krav om jordforbindelse i bad

Krav om jordforbindelse i bad

Følgende er hentet fra SIK

3.3.1 For badeområder i enfamiliehuse gælder, at den lokale supplerende udligningsforbindelse kan udgøres af husets hovedudligningsforbindelse, forudsat denne omfatter de ledende dele i badeområdet, der er anført i 701.413.1.6, herunder metalindlæg i ikke-isolerende gulve.
3.3.2 Ved renovering af badeværelser, hvor der etableres et nyt gulv med metalindlæg og ved indretning af nye badeværelser i eksisterende bygninger, skal der udføres lokale supplerende udligningsforbindelser efter 701.413.1.6.
Efter 801.471.2 er det tilladt at udelade beskyttelsesleder i boliger opført før 1. april 1975. Det gælder også ved renovering eller indretning af nye badeværelser i disse boliger.
I de tilfælde, hvor der derfor ikke er fremført beskyttelses-leder til installationen i badeværelset, bortfalder kravet i 701.413.1.6 om lokale supplerende udligningsforbindelser, idet der ikke findes nogen beskyttelsesleder at forbinde de fremmede ledende dele med. Det anbefales dog, at der alligevel udføres en udligningsforbindelse mellem de fremmede ledende dele, der er anført i 701.413.1.6

Men hvis der alligevel udføres udligningsforbindelse, skal armeringsjernet i gulvet så forbindes til denne supplerende udligningsforbindelse, men kun hvis gulvet er ikke-isolerende og altså ledende ?

Ledende er modstand mindre end 50 Kilo ohm målt ved 500 volt jævnspænding (413.3.4 og 612.5) Informativ metode til måling i bilag A Kapitel 61

Der er stikkontakter i badeværelset, kabel er med jordleder.

Flisevægge og gulv er med keramiske fliser. En del fliser er mosaikfliser med mange mørtelfuger, kan våde mørtelfuger give anledning til at gulv og vægge bliver ledende med modstand mindre end 50 Kohm ?

Der er gulvvarme med plastrør, vandforsyning og afløbsrør alt sammen med plastrør, jeg tror uden metal.

Så er der en rumtermostat på et varmerør fra centralvarmeanlægget der er støbt fast i gulvet. Det er et rør af jern. Skal det rør altid forbindes til udligningsforbindelsen eller jordforbindelsen med en jordklemme eller andet, uanset om gulve og vægge er isolerende eller ikke-isolerende ? Centralvarmerøret strækker sig uden for alle områder i badeværelset, men er formentlig ikke i ledende forbindelse med jord, men sandsynligvis i forbindelse med dele uden for områderne 0, 1, 2 og 3 i badeværelset (701.413.1.6)

Hvordan kan man vide, om isolationstilstanden af vægge og gulv ændrer sig med tiden på grund af fugt i vægge og gulve, så isolerende gulve og vægge ændrer sig til ikke-isolerende ? Findes der andre måder at måle elektrisk modstand i badeværelsers vægge og gulve på end ved 500 volt?

8 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

50 Kohm er omskrevet 50.000 ohm. Der vil enhver fugtig flisegulv have en modstand der er lavere. Så den slags gulve er ledende. Har man linonium el.lign. kan det være isoleret.

Så rionot skal forbindes til jordleder på en eller anden måde. Og det skal andre ledende dele også som strækker sig til andre rum. Det gælder metal vandrør, rionet, men også eventuelle ventilationsrør der ligger på loftet. 

Der findes sikkert andre målemetoder, men det er den der skal bruges og som er godkendt, det er en ret simpelt måling. Foruden det rigtige apparat er der også krav til målefladen. Elektrikere har en såkaldt Megger, og den kan måle overgang med 500 volt. Det er den man bruger til at teste installationer med, som f.eks. slår HPFI relæ fra. 



Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Elektrikere har en såkaldt Megger, og den kan måle overgang med 500 volt. Det er den man bruger til at teste installationer med, som f.eks. slår HPFI relæ fra.  Citat slut 

En megger er da et instrument til at måle en installation igennem , både mellem ledningerne indbyrdes og til jord og det skete med 1000 V som blev generet af en lille indbygget dynamo med et lille håndtag som man skulle dreje  når man skule måle , nu er det et batteri der laver de 1000 V , og så vidt jeg husker , skulle modstanden være mindst 1000 gange driftspændingen , 

En HPFI tester er en/var lille brik som sender 30 mA fra en fase på afgangen af HPFI afbryderen til nullen på tilgangssiden. 


Mvh S.H.
Hvorfor udsætte noget til i morgen , hvis man kan få andre til at lave det idag............

Jeg ved ikke hvad du mener Calle Captius men vi er enige hele vejen igennem   

Min Megger kan indstilles til 250V 500V og 1000V Og det der skal måles er om det er ledende gulvflade. Og det er defineret som 50 kOhm målt med 500 V DC.

Og den bruger jeg til at teste installationer med hvis hpfi slår fra. Som jeg skriver og jeg skriver ikke noget om at teste HPFI.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Uddrag fra SIK angående mulighed for jordforbindelse i et bad i gammelt byggeri fra før april -75
Metalindlæg i ikke-isolerende gulve (f.eks. armering). Enten skal metalindlægget forbindes til udligningsforbindelsen, eller også skal der mellem gulvfladen og metalindlægget anbringes et metal net, som tilsluttes udligningsforbindelsen. Metal nettet skal være varmforzinket eller af kobber eller rustfrit stål, have en tråd diameter på mindst 1,2 mm og en maskevidde på højst 100 mm.

At få fat på rionet bliver ikke så nemt, da gulvet i badeværelset er støbt og gulvfliserne er lagt for længe siden sammen med rionet, og rionettets størrelse er ikke tilpasset en jordforbindelse i badeværelset. Skal rionet være varmforsinket ?

Skal kobbernet eller et rustfrit metalnet være lige så stort som rionet i kv. meter ?

Dit gulv er lavet og færdigt, så hvad er dit spørgsmål/problem i forhold til dit gulv egentlig?

Om rionettet skal være galvaniseret, er svaret NEJ, såfremt det er indstøbt i betonen. Det der er krævet galvaniseret, er metalnet med en tråddiameter på mindst 1,2 mm og som ikke er rionettet.

Kobbernet eller rustfast skal dække samme areal som rionettet.


fase
Annonce

Jordforbindelse af rionet kan laves med alle maskestørrelser af rionet. 

Det var rionet der skulle jordes. Det er det ikke blevet - -  ok der er i 1000 vis af gulve hvor rionet ikke er jordet og det går endda.

Skal der laves jordforbindelse, så må der pilles en flise op, hugges ned til rionet, og forbinde det til et sted i bad der har jordforbindelse. Det kan føres i en rille i væggen i tilstødende rum, hvor man må formode det er lettere at reparere, end ved vægfliser i bad. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

ok der er i 1000 vis af gulve hvor rionet ikke er jordet og det går endda. Det gør det helt sikkert Erik, men sig det ikke til nogen andre :-)


fase

Jeg ville bare vide, hvordan det kunne gøres

Tak

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis