Hjælp til eternittag for nybegynder

Hej lav det selv guruer,

Vi skal have skiftet eternittag på sommerhuset. Det er første gang, at vi prøver at lægge tag, så der er lige et par spørgsmål, som vi skal have løst inden bestilling af materialer. 

Sommerhuset ligger på Fanø, så vi skal gerne have alt bestilt inden arbejdet påbegyndes. Kommenter meget gerne, også gerne hvis vi skulle have glemt materialer mv.

Info om huset
Huset er fra 1996 og 75m2. Nuværende tag er Cembrit B7 plader. Vi tror taghældningen er på ca. 23 grader. Under en tagrygningsplade står der 25 (så vi gætter på at det betyder 25 grader). Der er 4 taghætter (køkken, 2x toiletter og sauna). Der er to skotrender og en stålskorsten. Der er ikke lavet ventilation udluftning ved tagfod og rygning – det gjorde man måske ikke i 1990’erne.

Se fotos: https://www.dropbox.com/sh/ytjk30re5ctea7e/AAA7qbLpykXrt1XcNw-V84Pja?dl=0

Nyt Tag
* Cembrit sortblå B7 plader, vi vil bruge 50% FK (fuldkantet) og 50% HJ/HU (afskårne hjørner og med huller). I alt 284 plader.

* 18 tagrygningsplader, 25 grader (240 eller 300mm)

* Skumbølgeklodser (T4) langs skotrende.

*4 stk. nye B7 taghætter.

* ca. 600 stk. tagskruer (sortblå, 6x100mm, m/EPDM skive)

* 400m skumstrimmel

* evt. nye lægter


Udfordringer

Ventilation 
Vi vil bruge plastklodser m. ventilation langs tagfoden. Men hvad gør vi langs rygningen. Skal der både bruges rygningselement til ventilation og tagrumsventilationshætter??
I så fald hvilke tagrumsventilationshætter er lettest at montere (tagrygning eller dem som placeres på taget)?? Og hvor mange ( f.eks. 2 på hver langside og 1 på hver af de korte sider)??

Tagrygning
Er det lige meget om der bruges 240mm eller 300mm rygningsplader (25 grader)? Har størrelsen betydning, når der bruges eksempelvis rygningselementer til ventilation?. 

Inddækning til skorsten
Kan inddækning til skorsten genanvendes eller anbefales ny inddækning - i så fald kan Nordland Flex Pro+ inddækningsbånd eller Easy BB inddækningsbånd bruges til skorstensinddækning?? Andre forslag eller noget vi skal huske?

Skotrende 
Kan skotrende pladerne genanvendes?? Hvis ikke, kan Icopal Alu-skotrende 1A 6” dobbelt anvendes (foreslået af tømmerhandel)? Og hvordan samles de, skotrenden er ca. 5,2m og de nye skotrendeplader er 1m lange??

Vindskede
Vi planlægger nye vindskedebræts som på fotos, da Cembrits vindskedeprofil er for dyre (ca. 5000kr). Er der alternative løsninger??

Tak for alle gode råd og ideer.

Hej lav det selv guruer, Vi skal have skiftet... Vis hele indlægget
15 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Mener cembrit har et beregningsværktøj på deres hjemmeside. Den generer en liste med deres produkter og tager højde for ventilation også


Hjemmelavet er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

Fint. Tak. 

Vi har besluttet os for plastklodser m. ventilation langs tagfod og taghætter for ventilation. Da der reelt er 5 tag segmenter (4 mindre og 1 stort tag) bliver det til 6 taghætter for ventilation, så skulle vi være dækket ind. 

Skotrenden driller lidt, da vi er usikre på hvad der er bedst. Vi bestiller nok 12m Icopal 1A 6" (to skotterender). 


Citat: Hvis vi benytter Cembrit pladsklodser langs tagfoden er der vel spærret af for vinden.

Nu er du lige ved at modsige alt hvad der er skrevet om udluftning. Der skal netop komme luft OVER isolering men ikke IND I isolering. 

Så hvad enten det kommer ved tagbølger (uden udhæng) eller i udhængsbrædder så skal der luft ind.

Her er link til cembrits tagfodsløsninger. file:///C:/Users/Vibeke/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/6W9WTV9M/tagfodsloesninger_b_251-01_02_03_04_05_06_pdf.pdffile:///C:/Users/Vibeke/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/6W9WTV9M/tagfodsloesninger_b_251-01_02_03_04_05_06_pdf.

Normalt kan man sætte trykbar link ind, men det virker ikke i øjeblikket så desvæære på du kopierere det op-

Bemærk pilene med luftgennemgang. Og bemærk at der findes plast fuglegitter der giver 100 cm2 luft gennemgang  pr lbm meter.

Nr 13 på tegninger er eternitplade som de gerne vil sælge som vindstop til IND i isolering. Det er her jeg foreslår hård 50 mm bats, Win Win plade eller krydsfinerplade.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Okay. Det er måske noget jeg har misforstået. Jeg er klar over at der skal luft ind over isolering og ikke under eller igennem. 

Plastklodserne med ventilation lukker de ikke den rigtige mængde luft ind over isoleringen og samtidigt holder fygesne mv ude. Må lige kigge på det igen. 

Plastklodser lukker luft op over og imod isoleringskanten. De holder noget fygesne ude på den måde at der er mere vindstille lige efter plastklodser hvorfor fygesne lægger sig i udhænget. Derfra tør det jo som bekendt ved forår uden at gøre skade. 

Det med luft IND I isolering er måske løst på dit tag, men du skal blot have det med i overvejelser. Så det er kun et spørgsmål om varmebesparelse at man undgår at det trækker ind oppe i hjørnet ved loftet.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis