Batteridrevet kolonihave

Hej, jeg er ny her, og ny i gør-det-selv verdenen. Men jeg prøver :)

Har brug for lidt basisviden om at bruge 12V batteri til forskellige ting.

Baggrund: Jeg har fået kolonihave, uden strøm, og forsøger at køre det lidt low-key og uden de store udgifter. Indtil videre har jeg klaret mig fint bare med gas apparater (gasradiatorer, komfur og gasdrevet køleskab). Men jeg savner bare en lille smule strøm. Det er ved at være trist at traske op til foreningshuset for at oplade mobiltelefon, og jeg kunne også bruge strøm til andre ting, fx til min hækkeklipper og til at oplade batteridrevet værktøj. Jeg får lov at stikke en ledning ind til naboen, men det er snart pinligt. Jeg er også led ved at investere 10-20.000 i solceller, og at få indlagt strøm vil være overkill.

Ide: Hvad med et bilbatteri? Jeg tænker sådan et kan levere rigeligt til opladning af telefon. Jeg kan sikkert få det opladet i foreningshuset, det ville være meget sjældnere jeg skulle gøre det. Men... hvad skal man bruge af omformere? Hvad med sikkerheden (jeg er ikke vant til at håndtere sådan et), og kan det også levere 220V? Og, det virker som en helt tosset tanke at skulle omforme de 12V til 220V for at kunne oplade batterier til fx værktøj, fordi de batteriopladere jo passer til 220V.

Så jeg har brug for et reality check her: Kan jeg forvente at et bilbatteri kan fungere som en slags ladestation for alt muligt andet, også 220V? Hvor starter jeg, kan brugte batterier fra dba være ok til formålet, bør jeg have en række i parallel eller kun en enkelt ad gangen?

Og hvordan sikrer jeg mig tilstrækkelig viden så jeg ikke brænder nallerne?


Tilføjelse: Findes der løsninger i form af et produkt der kan det her, så man ikke nehøver have forstand på det også?


Hej, jeg er ny her, og ny i gør-det-selv verdenen.... Vis hele indlægget
25 svar
 Følg tråden
Der er 20 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

jeg har lige tjekket og der er sket lidt på de 10 år som er gået :)

her er er 2 bud på enten  240 volt eller 12 volt i kolonihaven så kan du ihverfald vide lidt om priser og hvad det koster hvis det skal være godt..

begge anlæg vil jeg forvente kan drive en hækklipper.

du skal regne med at ca 3-4 dage i træk uden sol sker ofte om sommeren i dk hvorfor et batterilager på 100 ah er taget med - det kan udnyttes med ca det halve, altså 50 ah ~ 600 wh

dvs at du i samlet set i de 3-4 dage uden sol maks må bruge 600 watt i 1 time eller 100 watt i 6 timer.

bemærk at der ikke er meget sol i dk i dec, jan og feb - her vil kun være til begrænset forbrug uanset løsning....muligvis ikke noget.


Løsning 1. 12 volt med begrænset 240 volt pris i alt 9.600 kr

30a mppt tracker pris 1499 kr

https://www.vivaenergi.dk/solcelle-webshop/MPP_Tracker/laderegulator-1733-mppt-display-30A

1 stk solceller 300watt  a 1299 kr/stk. 

https://solcellekonsulenten.dk/vare/300watt_sort_mono_standart/

600 watt ren sinus inverter pris 1299

https://www.vivaenergi.dk/solcelle-webshop/12-24-220V_invertere/600W_12V-230V_Inverter_-_ren_sinus

1 stk 100ah lifepo4 batteri med bms pris 4500 kr

http://lithiumpro.dk/shop.htm

dertil skal du nok lægge ca 700 kr til montage/ledninger/stik mm.


løsning 2 - fuld 240 ødrift ialt ca 14.100 kr

kombineret lader og 240 v inverter pris 5999

https://www.vivaenergi.dk/solcelle-webshop/220V_hybrid_(Batterilager)/1634-Hybrid-Power-1024-inverter-24V

2 stk lifepo4 50 ah batterier med bms pris 4800 kr

http://lithiumpro.dk/shop.htm

2 stk solceller 300watt  a 1299 kr/stk. 

https://solcellekonsulenten.dk/vare/300watt_sort_mono_standart/

dertil skal du nok lægge ca 700 kr til montage/ledninger/stik mm.


