Valg af tagplade-type

Hej


Jeg har lovet noget familie at udskifte det eksisterende tag på en udhusbygning på ca. 150 m2.

Den ene side samt rygning er renoveret for nyligt af et tømrerfirma og det er planen at den anden side blot skal være magen til. Der skal ikke isoleres, laves tagrende eller noget andet avanceret. Fremgangs måden er nogenlunde således:

  1. Ny rygning løsnes og lægges til side
  2. Gamle tagplader tages af (er formentlig asbest så det skal gøres forsigtigt)
  3. Gamle lægter tages af
  4. Spærtræ anvendes til opretning af eksisterende stikspær ved at skrue dem på siden af eksisterende stikspær i hver ende af bygningen, snor på og de resterende oprettes ved at skrue spærtræ på der når snoren.
  5. Taglægter skydes på med beregnet afstand - der måles ud i hver ende og kridtsnor anvendes til at sikre det er lige . Vejledningen følges: (https://byggecenter.blob.core.windows.net/filer/Monteringsvejledninger/Cembrit%20b%C3%B8lgeplader%20-%20Monteringsvejledning.pdf)
  6. Tagplader skrues på
  7. Rygning fastgøres

Lyder dette som en plan?

Jeg har et par enkelte spørgsmål i den forbindelse. 

  1. Man kan både købe fuldkantede plader og hjørne/hul plader. Kan man anvende den ene type til det hele eller skal man bruge fuldkantede i midten af taget?
  2. Er det korrekt at man sætter den første taglægte foroven når man har fundet sit "c-mål" (se monteringsvejledning). Herefter måler man hvor mange plader der kan være på tagfladen og beregner hvor meget overlæg der skal være per plade - herefter kan de resterende lægter skydes på efter at deres placering er kridtet op.
  3. Kan man lade dem overlappe med mere end det der er vist i monteringsvejledningen eller er det nødvendigt at afkorte den sidste plade (medmindre man er så heldig at det går op)
  4. I vejledningen står: "Langs vindskeden i venstre side anvendes FK plader, hvis der startes med hele plader. Dette gøres for at undgå en synlig hjørneafskæring. Nederste, højre hjørne afskæres." - Hvorfor skal nederste højre hjørne afskæres?

Mvh Henrik

5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Når du lægger tagplader på, så vil FK plader ( uden hjørne afskæring ) naturligvis som de andre ligge i 2 lag ved overlap, medens de vil danne 4 lag hvor de mødes, Derved vil dedr komme en unødig åbning op under samling ligesom pladen vil presses af skruen så den kan knække. Men bruger du med hjørne afskæring så bliver det kun 3 lag i mødepunkt.

MEN ude i startsiden vil det se dumt ud med hjørner der er skåret af, Du skal derfor bruge FK  i venstre side som beskrevet,, men jeg mener også det gælde bundrækken når der ikke er tagrender. Det er fordi der er mere udsigt op under plader i det tilfælde. Højre hjørne skæres af for ikke at få for mange lag som nævnt, og ved bundrækken fra anden plade og resten afskæres venstre hjørne som jo vil komme øverst

Langs vindskeden i venstre side anvendes FK plader, hvis der startes med hele plader.

Hvis du kan se at det passer dårlig med hele plader i tagfladens bredde, ved at der f.eks. skal bruges en meget lille stump til sidst, kan du starte med at skære et stykke af i venstre side, så du skal bruge et lidt større stykke i den sidste ende. I det tilfælde behøver du ikke at bruge FK plader i venstre side da du alligevel skærer stykke af som indeholder hjørnet.

Men alt det, plus det med overlap og størrelse på plade øverst, behøver du stort ikke at tage stilling til. Du skal naturligvis lave taget på præcis samme måde som den anden side er lagt. 

Husk at starte med at afsætte streg på øverste og nederste lægte for hver tagplades effektive bredde i henhold til monterings vejledning. For hver eller hver anden række trækkes snor fra øverste mærke til nederste, både for at holde lige linje op ad taget men også for at tagplader lægger så godt til som mulig. Man kan nemt komme til at trække en hel tagflade så sidste række ses at være pil skæv.



Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Igen når du streger op, skal du jo kigge noget på modstående tagside. Bølger skulle gerne følge hinanden så de 2 tagflader slutter samme sted, og med samme bølge op/ned. Så kan eventuel sternkant fortsætte uden at der skal laves zig zag fakserier oppe i kip.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Jeg kan ikke lige lure om der er forborede huller i de fuldkantede plader - er der det? Hvis ikke - kan man blot bore igennem med en skrue eller skal der bores for med et eternitbor?

Nogen vælger jo at give skruen et dask med en hammer. Personligt bruger jeg et universalbor. 


 Topmålet af dovenskab er at gøre det rigtigt første gang

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis