K2 i el installationsrapport

Vi har et “næsten” nyt hus fra 2008. Da vi godt vil sælge, har vi fået udarbejdet 2 rapporter: En tilstandsrapport med et meget fint resultat samt en el installationsrapport. I denne har vi fået nogle K2’ er. Der mangler åbenbart beskyttelsesleder (jordforbindelse)i flere stikkontakter og tilslutningssteder. Dette er et lovkrav efter 1. april 1994. Dette har både den daværende elektriker og den tilsynsførende arkitekt åbenbart overset. En K2’ er beskrevet som noget, der er farligt, eller kan være farligt på sigt, og det undrer os? For er alle huse fra før 1994, så at betegne som farlige i forhold til funktionsdygtighed og/eller brand? Elektrikeren eksisterer ikke mere, så hvem har ansvaret her? Er det den tilsynsførende arkitekt? Det kan P.t. blive en større omkostning at få udbedret. 

17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Det må være elektrikerens/aut elinstallatør der har ansvaret, det er jo dem der har den faglige viden, om hvordan tingene skal laves. Men findes firmaet ikke længere, kan du jo ikke bruge denne mulighed.

Er det lavet i total entreprise, kan du måske få den der havde totalentreprisen, gjort ansvarlig. 


Vi prøver igen, i morgen --

Ordvalget " farlig eller farlig på sigt" er jo blot en generel beskrivelse af betydning af en K2. Jeg mener ikke det er særlig farligt at bo med ældre installationer hvor der ikke er jordforbindelse i stikkontakter. Når vi taler om køkken, bad og baggang er det noget andet, for her er der ofte apparater med metal kappe, og samtidig våde hænder. Men i stue og værelser ser man stort set aldrig apparater som man tilslutter, der har en jordforbindelse i stikprop. Jo naturligvis pc og lignende men det er mere et levn fra den tid hvor de ikke havde så gode strømforsyninger.

Det kan jo godt være at jordleder er trukket, men har mistet forbindelsen undervejs, så er det forholdsvis enkelt at Du kan jo prøve at afmontere en af de stikkontakter der er omtalt og se om den fysisk er der. 



Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Vi har en del indbygningslamper i flere rum i loftet, og det er kun dem, der har fået K2. Resten har fået IB. Problemet er, at man faktisk skal rive lofterne ned i hele huset for at udbedre det. 

Det har ikke været en totalentreprise, men der har været en tilsynsførende arkitekt på opgaven, som er betalt for at sørge for at byggeriet overholdt tidsfrister, lovgivning m.m. 

Skal armaturerne være tilsluttet jord eller har den tilsynsførende bare været af den opfattelse? Du kan bede firmaet, som har lavet rapporten, om at henvise til den paragraf, der er brugt til bedømmelsen. Du har krav på at få grundlaget for bedømmelsen at vide.

Den tilsynsførende arkitekt, kan du formentlig ikke forvente, har kendskab til elinstallationens lovlighed.


fase

Afhængigt af hvad det er for nogle indbygningslamper, så kan det sagtens være en type der ikke skal tilsluttes jord. Det er der blandt andet en del indbygningsspots der ikke skal.

Annonce

Og du skal næsten helt sikkert ikke hive loftet ned. 

Så prøv at tage en af armaturerne ned, så du kan se om de er født med jordleder. Og om der er jordlede på tilslutnings stedet. 

Skal man være helt firkantet så havde oprindelig eæektriker kun ansvar for at installationen overholdt gældende krav. Den som sætter lamper op har ansvar for det. Kan naturligvis godt væreden samme. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Tak for jeres venlige svar. De er dobbelt isolerede, men åbenbart ikke tilsluttet med jordleder, og det er iflg. den elektriker, som lige har gennemgået alt, en K2’ er.

Du skriver, at de er dobbeltisolerede. Det betyder, at de er forsynede med et mærke, der består af to kvadrater inden i hinanden. Hvis det er tilfældet, må de ikke forsynes med jordledning. Du har krav på at få henvist til paragraf, der er brugt til bedømmelse.


fase

Ja det er korrekt. Spørgsmålet er, om det er nok, eller om det hele skal laves om, og der i stedet skal være jordforbindelse. Det er der mange delte meninger om. 

Braband skrev den 28-09-2018 06:42:22

Ja det er korrekt. Spørgsmålet er, om det er nok, eller om det hele skal laves om, og der i stedet skal være jordforbindelse. Det er der mange delte meninger om. 

 Altså, hvis de er dobbeltisolerede, ikke har huller til jordledning, og er godkendt til brug i installationer, så er der vist ingen tvivl om at det er lovligt. Prøv at skrive til producenten af lamperne for at høre hvad de mener er den korrekte montage.

Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis