Hvorfor 3 x 1.5mm2 i et installationskabel?

Et generelt spørgsmål: Et almindeligt installationskabel har ofte 3 x 1.5mm2, fase, nul, og en jordledning. Her må trækkes 13A.

Men hvorfor er jordledningen også 1.5mm2 når der højest går 30mA i denne da HFI-relæet ellers bør slå fra?    Det virker som spild af kobber.

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Den skal jo kunne holde til en direkte kortslutning, fra jordspyd og op i tavlen er kravet min. 2.5mm2


Vi prøver igen, i morgen --

I teorien har du jo ret, hvis man KUN kigger med ohms lov. Men i reglementet er der faktisk (eller var der) en anden begrundelse, nemlig den rent mekaniske holdbarhed. En lille tynd ledning har større chancer for at gå i stykker ved afisolering f.eks og det er jo fatal ved jordleder.

Når man arbejder med større installationer har man kabler med mindre tværsmit på nulleder, da den normalt i en flerfaset installation bærer en mindre strøm. Og der er også mulighed for mindre jordleder, når beregninger tilsigter det. 

Men ved1,5 - 2,5 op til ca. 16 mm2 kører man "lige igennem" 

Men man kan have en aluminiumskabel der hedder 4 x25 /10 Hvor de 4 ledere er aluminium, og skærmen er 10 mm2 kobber. Det skyldes delvis kobbers bedre ledningsevne, men det er ikke så meget bedre som 10/25


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Det er også et krav, at alle ledere i et kabel har samme dimension. Undtaget er kabler med koncentrisk nulleder, hvor nullen kan være det halve tværsnit.


fase

Her kom vi lidt samtidig. Jeg fornemmer at trådstarter godt er klar over "at sådan er det bare", men han søger lidt mere begrundelser. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Mange steder bruger man det man kalder direkte jord , da HPFI afbryderen er bandlyst Fx hospitaler og EDB centre , og her kan en fejlstrøm til jord teoretisk være lig sikringens mærkestrøm og enda meget større ..................


Mvh S.H.
Hvorfor udsætte noget til i morgen , hvis man kan få andre til at lave det idag............

Ja netop meget større. Her taler vi om flere tusinde ampere i få millisekunder, hvis det er tæt på forsyningstransformator, tæt på gruppetavle m.m. så der er meget lille samlet modstand i nettet. Det er på grund af den meget korte tid at en 1,5 mm2 overhovedet kan holde til det uden at smelte. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis