El

 Følg tråden
Madsen88
Madsen88
Indlæg: 1
Madsen88 Madsen88

Hej er egentlig bare nysgerrig. 

I bunden af min eltavle går der 8 kabler op i min el måler. L1 - L2- L3 og N 2 stk i hver. 

Hvad gør de forskellige? 

christiannielsen
christiannielsen
Indlæg: 2115
Postnr: 8700
christiannielsen christiannielsen

Det er 3 faser og en nul. Med 2 kabler forbundet til hver. Hvor de går hen må du se efter ved at følge kablerne.

Imaster
Imaster
Indlæg: 84
Imaster Imaster

Hvis de går op i din måler, så er det 4 tilgangs ledninger L1-L2-L3 og N, alså dem der forsyner din gruppe tavle og de 4 andre er så afgangs ledningerne op til din gruppe tavle og dem der bliver målt forbrug på gennem din el måler.

Men lad nu være at pille ved det, når man roder på tilgangs siden af måleren, så er der alså ikke nogle form for beskyttelse der kan redde dit liv. Der er kun de sikringer der sidder ude i kabelskabet/ luftledningerne.

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12793
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Oftest er det faktisk kun 7 ledninger der går nede fra klemkassen og op i måleren. Fase ind og fase ud x 3 Nulleder behøver ikke at gå igennem.

Nu er det jo elektronisk måling over hele linjen, men de gammeldags målere hvor man kunne se en skive der drejer rundt, er til at forklare. 

Strømmen kommer udefra og til L1 med ledning  op i en spole og derefter ned igen til din installation L1 Det samme for de 2 andre faser. Jo mere strøm du bruger jo mere påvirker det aluminium skiven  ( som i en motor )og denne drejer hurtigere. Så er den forbundet til tælleværk som du kan aflæse Det var sikkert opfundet af en mand de hed Faraday for de kaldes Faraday måler.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Imaster
Imaster
Indlæg: 84
Imaster Imaster

Rigtigt med de 7 ledninger der går op i måleren, men hvis man kigger nede i måler tilslutnings elementet så er der jo 8 ledninger 3 x tilgangs faser og 1 nul og 3 x afgangs faser og 1 nul.

karl smart
karl smart
Indlæg: 989
Postnr: 2600/2700
karl smart karl smart

Faraday opdagede den elektromagnetiske induktion. som får aluskiven til at rotere i en mekanisk elmåler , men det var mange år før at man havde elnet og el målere .......

Elektriker gennem 45 år .
calle captiosus
 Life is not a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and proclaiming...."WOW What a Ride!!"  -Mark Frost
ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12793
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Imaster: JA

Karl smart: Ja det er vist sådan det hænger sammen.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.