Elmotor på Long Long John. Kugleleje skift

Jeg har bygget denne ældre Long John om til elcykel. Man bytter blot forhjulet ud med et 20” el-forhjul. Købes evt på ebay til ca 1700 kr excl batteri. 250w gir’ rigelig fremdrift. Efter 4000 km med ca 130 kg ombord var kuglelejerne i motoren trætte. Nye blev isat ved at grave kuglerne ud med vold med lille skruetrækker, og åbne dækslet i den ene side (6 stjerneskruer). Kombinationen af rusfri stålskruer og aluminiums gevind gør det næsten umuligt at adskille. Jeg ødelagde tre stjerne skruer og måtte bore dem ud og bore helt igennem navet og montere med bolte og møtrikker i stedet .Resterne af kuglelejerne skæres fri med drimmel eller vinkelsliber og slåes dernæst ud med en mejsel. 

Motoren tages ud og renses for skidt og gammel fedt. Dernæst indkøbes lejerne. Lejet på billedet her er det inderste af et 6001RS leje og fåes hos thansen for 23 kr. Lejet i den anden side er 16003RS og fåes på ebay til ca samme pris. 

Før isætning af motor renses alt med trykluft og fedt gives på gearet( nylon tandhjulene)


6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce

Jeg ville købe kvalitets lejer, såsom SKF, FAG eller lignende, de få kr. ekstra er godt givet ud, når de er så besværlige at skifte.

De billige Kinalejer har ikke så lang levetid...


Hellere eje, end at leje.
Morten3
Morten3 Trådstarter
5 1676

Hej Jens. Du har sikkert ret mht kvali lejer

uldal
uldal
6043 6500

Jeg ville slet, slet ikke røre Thansen lejer med en ildtang. Hvorfor skifter du ikke ud med rullelejer istedet.. de tåler meget højere tryk.


 

Annonce
Annonce
Morten3
Morten3 Trådstarter
5 1676

Hej Uldal. Jeg skrev dette indlæg for at opmuntre elcykel-folk til selv at skifte lejer på et hjul i stedet for at smide det ud. Det er meget muligt at thansen er noget lort men det er ikke det min artikel handler om. Du kan evt starte din egen tråd om thansen lejer...

Morten3
Morten3 Trådstarter
5 1676
Næsten et år er gået. De billige lejer jeg købte holdt faktisk flere km end de originale lejer som sad i. Nu har motoren rundet 12000 km, og jeg har nu alligevel skiftet til SKF lejer. De kan købes hos Rømerdal i indre København. Men nu er den gal med planetgearet ( nylon tandhjulene) som med tiden bliver slidte pga varme og mine har mistet tænder som lå og forstyrrede i gearet . 
Morten3
Morten3 Trådstarter
5 1676
Her ses planetgearet. Jeg har fundet nye nylon tandhjul på ebay da de gamle mangler tænder . Visse fora’er anbefaler 1 stål tandhjul +2 nylon tandhjul for længere holdbarhed . Det har jeg tænkt mig at prøve:)
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Lignende indlæg

 1. Hvad er det for en "betragter"?
  Lav-Hobby (18 svar)
 2. Thermex Frithængende Emhætte - Ingen lys i halogen
  Hårde hvidevarer (22 svar)
 3. Placering af spots i køkken
  Belysning (4 svar)
 4. 59.8 m2 ege parket laminat gulv
  Køb/Salg/Bytte/Foræres (2 svar)
 5. reparere fundament/sokkel på hushjørne
  Lav-Hus (3 svar)
 6. Nyt badeværelse
  Jura, reglementer og krav (4 svar)
 7. Styring af gasfyr fra gulvvarmesystem
  Fyr og opvarmning (2 svar)
 8. Er der asbest i min datters bolig fra 1953
  Lav-Hus (20 svar)
 9. Hvordan skiller man dette håndtag fra døren.
  Lav-Hus (2 svar)
 10. Wavin gulvvarme
  Fyr og opvarmning (2 svar)

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her