Bankelyd fra gasfyr forstyrrer nattesøvnen

Vi har i foråret købt et hus med gasfyr. Der er gulvvarme i ca. halvdelen af huset, resten opvarmes med radiatorer. Vores problem er at fyret udsender kraftige bankelyde i varme-fremløbsrøret. Disse lyde forstærkes i rørene og kan høre i både gulvvarme og især i radiatorerne. Man kan mærke "slaget" i røret, når man tager isoleringen af. Lydene har været der siden indflytning, men pga. den varme sommer har det ikke generet os meget før nu. Det er værst morgen og aften, men forekommer også i løbet af dagen. 

Fyret er fra 2012, et Bosch EuroPur ZSB 14-3E. Det er netop blevet serviceret og ifølge VVS'eren kører det super godt. Desværre opstod larmen ikke mens han var her, så han kunne ikke gøre noget ved det. Han ændrede pumpen i fyret til konstant tryk for at se om det kunne gøre en forskel. Det har ikke hjulpet. 

Efterfølgende har vi selv isoleret fremløbsrøret for at se om det kunne gøre en forskel. Det dæmper lyden en smule, men den fremkommer lige så ofte.

Jeg har søgt nettet tyndt for svar, men det virker til det meste normale larm opstår i radiatorerne. Denne lyd stammer fra selve fyret/fremløbsrøret. Jeg håber nogen herinde har en idé til hvad vi kan gøre.

Her kommer lidt billeder af fyret og gulvvarmeinstallationen. Det isolerede rør til venstre er fremløb til varme. Ved siden af fyret sidder vandbeholder/varmer. Sig endelig til hvis der er brug for mere information.

Venlig hilsen Steffen

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Det lykkes mig at optage lyden for lidt siden direkte ved fyret:

https://1drv.ms/v/s!AvU_N83iLrk7gqJ...2Yx37JegZA

Lyden kan være i dette tempo, men også tage til i intensitet så den til sidst tikker meget hurtigt. Det hælper at lægge en hånd på røret, men kun til man flytter hånden igen.

Fra gulvvarmen(skru op,gerne med headset, det er svært at optage fra så stor en flade)

https://1drv.ms/v/s!AvU_N83iLrk7gqJCAUPaxLcuvvSHtQ

Jeg nåede at fange et par bank fra radiator:

https://1drv.ms/v/s!AvU_N83iLrk7gqJD3-ZAytWiiH-KGw


Det kan enten være fremløb og returrør er byttet rundt på en radiator eller 2 jernrør der ligger op ad hinanden og larmer når fremløbet bliver varmt og udvider sig.  

Hvis det er det før første plejer det at lyde som om man banker med en lille hammer på rørene. 


Er det rør der ligger for tæt lyder det nærmere som om det tikker i rørene. Hvis det er skjulte rør kan du måske være heldig at din forsikring vil tage den. 

Lydene kommer typisk fordi rørene udvider - og trækker sig sammen afhængig af hvor varmt vandet i rørene er. Et gasfyr kan lynhurtigt ændre temperaturen når det starter op. 

Det vigtigste er at rørene ikke må kan gnide mod noget, så det er vigtigt at de sidder frit. Rørbæringer skal helst være typen med gummiindlæg.

Har du styring på fremløbsvandet, så temperaturen bliver reguleret efter udetemperaturen burde der ikke komme støj fra radiatorerne. Det afhænger dog af om styringen kan følge med til at regulere når fyret starter op. En bufferbeholder på f.eks. 50 L vil helt sikkert også hjælpe.


Søren O

Det lader til at være rør der udvider sig ved opvarmning. Kig på om rør er fikseret til bygningsdele, f.eks. hvks de går gennem vægge og lignende, uden mulighed for at bevæge sig uafhængigt af bygningen.

Længere rørstykker kan evt brydes af et fleksibelt stykke, som kan være en fjernvarme kobling eller et pex loop.


Elektronikteknikeren

Tak for jeres svar. Det der undrer mig, er at den tidligere ejer aldrig har hørt disse lyde. Det I alle beskriver ville vel være konstant og ikke noget der pludselig opstår? Fremløbsrøret på billede 1 går under bryggersgulvet og går ind i gulvvarmeshunten. Der er omkring 2 meter mellem disse.

Det er typisk kun i efteråret når vejret ikke kan bestemme sig for at være konsekvent koldt, at problemet er størst.

Når først kulden har bidt sig fast, formindskes problemet betragteligt, idet fyret ikke svinger så radikalt i temperatur.

Så det er en overgangsfase.

Det kan være at sælger ikke blev påvirket af disse lyde. Det er meget subjektiv. 


Elektronikteknikeren
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis