aflastning af el-kabler

Skal el- kabler til 230 volt net spænding altid aflastes for træk?
Der leveres 2 kabelaflastninger, med membran og strip til fastgørelse på kablet, sammen med LK Air blå forfra dåser. Hvilke montage situationer nødvendiggør, at de bliver monteret? Er der situationer, hvor det ikke er nødvendigt?
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Ja, kabler skal altid aflastes for træk. Hvis du aflaster kablet udenfor dåsen f.eks. med en kabelbøjle/clips behøver du ikke aflaste inde i dåsen.

fase
Tak. Hvis kablet / kablerne er lagt i en kabelkanal / kabelbakke, skal kablet så aflastet med bøjler eller clips inde i kanalen eller udenfor før eller efter tilslutning af en forfra dåse, en udløbsroset, tilslutning til stikkontakt eller andet der kan blive tilsluttet? Kanalens dæksel kan ikke fjernes uden brug af værktøj?
Hvis kablet er indstøbt kan der vel ikke trækkes i kablet? Så er der undtagelser fra reglen?
Nu havde jeg indtrykket af at dit spørgsmål drejede sig om aflastning af kabler i forfra dåser, og jeg har svaret ud fra det.
Der er forskel på en kabelkanal og en kabelbakke. Kabelkanalen er lukket med et låg, som kan demonteres med eller uden brug af værktøj. En kabelbakke er oftest en fremføringsvej, som kan være inddelt i forskellige spor. Et spor til svagstrøm og et til stærkstrøm. Stærkstrømsporet kan så være opdelt i et spor til installationen og et spor til maskininstallationen. Sporet til maskininstallationen kan så bruges til installation, som hører til en maskine, og må ændres af de montører, som maskinfabrikanten står inde for. Stærkstrømsporet er forbeholdt elektrikere eller montører med certifikat til oplægning af kabler. Svagstrømsporet er forbeholdt til trækning af svagstrømskabler f.eks telefon og netværk, og må bruges af alle, som installerer svagstrøm.
Kabelkanalen skal også være opdelt i svagstrøms- og stærkstrømsspor med mindre svagstrømskablerne har et isolationsniveau, som svare til stærkstrømskablernes.
Dåser beregnet til kabelkanaler har ikke samme udformning som forfradåser til f.eks en gipsvæg. Dåser til montering i kabelkanaler er anderledes på den måde at de fastgøres i bunden af kanalen. Kablet skal trækaflastes med de medfølgende trækaflastninger.
Kabler indstøbt i beton ender normalt i en dåse beregnet til en montagegenstand og behøver derfor ikke aflastes. Hvordan havde du i øvrigt tænkt dig, det skulle foregå??


fase
Skal jeg forstå det således, at når et kabel føres til stikkontakt, udløbsroset, afbryder osv, skal kablet trækaflastes før indføringen til forbindelserne, selv om kablet er lagt i en kabelkanal med dæksel?
Må dækslet virkelig kunne afmonteres med hånden uden brug af værktøj?
Hvor tæt på komponenten skal aflastningen være anbragt, må det være 10 - 15 cm fra indføringen?
Der er ikke længere de der mm / cm krav i reglementet.
I gamle dage skulle de mindre kabler fastgøres med maks. 25 cm afstand f.eks. . Men nu står der noget i retning af "gøres forsvarligt fast" Ligeledes med aflastning noget i retning af " kabler skal aflastes så de ikke går løs "
Jeg kender ikke metoden med at komme fra kabelkanal og ind i forfra dåse. Det må være en noget tænkt situation.
Ved indmurede dåser er kabler jo muret fast.
Ligesom som du gerne må stryge din hånd hen over et synligt oplagt kabel, så må du også gerne kunne tage låget af kabel kanaler uden brug af værktøj. Der forekommer jo ikke samlinger eller lign i kabelkanalen.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hvordan ser scenariet ud hvor man har en kabel kanal der går over i en forfradåse?
Der må nødvendigvis være et stykke vej hvor kablet løber ud af kanalen og over i dåsen.
Forfradåsen er jo ikke lavet til at blive koblet direkte sammen med en kanal. Så på det frie stykke i mellem de to, kan der aflastes med bøjle. Eller i selve dåsen.
Jeg går ud fra at du med kabel mener et installationskabel med flere farvede ledere i en yderkappe, og ikke isolerede enkeltledere? 

Elektronikteknikeren
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis