Er dette asbest??

 Følg tråden
Miller20
Miller20
Indlæg: 3
Miller20 Miller20

Kære alle, jeg vedhæfter billeder af rørføring i vores kælder. Kan I melde tilbage om det ser mistænkeligt ud? Er det asbest? Og er asbest i ubrudte rør kapslet godt nok? Kan det trænge igennem fx. det brune sækkelærred på et af billederne? Puha, er temmelig bekymret...

Hvad tænker I? Huset er bygget i 1917, rørenes alder kender jeg ikke. De store rør er fjernvarmerør, der kommer ind i huset. De mindre er nok fjernvarmerør til viderebringelse op i huset. Rørisoleringen på billederne 1,3,4 er bløde/giver efter ved tryk. De gråmålede store rør er hårde i hjørner/bøjninger. De store rør - der er jeg særligt bange for det brune lærred - kan der så være asbest lige inde bagved?? Hvordan byggede man isoleringen op? Flere er med lærred og pap, nogle er malede, andre blot med lærred. Håber at høre nogle bud!

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12615
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Der kan sagtens være asbest i isoleringen i hjørnerne. Det trænger ikke igennem karton, væv og klister hvis det er hel.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Miller20
Miller20
Indlæg: 3
Miller20 Miller20 Trådstarter

Hej Ev Elmand, ved du hvilken rækkefølge man pakkede isoleringen i? Altså, hvor sidder asbesten typisk? Er den pakket ind i pap og så lærred eller kan det være kun lærred (som det så kan drysse ud igennem (!)

perhans
perhans
Indlæg: 313
Postnr: 4320
perhans perhans

Der er ikke noget af det man kan se der ligner asbest men måske er der noget i hjørnesamlingerne. Under alle omstændigheder vil jeg ikke være bekymret, asbesten kommer ikke ud af lærredet og hvis du vil være helt sikker så giv det noget maling så det bliver tæt.

Ny isolering laver du med rørskåle der passer til rørenes diameter, som du kan købe i byggemarkedet.

-
S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 7074
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin

Efter billederne at se består isoleringen af stenuld/rockwool. Det sorte er det crepepapir, som rockwoollen er pakket ind i. Udover isoleringen er der et lag pap, som holder sammen på isoleringen og får det til at se jævnt ud. Yderst er der så et lag lærred, som kan males efter behov. 

fase
puggie
puggie
Indlæg: 148
Postnr: 8700
puggie puggie

Der er helt sikkert brun asbest omkring bøjningerne.

S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 7074
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin
puggie skrev den 22-05-2019 12:53:25

Der er helt sikkert brun asbest omkring bøjningerne.

 Og hvad bygger du den påstand på? Der blev brugt andre materialer uden indhold af asbest til at danne hjørner. Man kunne for øvrigt udmærket lave hjørner med den brugte rockwool.

fase
puggie
puggie
Indlæg: 148
Postnr: 8700
puggie puggie

https://www.lav-det-selv.dk/forum/aft/206906


Prøv at rulle lidt ned der er billeder af materiale jeg selv fik analyseret. Hvis isoleringen er fra før 1972-73 måske endda 1975 så det overvejende sandsynligt. 


Hjørnene på trådstarters billeder ser også lidt tykkere og hårde ud.


S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 7074
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin

Har du fået analyseret nogen isolering fra trådstarters isolering? 

fase
Vicevært
Vicevært
Indlæg: 9
Vicevært Vicevært

Ved I om hel rørisolering er tæt? Jeg har enkelte gange, 1-3, støvsuget nogle fjernvarmerør som de mener der var asbest indeni. Kan asbesten komme igennem lærredet ved støvsugning eller er der altid pap til at holde det inde? Hvordan er isoleringen pakket normalt? På forhånd tak.

puggie
puggie
Indlæg: 148
Postnr: 8700
puggie puggie

Du kan se på mit sidste billede at asbesten ligger umiddelbart under gazen/lærredet. Hvis der er perforeringer pga gammel afskallet maling så ryger det jo lige igennem. Men hvorfor i alverden støvsuge disse rør, en våd klud ville være bedre.

Miller20
Miller20
Indlæg: 3
Miller20 Miller20 Trådstarter

Puha, du skræmmer mig med en udmelding puggie. Jeg vedhæfter to billeder. Det første er de"sølvmalede" fjernvarmerør (ikke vist før). Disse fortsætter på billede to (ikke tidligere vist), hvor man kan se at rørene har fået yderlige eller andet omvikling i noget der ligner groft lærred/gaze. Det er disse sølvfarvede rør og sektionen med groft lærred, som jeg har støvsuget, dog kun  1-2 gange og kun kortvarigt. Men I mener lærredet er utæt? Det lyder ikke godt.

puggie
puggie
Indlæg: 148
Postnr: 8700
puggie puggie

Det ser ikke umiddelbart utæt ud? Det jeg mente før var at asbestfibrene jo er ganske små og tynde så der vil jo være en "teoretisk risiko" for at nogen af fibrene suges ud gennem lærredet under en støvsugning.

Hvis du vil af med asbesten "for good" så betal et saneringsfirma for at fjerne det forsvarligt. Du kan trække miljøsaneringen fra i Skat. Så der ikke mere at tænke over fremadrettet når først skidtet er fjernet.

Vi gav ca. 25k før fradrag for to store rum i kælderen og der var vel godt og vel 20 meter rørføring samt nogle komplicerede installationer med meget asbest omkring der hvor den gamle kedel havde stået.

puggie
puggie
Indlæg: 148
Postnr: 8700
puggie puggie

Men fik du lavet en analyse af materialerne? Og hvad var resultatet?


I det billede jeg har sat ind for oven (med de røde pile) kan du se hvordan asbesten ser ud. Det er det brune "ler-agtige" materiale af udseende.

Miller20
Miller20
Indlæg: 3
Miller20 Miller20 Trådstarter

hej puggie, mange tak for tilbagemelding. Jeg beder til at omviklingen har været tæt og bebrejder mig selv min dumhed. Jeg vidste ikke nok. 

Teknikeren føler sig sikker på at hjørnerne på de sølvfarvede rør er med asbest (de er hårde ved tryk), de andre rør med sølv/lærred er sikkert også asbestholdige, men jeg kan ikke huske om han "tryk-prøvede" dem.  Men han tog ikke materialeprøver - nok fordi han ikke ville bryde forseglingen. Rørene er fjernvarme der kommer ind i huset. 

Jeg har bestilt sanering/fjernelse af rørenes isolering samt af vores gamle varmtvandsbeholder. Denne er tidligere testet af Teknologisk Institut og de fandt ikke asbest. Teknikeren denne gang mente heller ikke at den var asbestholdig. Men han tog ikke prøver. De kommer om 14 dage og fjerner det hele. Det er lang tid at vente, mens man frygter for helbredet. Derfor de mange spørgsmål. Det er supersvært at vurdere sin risiko og der er pludselig så meget ny info man skal forholde sig til og navigere i. Så jeg er taknemmelig for jeres tilbagemeldinger.

Vil du være med? Log ind for at svare.

 

Lignende indlæg

 1. Asbest?
  Lav-Hus
 2. Asbest
  Lav-Hus
 3. Asbest?
  Lav-Hus
 4. Er dette asbest?
  Lav-Hus
 5. Er det asbest
  Lav-Hus