindre der var en bunke ting der også skulle laves. 

Elektronikteknikeren
Hvis det blot drejer sig om en enkelt udendørs stikkontakt uden jord, så få en elektriker til at lave det.
Det koster ikke alverden. Så er den bekymring væk.

Jesper 
http://www.VarmKaffe.dk - en blog om rejser, sejlbåd, have og hus.

Annonce
Ingen tvivl om hvordan det skal være - det har Fabrin beskrevet i første indlæg.
Noget helt andet er om jordforbindelsen bliver brugt, men det er selvfølgelig op til folk selv.
Der findes vel nærmest intet eludstyr med "dansk" jordstik.
Det er vel først for nylig at schuko stikkontakter er blevet lovlige i en dansk installation, selv om det er over 40 år siden eludstyr med schuko stik blev almindelige.
Generelt tror jeg ikke at det er ret mange steder jordforbindelse bruges korrekt, og mon ikke at op mod 50 % af danmarks vaskemaskiner mangler jordtilslutning?


Søren O
Jo. Desværre. Det er resultatet af mange års monopol fra LK/NES. Så nu har vi lige pludselig alle standarder, og de europæiske passer ikke med de oprindelige danske mht. jord. Det er ærgerligt. 

Elektronikteknikeren
Men nu er det jo sådan at der ikke er en standard, og hvert land har haft deres egen. En Fransk stikprop duer ikke i Tyskland og en Engelsk duer ikke i Danmark.
Det er først efter vi har åbnet vores grænser og privatpersoner kan "importere" vi ser problemet. Før det var der jo et krav fra danske myndigheder om at en vaskemaskine der bliver solgt i Danmark, skulle være forsynet med dansk stikprop.

Det ser ud til at Shuko proppen vinder i Europa, men i andre dele af verden er det en anden standard der er gældende.

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Nej, der har ikke været krav om, at vaskemaskiner solgt i danmark de sidste 40 år, skulle leveres med dansk jordstik.

Søren O
Det er brugerens ansvar at brugsgenstanden er korrekt installeret.

I afsnit 6C står der som noget nyt i kapitel 817.471.2: ”Beskyttelsesjorden fra stikkontakter med jord skal overføres til klasse I apparater. Der skal anvendes stikpropper med samme jordkontaktsystem som stikkontakten, eller der skal anvendes en egnet systemadapter.”
Det betyder på jævnt dansk, at stikproppen skal passe til stikkontakten, når man tilslutter et klasse I apparat, der kræver jord. Det bedste er naturligvis at skifte stikproppen til en type, der passer til stikkontakten, så beskyttelsesjorden overføres fra installation til apparat. Vælger man, at bruge en adapter, skal man være opmærksom på, at der også er konkrete krav til adapteren. Det betyder, at man som udgangspunkt ikke kan bruge en af de såkaldte rejseadaptere, der kun er beregnet til midlertidig brug i udlandet.
Hvis man får sit apparat leveret og installeret, så er det den, der leverer og installerer, der er ansvarlig for, at stikproppen passer til stikkontakten.


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis