Matlak på bejdset bord. Hvilken lak og fremgangsmåde?

Hej!

Vi har sortbejdset vores spisebord og skal have givet det lak. Det skal være mat, slidstærk og egnet til et sted, hvor madvare håndteres.

Vi havde oprindeligt købt køkkenbordsolie, men er kommet frem til, at det nok ikke er vejen frem. Et enkelt hak fra en gaffel kan lave mærke i overfladen, som måske når ned til træet under bejdsen.

Så jeg søger råd til, hvilken lak man skal vælge, samt en anbefalet fremgangsmåde. Kan lakken købes i et gængs byggemarked, er det intet minus da vi gerne vil have den i morgen :)

På forhånd tak.

Hej! Vi har sortbejdset vores spisebord og skal... Vis hele indlægget
15 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Vi satser på at de 3 gange er nok

Og vi blev egentlig enige om, at bordet ikke behøver blive mere mat end det er. Det er trods alt et større nu meget mørkt bord, så får ikke at sluge mere lys end nødvendigt, beholder vi det, som det er.

Men men, nu har det også fået voks. Dog er nogle af de små ujævnhedder i træet blevet fyldt ud med voks nogle steder, som igen ses som hvidligt. Vil det aftage over tid?

Hvilken voks har du anvendt? De hvide skjolder tyder på at du har været gavmild med voksen.   

Det betyder ikke noget. Overskydende voks kan fjernes med en halvstiv korthåret børste (neglebørste) i årenes retning - resten forsvinder i takt med bordet bruges når de små ujævnheder slides af - mon ikke ungernes gafler hjælper?   

Jeg gætter på at hovedparten af ujævnhederne skyldes støvpartikler. Varmt vand på en varm klud kan også fjerne overskydende voks sammen med børsten, men vent til lakken er helt gennemhærdet. 

Som bordet står nu, er det pærelet at efterbehandle med lak senere. 

Da bordet sammenlagt kun har fået 3x lak (inklusiv støvpartikler) efterfulgt af en sporadisk mattering med ståluld, vil jeg anbefale du næste gang bruger olie i stedet for voks til vedligeholdelsen.

Både olie og voks letter den daglige rengøring af madrester på lakerede overflader, men som bordet står nu letter det arbejdet at bruge olie. Når bordet er lettere slidt kan du altid skifte til voks.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Beklager det sene svar.

Vi har brugt Turtlewax, mener jeg det hedder. Og der er muligvis kommet lidt rigeligt på, for tørres bordet over med en fugtig klud, kan/kunne det ses på bordet. Som om voksen blev tørret med rundt.

Har voks tørre/hærdetid?   

Vi droppede mattering med ståluld.

Hvor ofte bør man så give det olie? 1-2 gange om året?

Turtlewax er et udmærket valg. 

Tørretiden inden polering af voks står på flasken. Følg fabrikantens anvisning. Lak er lak. Om underlaget er træ eller metal betyder intet for autovoks.

Olie eller voks som slutbehandling giver lakken en silkeblød overflade. Det betyder derfor ikke det store at du har været gavmild med voksen. Du skal jo ikke opnår en højglans. Du tørrer bare det overskydende af. Poleringen kan du tage ganske afslappet.

Når bordet er lakeret behøver du ikke at vokse eller oliere mere når du har droppet matteringen med ståluld. Når jeg anbefaler voks eller olie, er det for at nedsætte friktionen. Selv hærdet lak kan i lang tid fremover virke let klæbende.

Fremover rengøre du bordet med almindelig sæbe og klude som du bruger til resten af køkkenet.

Når bordet om nogle år trænger til en opfriskning, anbefales grundig rengøring i brun sæbe inden det lakeres igen. 

Brug ikke grundrens. Det er for dyrt - det er for dårligt, og det renser ikke så effektivt som brun sæbe.



Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Fjernet af moderator
(Årsag: Ren reklame )
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også