Erfaringer fra plankegulv fra gård fra 1877 søges..

Så flytter vi på landet til en gammel gård fra 1877 med stuehus på 210 m2 og kampestens sokkel og plankegulve osv.

Jeg skal udskifte gulvet i et par af stuerne, og lægge nyt plankegulv. Der er isolering i sokkel så det tyder jo på krybekælder, men der er ikke særlig meget plads under.

Jeg søger netværk, hjemmeside eller gode kontakter herinde med folk med gode erfaringer fra lignende gårdtyper - særlig med efterisolering af gulvene.

Underlaget er formentlig jord under bjælkerne...??

Gulvene er ret kolde - der er sandsynligvis ingen isolering.

Håber I har nogle links eller ideer :-)

Mvh, Lars


Mange hilsner
Polite
 
17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Jeg har en gård fra 1883, samme opbygning af stuehuset som jeres. Jeg har renoveret gulven ved at lægge nye strøer der er monteret på pungtfundamenter, og så isoleret mellem strøerne. Jeg var nød til at grave lidt ud for at få plads til isoleringen men ikke så meget, og det var meget nemt at  grave i det helt tørre jord.

Hvis jeg skulle lave det i dag tror jeg dog jeg ville overveje at støbe et betondække med gulvvarme i og så lægge gulvet ovenpå det.

Hej Per

Jeg har præcis overvejet det samme, men har læst mig frem til at gulvvarme i ældre huse kan dels blive ret omkostningsfulde i drift og dels risikerer at ødelægge plankegulvet med udtørring.

Jeg ved ikke om det sand eller underlag der er, kan være kapilarbrydende, ellers vil det være den nemmeste vej, at isolere under plankerne som du har gjort.

Har du derved bevaret ventilation under isoleringen?

Og hvordan har du fået isoleringen til at blive holdt op mod plankerne?


Jeg overvejer også at grave ud til styrolitisolering, klaplag og herefter punktfundament med 1/3 isolering under plankerne - men uden gulvvarme... men jeg er sg i tvivl om jeg skal tage gulvvarme med, nu hvor jeg aligevel skal grave op...!!?


Mange hilsner
Polite
 
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her

Gulvvarme i ældre huse er ikke nødvendigvis omkostningstunge i drift. Det kræver "bare" en omhyggelig udført isolering.

Gulvvarme har desuden den fordel, at valg af varmekilde er større da fremløbstemperaturen er lavere hvilket ikke stiller så store krav til eksempelvis varmepumper så længe vi udelukkende taler opvarmning.

Normalt anbefales en maksimal temperatur på 27 grader til trægulve, men jeg vil anbefale temperaturen sættes til maksimalt 23 grader ved plankegulve, så længe vi taler om dimmisioner på 8" eller større. Det forudsætter igen et velisoleret hus.

Du bør også overveje alternativer til tunge gulve i bad, toilet og bryggers. Gulvplader beregnet til vådrum spiller bedre sammen med lavtemperatur anlæg, hvilket er nødvendigt i et velisoleret hus for hurtigt at regulere ved temperaturskift.

Endelig bør du også tage stilling til om du ønsker en restaurering eller modernisering af huset uden hensyn til stil eller tradition.

Det er absolut muligt at restaurere og samtidig anvende nyeste viden og teknologi, men det kræver også grundige forberedelser og megen konsultation hos specialister.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Tak Rantzau

Dit indlæg bekræfter også at der sjældent er en side af samme sag. Og her tror jeg netop at ressourcerne (øknomi) til enten modernisering eller restaurering spiller ind.

Vores mål er at retaurerer så vidt muligt, men vi har ikke ubegrænsede summer til det, hvilket desværre gør at vi nogle steder skal gå på kompromis.

Vi beholder plankegulv i stuen, samme bredde (ca. 167mm.) 

Varmekilden er pillefyr, og gulvvarmen til plankegulv vil jo nok have bedst af jordvarme eller varmepumpe.

Det der overrasker mig mest er, at gulvet er mindre fodkoldt end vores tidligere parcelhus fra 73!!

Lige nu skulle man overveje at skifte energikilde og lægge gulvvarme i hele huset, men det har jeg ikke økonomi til!



