Ventilationsanlæg - skal, skal ikke?

Jeg husker at der for et stykke tid siden var et par indlæg omkring ventilation, der var skrevet af folk der øjensynligt var ret kompetente på området. Jeg håber at de folk, eller andre ventilationskyndige, læser med, for jeg har en bunke spørgsmål, som det vil fremgå af nedenstående.

Jeg er i syv sind, og kan simpelt hen ikke beslutte om vi skal installere et ventilationsanlæg i vores hus eller ej. Vores 1. og 2. sal er under færdiggørelse, og vi har muligheder for at trække kanaler rundt (de ligger faktisk allerede i skunkrummene på 2. sal, bare i tilfælde af at vi vælger at installere anlægget). Konditionerne er som følger.

Vores hus er i 3 planer. 1. og 2. sal er begge ca. 135-140 m² i grundplan. Hertil kommer en lille 2. sal på ca. 30 m². På nær 2. sal er lofthøjden godt 3 m.

Vi har mulighed for at både suge og blæse i rummet på 2. sal. På 1. sal kan vi suge i halvdelen af rumfanget (badeværelse + stort arbejdsrum) og blæse i den anden halvdel (værelser), hvilket skulle kunne balancere luftmængden. Da vi har smukke gamle stuklofter i stueetagen, er der umiddelbart ingen muligheder for hverken at suge eller blæse her. Vi kan dog MULIGVIS f.eks. suge i vores køkken og blæse i den største af vores stuer eller omvendt. Disse to rum befinder sig dog i samme 2/3-ende af grundplanet. Den tredjedel af grundplanet der IKKE kan ventileres gennem ”forbindelsen” stue/køkken, er dog ”forbundet” med 1. salen via et åbent, godt 6 m højt trapperum.

Vi har fået en fyr til at regne lidt på luftmængder osv., og tingene ser rimeligt fornuftige ud. Alligevel trænger følgende spørgsmål sig på:

1. Er det spild af krudt at installere et ventilationsanlæg, når 1. salen enten ikke kan ventileres, eller kun kan ventileres som skitseret ovenfor? (Altså, kan man vælge at se bort fra vores stueetage rent ventilationsmæssigt, selvom den hænger sammen med de øvrige etager via trapperummet?)

2. Hvis det kan betale sig at installere ventilationsanlægget, bør det så være af genvindingstypen?

3. Skal der være varmeflade i ventilations-unit’en? (Er der automatisk varmeflade til stede ved anvendelse af genindvindingsanlæg?). Passer det at varmefladen koster en gård med dyr i drift?

4. Hvis vi vælger ikke at installere et ventilationsanlæg, vil man så ikke suge en masse varme ud af huset via emfang og badeværelser? (Disse påtænkes under alle omstændigheder ventileret ved hjælp af kraftige separate kanalventilatorer, også selvom der ikke etableres komplet ventilationsanlæg).

5. Jeg mener at have læst at nogle har den holdning at man ikke skal genindvinde varme fra sit emfang på grund af tilsmudsning af kanaler og filtre. I forvejen er vores 160 mm spirorør fra emfanget overhovedet ikke tilsmudset (har været monteret i 3 år), så vil det ikke være dumt ikke at genindvinde herfra? Hvis vi monterer komplet ventilationsanlæg, vil unit’en blive ophængt under loftet i vores bryggers, så der vil være meget let adgang til rensning af filtre mm.

Når jeg ovenfor spørger om ting ”kan betale sig”, betyder det ikke at vi forventer en merudgift til drift af anlægget på nul kroner. Det er selvfølgelig værd at betale for, at man får et bedre indeklima, og at man kan skifte luften mekanisk i stedet for at skulle lufte ud på fuldt drøn 3 gange dagligt (vi har 15 vinduer der skal åbnes for at lave fuldt gennemtræk, fordelt på tre etager - det er jo en halv dags arbejde!!).

Pu-ha, det var en ordentlig smøre. Og der er oven i købet masser af forhold jeg sikkert ikke engang aner eksistensen af. Men jeg vil være taknemmelig for enhver form for input.

Med venlig hilsen
FlemmingB

7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej

Jeg skal selv til at etabelerer et ventilationsanlæg.
Via den blå avis har jeg købt en Exhausto VEX 1 for 1000 kr.
Med rør og fittings regner jeg med en samlet pris på ca. 5000 kr.
Det er så uden varmeflade. Den kommer på senere hvis indblæsningsluften bliver for kold.
Vex 1 er en passiv genvindingsveksler i meget gedin kvalitet - det skulle Exhaustos produkter generelt være.

Jeg er ikke specialist inden for ventilation, men har læst lidt om det.

Her er så mine kommentarer til dit indlæg.

1. Dit koncept lyder ok.
2. Helt klart genvinding. Jeg har hørt at det med varmepumpe ikke altid er en fordel.
3. Varmefladen kan kobles til dit varmeanlæg og koster hverken bondegåred eller husmandssteder (og langt fra en kat i lak). Jeg fornemmer du måske tænker på varmepumper her? Det er noget andet og prisen er der dobbelte.
5. Hvis du sætter et sug i køkkenet, vil kan du skrue ned for emhætten.
Alle fraråder at koble emhætte til en genvinding.
Hvis den kan sidde i bryggerset er det perfekt - så bliver det også nemt at tilslutte varmefladen. Spørgsmålet er om du kan få kringler 4 stk. ø160 eller ø200 ind i dit bryggers. Her kan jeg kun anbefale at tegne det op.

Kender du en der kan skaffe vintilationsrør og fittings billigt?
Vi kunne evt. lave et fælles indkøb.

Held og lykke med projektet.

MVH Per

Med venlig hilsen
Per M. Friis

Hej Per.

Tak for dit input.

Næ, det var nu ikke varmepumper, men varmeflader jeg mente, så det lader jo til at være ok med en varmeflade.

Vil du ikke være rar lige at gentage dit svar under punkt 5, jeg har ikke lige fanget meningen med ordene "Hvis du sætter et sug i køkkenet, vil kan du skrue ned for emhætten"

Er det tilsmudsning der gør at man fraråder tilkobling af emfang til sin genvinding? Det er jo vildt meget "energi" der kan udvikles over et 90 cm komfur med 6 gasblus! ;-)

Mht. fælles indkøb; 'desværre' har jeg 95 af de nødvendige stumper liggende, så jeg batter nok ikke meget i den samlede mængde. Men endnu en gang tak for dit input.

Med venlig hilsen
FlemmingB

Jeg kan godt punkt 5 blev lid vrøvlet, så jeg prøver igen.

Hvis du placerer et sug i køkkenet (ikke lige over komfuret), vil den lettere del af køkkenos blive fjernet og varmegenvundet. Dermed bliver der mindre behov for din emhætte.

Var det bedre?

MVH Per

Med venlig hilsen
Per M. Friis

Yep - nu fes den ind :-)

Med venlig hilsen
FlemmingB

Hej

Jeg er netop færdig for ca 3 mdr. siden blevet færdig med mit ventilationsanlæg. Anlægget er et Dantherm Elite400 med vandvarmeefterflade, det hele er bygget op med 2 hovedstrenge på ø160 med 2 x lyddæmpere, hvorefter der er 6 indblæsninger (ø100) og 7 udsugninger (ø100) der er lyddæmpere på ALLE ø100 strenge, dette er gjort pga. det tidligere anlæg som larmede lidt under drift, den støj er nu totalt væk. Grunden til at jeg valgte en Dantherm er dels pga. et godt tilbud men også at den er den eneste der har 8 elektroniske hastigheder, dette gør at anlægget kan trimmes 90% elektronisk og derved er mere energioptimeret end hvis du skulle gøre det ved hjælp at indreguleringsspjæld på afkastet på apparatet. Med hensyn til varmeforbrug så bruger den ca. 13 l/h på fjernvarme når den kører fuld drift på eftervarmefladen, dette gør at vi ikke bruger ret meget energi udover dette :lol:
Hvis det har din interesse er du altid velkommen til at se anlægget, vi bor i Ålborg.

Hilsen

Claus

Morten
Annonce
Hej Claus
Det lyder interessant. Jeg må lige vide lidt mere!

Hvordan har du fordelt ind og ud blæsninger?
Har du både indblæs og sug i alle rum?
Hvorfor er du gået ned på ø 100 på afgreningerne?
Hvis de også var udført i ø160 kunne du vel have sparet lyddæmper på hver enkelt?

MVH Per

Med venlig hilsen
Per M. Friis

HEj

Gruden til at mine armaturer er i ø100 er pga. de er pænere og der er ikke brug for mere. Jeg har ikke villet spare på lyddæmperne da anlægget ellers kommer til at larme lidt og det gider jeg ikke.
Der er ikke ind og udblæsninger i alle rum f.eks må der ikke være indblæsninger i de fugtige rum, da man så blæser fugten ind i væggen.

Mvh

CLaus

Morten
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis