Bålsted opmuret i granitbrosten

 Følg tråden
Swot
Swot
Indlæg: 5
Postnr: 3700
Swot Swot

Halløj

I haven har vi et bålsted, som vi er rigtig glade for. Det er et rundt hul i jorden med indvendig diameter på godt 3 meter. Kanterne som er ca 45 cm høje, er i marksten, og på toppen ligger diverse flade natursten, så de fungerer som bænk hele vejen rundt.
Nu vil jeg gerne have selve bålet hævet op, så det ikke er nede i bunden af hullet - det er ikke rart at sidde helt foroverbøjet på kanten, når man laver snobrød med ungerne, som vi bruger det en del til.

Jeg har adgang til en masse granit-brosten og tænkte at mure en cylinder op i midten, fylde den med sand eller jord, så sidste 1½ "skifte" er fri  og kunne fungere som kant på selve ildstedet (og noget at hvile snobrødspinden på) - men hvad skal man bruge til at "lime" stenene sammen med. Jeg ved der findes ildfast mørtel. Men granitsten suger jo lige præcis intet, så vil det overhovedet binde? (Og er det nødvendigt at bruge den ildfaste (og dyre) mørtel til de første skifter, som ikke påvirkes på samme måde af varmen?

Hvad mener I?

Rantzau
Rantzau
Indlæg: 1117
Postnr: 2970
Rantzau Rantzau

Ler og sand (skarpkantet bakkegrus) i forholdet 1:4 er ildfast og holder god på granit, men kræver en form for beskyttelse mod nedbør.

Til et åbent ildsted ville jeg nøjes med at stable brostenene så de støttede hinanden med et passende fald. 

Det indvendige i cylinderen ville jeg fylde med småsten for dels at stabilisere og samtid få et effektivt dræn, så vandtrykket ikke presser brostenene ud.

PinkHenrik
PinkHenrik
Indlæg: 4294
Postnr: 6300
PinkHenrik PinkHenrik

Enig med Rantzau, dog skal du huske at småstenene under ingen omstændigheder må være flint, da de eksplodere som små granater når de udsættes for stor varme.   

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Swot
Swot
Indlæg: 5
Postnr: 3700
Swot Swot Trådstarter

Er ikke tryk ved at stable dem. Det er trods alt små børn omkring det tændte bål, så ville rigtig gerne have at de sad fast

Jens J.
Jens J.
Indlæg: 232
Postnr: 3500
Jens J. Jens J.

Når der nu er små børn, så brug da f.. h...... pengene på den ildfaste mørtel.

Hilsen Jens J.
Swot
Swot
Indlæg: 5
Postnr: 3700
Swot Swot Trådstarter

Jeg tillader mig at gentage mig selv 🙂: kan jeg få mørtlen til at binde på stenene? 

Frank Chr.
Frank Chr.
Indlæg: 2793
Frank Chr. Frank Chr.

Almindelig mørtel som man brugte i gammel tid, holder glimrende sammen på kvadersten i kirkebygninger.  

Frank Chr.
Frank Chr.
Indlæg: 2793
Frank Chr. Frank Chr.

..glemte lige - og kirker som har brændt ned, der står murene ofte tilbage, nærmest helt uskadet. 

Rantzau
Rantzau
Indlæg: 1117
Postnr: 2970
Rantzau Rantzau

@Swot:

Nej - tillad at gentage mig selv - du får ikke mørtel til at binde på granit. Det gør kun cement, men det er ikke ildfast, men ildfast mørtel er ikke velegnet til brug under åben himmel i en konstruktion som du påtænker.

Angående børn og ild. Det er kun et spørgsmål om hvem der bestemmer og sætter rammerne. Mine tre børn er vokset op med både ild og vand i rigelig mængder uden at have lidt overlast.

Det er en del af børnenes udvikling at få blå mærker, falde ned fra træerne, brænde nallerne på det varme snobrød og få fiskekroge i fingrene.   

Vil du være med? Log ind for at svare.