Reperation af mørtelfuger

Jeg har forsøgt mig med at reparere nogle fuger der var forvitret i murværk i min stald, men det er jeg ikke sluppe så heldigt fra.

Ud over at jeg skal have renset det bedre af så sidder mine fuger alt for langt ude, men jeg synes ikke at jeg kunne få det trykket længere ind og samtidigt være "rent", hvad gør jeg forkert?

Det andet er materielet. Jeg har brugt bakkemørtel til de nye fuger men hvis man ser på det gamle mørtel er der nogle sten i, hvordan laver jeg noget mørtel der ligner det gamle mere?

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Jeg følger lige og ser om der er nogen der kommer med nogle gode råd. Jeg er kommet til at lave samme ballade på min husmur, det ser ræderligt ud. Jeg har prøvet afsyring uden held.

Disse links kan måske hjælpe.

https://da.wikipedia.org/wiki/Kalkm%C3%B8rtel

https://www.bolius.dk/reparation-af-moertelfuger-i-murede-facader-17374/

Da dit resultat er meget gråt i forhold til oprindelig, så er det måske pga. cementen jf. overstående links. 


 

Tak for svar , men jeg blev desværre ikke meget klogere ud fra linksne, bygningen er fra 1950 så jeg går ud fra at det er kalk-cement mørtel der er brugt og ikke bare kalkmørtel. Jeg har blandet mørtlen 1:7 men måske er det for stærkt, men den grove struktur i de oprindelige fuger får jeg jo ikke ved at blande mindre cement i.

Jeg skal ikke gøre mig klog på mørteltypen, men ligner umiddelbart en bakkemørtel - noget andet er blandingsforhold hvor 1:7 er hvis du har du har vesterhavet som nabo, længere østover bruges 1:9.

Det ser ikke ud til at du har skrabet fugen ud så den fik rigtigt niveau inden du trykkede den - gøres med en træklods med søm - spol frem til ca. 1:45 i linket nedenunder.

https://goerdetselv.dk/haandvaerker-teknikker/murer/fuge/murer-teknik-saadan-fuger-du-et-murvaerk

/BOFH


Giv mig min kop kaffe og et serverrum!

Yes, det med at skrabe fugen ud er jo lige præcis det jeg ikke har gjort. Tak for linket.

I bolius linket står der:

Hydraulisk kalkmørtel (KKh-mørtel), der har kalk som bindemiddel, og som stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Det bruges især til restaurering af ældre murværk og murværk, der er fuget med kalkmørtel. Det er en lidt svagere mørtel end den ”moderne” kalk-cement-mørtel. Hydraulisk kalkmørtel blev anvendt helt frem til 1970’erne.


https://kalk.dk/guides/opmuring/cement-eller-kalkmoertel

Her skriver de 1960, samt at, "Anvender du cement på et hus bygget med kalk, ødelægges bygningens åndbarhed, og du risikerer, at der ophobes fugt og salte under den påførte cement. Ophobet fugt kan både påvirke indeklima og på sigt føre til, at mørtlen ødelægges. Cementens lavere trækstyrke kan desuden medføre revner i stenene, når muren sætter sig."


Jeg tror det er værd at få identificeret mørtlen.



 

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis