Jeg tror, at jeg må skuffe dig. For mig ligner det overhovedet ikke palisander, idet der er meget mere spil i årerne på palisandermøbler.
Det ligner mahognimm, og det er fineret. Det kan man se på åretegningen. Jeg tror, at det er lakeret, og det er alene et skøn ud fra billederne.
Det giver så lidt flere muligheder. Er det et gammelt møbel, kan det være lakeret med celluloselak, som er ret svært at arbejde med. Derfor gik man på et tidspunkt væk fra at bruge det, og i stedet brugte man syrehærdende lak.
I begge tilfælde skal du være påpasselig med at ændre på det.
Som udgangspunkt blev mahogni først farvet med bejdse, idet den billige mahogni man måtte bruge, da den dyre cuba mahogni var svær at få fat i, var rimelig kedelig i farven. En bleg rødlig farve.
Så derfor blev den først bejdset. Hvis den skulle have celluloselak efterfølgende, fik den ovenpå lakken et andet middel (jeg kan ikke længere huske, hvad det hed) og så efterfølgende 6-7 gange celluloselak med sprøjte. Efterfølgende blev lakken så trukket ren med ziehklinge og slebet med noget 3 eller 4 x 0 ståluld, og til slut fik den så lige noget specialvoks for at få glans ind.
Jeg tror ikke, at dit møbel er behandlet med celluloselak. Ser for nyt ud. Celluloselak er svært at arbejde med, fordi når man smører nyt på, så opløses den gamle lak. Det har så den fordel, at de 2 lag smelter sammen, men når man gør det med pensel er det rimeligt svært, for hvis man er for langsom så hiver man faktisk al lakken af igen. Derfor var man særdeles glade, da man opfandt sprøjten.
Hvis den har fået syrehærdende lak, hvad jeg tror er tilfældet her, fik den også først bejdse og derefter 2 gange lak. Syrehærdende lak er meget stærkt, men svært at reparere på, da et nyt lag altid vil lægge sig ovenpå det gamle. Derfor er det meget svært at lave en pletreparation, uden at det kan ses.
Så dit problem kan blive, at hvis du begynder at slibe i lakken for at oliebehandle det, kan du blive nødt til at slibe al lakken af, hvilket så kan (formentlig vil) bevirke, at du nogen steder også vil slibe bejdsen af, og så bliver det jo plettet. Det kan være svært at slibe det ned, så de bliver pænt, da du jo også skal tænke på, at fineren oprindelig kun er ca. 0,4 til 0,6 mm tyk, så risikoen for gennemslibning er stor.
Jeg tror ikke, at det er så gammelt, at det er lakeret med shellak, som kan poleres op af eksperter.
Kurt B. Andersen