Mange hilsner
Polite
 

Økonomi spiller altid en væsentlig rolle ved både restaurering og modernisering. Den erkendelse er nok den største forudsætning for at komme frelst i mål.

Ved restaurering kan der spares meget ved genbrug.

Derudover bør du overveje hvilke delprojekter der giver størst besparelse her og nu, og her spiller isolering en hovedrolle. Når du oplever dit gulv føles lunere end det forrige, gætter jeg på det skyldes væsentlige tykkere gulvbrædder. Dem ville jeg bestemt overveje at genbruge.

En farbar vej er at renovere rum for rum, men start med de mest omfattende (og dyreste) hvilket som regel omfatter bad og køkken.

Derudover bør du være realistisk over hvilke opgaver du selv kan udfører, og om det er økonomisk fordelagtigt. Med de danske håndværkerpriser kender jeg desværre nok svaret.

Angående pillefyr. Det er ikke et dårligt valg og en kombination med en akkumuleringstank med styring kunne være en løsning, men det kan kun en nøje gennemgang af netop jeres ejendom afgøre.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce

Havde overvejet muligheden for akkumuleringstank, men som du skriver er det ikke for lægmand - ikke for mig i hvert fald.

Jeg er blevet frarådet ikke at genbruge dem, og der ud over har det vist sig at de er blevet spartlet  for mange år siden, og jeg har rigtig svært ved at få spartlen af..

Jeg havde forestillet mig nye planker i 35 mm.


Mange hilsner
Polite
 

Min isolering ligger bare af på jorden, så jeg har ikke problemer med at holde isoleringen oppe.

Vi har også måttet skære mange hjørner pga. økonomien, det tror jeg de fleste der bygger om kender til, vi var yderligere udfordret af for lidt tid (der kom pludseligt et ekstra barn). Kan kun opfordre til grundigt forarbejde og god tid, på den måde kan man spare meget og undgå for mange ærgelse senere hen. 

Jeg er i princippet enig i hvad Rantzau skriver om at dele op i delprojekter, det har vi også gjort men I skal forberede jer på at det ikke er specielt sjovt at bo på en byggeplads i mange år. Vi holdt i 1,5 år, så måtte vi holde en pause og den varede i alt for lang tid, fordi det virkede for uoverskueligt at skulle ud i det kaos igen. Men hvis man er indstillet på at det er sådan det er og hvis man evt. kan lukke dele af huset af i en periode, så skal det nok gå. 

Jeg har dog ikke en hel gård, kun et mindre (genbrugs)hus fra 1887. Jeg har været igennem nogenlunde den samme proces med gammel gulvplanker på strøer (fodkoldt og klamt) der hvilede på mursten på den rå jord vs. nye fyretræsgulve. Jeg valgte at grave ud, lave en sandpude, 10 mm flamingoplader, 150 mm rockwool, punktstøbte strøer, nyt fyretræsgulv. Dejligt tørt og lunt uden gulvvarme. 

Tak, ja både økonomi og planlægning er vigtige hensyn. 

Jeg vælger også at dele projekterne op (der er sg mange :-)) og nøjes med 2 stuer pt. Det ene bliver blot slebet men den anden er jeg stadig i tvivl om.. jeg tror jeg lander på beslutningen uden gulvvarme. Det tror jeg også kan blive meget godt - vi er vant til at have hjemmesko på.

Tak for alle input, jeg håber jeg kan trække på jer igen når spørgsmål om skiffertag, 1. Sal, fugning af kampesten osv. Osv dukker op :-)


Mange hilsner
Polite
 

Mit hus er dog ikke helt så gammelt, 1931 hovedhus fra en oprindelig gård.

Der var gulvet i stuerne planke gulve, de havde været skåret op og var uden isolering, jeg havde god plads til jord laget, jeg lavede et net af rionet, som hang 200mm under bjælkerne.

Der var stadig omkring 300mm luft under, så der er stadig fin ventilering under, så kom der vindpap, 200mm isolering, og dampspærre.

Jeg havde 900mm mellem mine strører, derfor skulle jeg op i en 30mm gulvplanke, den matcher så også huset fint

Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også