Hvor ligger den omtalte kolonihave? 

Hos radius kan man få en enkelt fase for kun 2100 i tilslutningsbidrag. Hvis man så køber en færdig tavle og selv graver mv så kunne du godt få en fast 230v installation til priser der ligner det som sol koster. Det er alt andet lige mest stabilt i længden?


Ask
Her længe efter er det lykkedes at få det til at fungere.

Jeg købte batteri og lader hos biltema:
Batteri, og VIGTIGT at det specifikt findes under "Marine, autocamper" og har de to små stænger på hver sin pol, for ellers kan det ikke tåle de gentagne ladninger og afladninger (dette fremgår ikke af hjemmesiden, jeg var heldig at tale med en medarbejder der vidste det), https://www.biltema.dk/bil---mc/bilbatterier/bilbatterier/vedligeholdelsesfri-batterier-2000019356
Oplader, https://www.biltema.dk/bil---mc/bilbatterier/batteriladere/batterilader-12-v-8-a-2000040408
Og batteriboks, https://www.biltema.dk/baad/eludstyr/batteribokse/batteriboks-2000017775 

En meget billig inverter (220 V omformer, op til 800 W, samt USB-udgang) fandt jeg hos expondo, https://www.expondo.dk/msw-omformer-800-w-10060773 

Batteriet på 100 Ah holder i lang tid, også til to timers hækkeklipning med en 500 w almindelig hækkeklipper. Så var det vist også i bund, men det betyder at medmindre man virkelig skal i gang med den helt store beskæring (og det skulle jeg), så er der altså rigeligt til almindelig forbrug.

Jeg købte også et almindeligt cigarettænder-udtag til 12V, men den USB-oplader jeg satte i (og som passer til bilens cigarettænder-udtag), den brændte straks sammen. Men da der er USB-udtag på omformeren gør det ikke noget.

Mellem de weekender hvor jeg bruger det, har jeg det med hjem bag i bilen og oplader det i kælderskakten. Det fungerer fint, dog er det noget tungt at slæbe frem og tilbage, selv den korte tur, 20 kg. Jeg vil måske anbefale at købe et noget mindre, hvis man som jeg skal slæbe det op og ned for at oplade det. 50 Ah er helt sikkert rigeligt til de fleste formål, og så vejer det kun det halve, ca. 10 kg.

På lang sigt vil jeg nok også anskaffe mig en solcelle, så jeg kan lade det stå i haven til opladning mellem weekenderne. Og så gør det ikke noget at det er tungt, så på den måde er et 100 Ah batteri en fin investering, også på lang sigt, for jo mindre det bliver afladet, des bedre holder det.

Så det var resultatet, og det fungerer glimrende.

DOG, et teknisk problem jeg ikke har fået løst:Ind imellem står min hækkeklipper helt af og vil hverken frem eller tilbage. Jeg kan høre der er spænding på, men skæresaksene vil ikke køre eller kun tænderskærende langsomt. Jeg ved ikke hvad problemet er, det er i hvert fald ikke hækkeklipperen (jeg købte en ny, samme problem, og problemet opstår ikke hjemme i stikkontakten. Muligvis det er inverteren, hvor en dyrere model måske kan løse det? Men jeg ved det ikke. Tålmodighed lader til at løse det (nogle gange meget tålmodighed), men det er ikke betryggende, når man lige har sat weekenden af. Det forekommer oftere når batteriet er ved at være afladet. En lille græstrimmer på 250 w udviser derimod ingen tegn på problemet.

Det er sandsynligvis inverteren der slår fra.
Sker det også når klipperen ikke har noget mellem tænderne? Det kræver jo en høj startstrøm når der samtidig er smågrene i skæret. 

Elektronikteknikeren
Nej, jeg sørger altid for at skærene er fri for grene, når jeg starter den. Og jeg har lidt mistanke til, at det er inverteren, måske en dyrere model kan trække det. Men de fleste gange går det udmærket.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis