60x30 klinker - mønster?

Vi skal lægge 60x30 klinker i flere rum, bl.a. køkken/alrum, badeværelse og gange. Vi tænker, at vi vil forskyde dem 1/3, men er lidt i tvivl om mønsteret. Se de to nedenstående billeder, hvor vi har fundet eksempler på de to muligheder vi forestiller os. Vi kan se, at f.eks. Eurodan laver mange huse som med det nederste billede, hvor man bare bliver ved med at forskyde 1/3 modsat det første billede, hvor man går tilbage igen. Er der nogen der har erfaring med, hvad indtryk de forskellige mønstre giver og om der er andet man skal overveje? Vi vil gerne have et roligt mønster.

Vi skal lægge 60x30 klinker i flere rum, bl.a.... Vis hele indlægget
16 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Orla Nautrup skrev den 05-02-2020 15:07:34

Med det samme du skal lave fald fra flere sider til et afløb, går det galt med den størrelse klinker, da de vil "vippe" i forhold til hinanden.
I en bruseniche hvor Unidrænet går helt fra væg til væg, kan der etableres et ensidigt fald (min. 1%) mod afløbet, men det fald har du nok ikke på hele gulvet.

 Men der skal vel ikke være fald på hele gulvet, kun i brusenichen?

Fra BR-18:
I den vandbelastede del af rummet, hvor der kan forventes vand på gulvet fra for eksempel badekar og brusenicher, skal der være tilstrækkeligt fald på gulvet til at sikre, at vandet afledes til gulvafløb.
Som udgangspunkt skal gulve udføres med fald mod gulvafløb for at minimere risikoen for vandskader. Det er dog ikke nødvendigt at have fald på gulvet i hele vådrummet i alle tilfælde. Følgende elementer skal tages i betragtning ved vurderingen af, hvor stort et område, der skal have fald på gulvet:
  • Risiko for skader på konstruktioner og nabolokaler, herunder andre erhvervs- eller boligenheder
  • Badeværelsets størrelse og indretning
  • Det vandbelastede områdes indretning og afskærmning, herunder eventuelle opkanter eller forsænkninger omkring vandbelastede områder
I vådrum på terrændæk, hvor der ikke er risiko for at beskadige konstruktioner eller andre erhvervs- eller boligenheder, og hvor den pågældende udformning af vådrummet sikrer, at der ikke er direkte vandpåvirkning på hele gulvet, behøver der ikke at være fald på hele gulvet.

Så der skal altså ikke altid være fald på hele gulvet i et badeværelse :-)
Der er jo tale om et lille badeværelse, så derfor skal der være fald på hele gulvet, og det kan ikke lade sig gøre med den størrelse klinker.
Der er jo også "bassinvirkningen" (se SBI-Anvisning 252) der skal tages hensyn til.
Det kan nu sagtens lade sig gøre man skal bare tænke sig om når man designer badeværelset og efterfølgende støber det. Feks et hjørne Uni drain i højre side, der vil højeste punkt være i diagonalt modsatte hjørne.  Uanset om det er i bruseren eller hele badet.  Alfa og omega er at man støber gulvet som en "træplade".  De fleste kan forestille sig en træplade med laveste hjørne ved afløbet og højeste i diametralt modsatte hjørne.  Når ma støber skal lederen gå fra afløb til højeste punkt,  samtidig drejer man loddestokken Ca midt på, 90 grader. Så har man højderne i alle 4 hjørner. I praksis skal det man støber være lige så plant som en træplade.  Hvis man har et linie dræn som er smallere end badet eller bruseren har man lidt et problem, fordi det vil give vand i hjørnerne hvis det er støbt som ovenstående eller fliser der tander fordi vil være støbt fald fra 2-3 sider. 

km
Hej Flisemester

Selvfølgelig kan det lade sig gøre men det kræver jo også som du beskriver: Ensidigt fald.
Bare man etablerer en brusevinge, giver det problemer, når vandet skal ledes udenom denne, og hvis der er badekar og inventar skal der jo være ekstra fald under disse (2%).
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis