Spm til kursus-video (diagram)

https://youtu.be/L-Vti496ZWA?t=6m35s

1. Han siger at han "sætter" strømmen: I = 10mA. Hvor "sætter" han den henne? på strømforsyningen?

2. Nu hiver I jer nok i jeres få grå hår ;-), men hvorfor er det lige der overhovedet skal en modstand på? hvis jeg sætter en pære til en spænding så lyser den da lige meget om der er en modstand eller ej?

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
33 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

"sætter" = "vælger".

En LED er strømstyret, dvs. man skal styre strømmen igennem den for at det fungerer rigtigt. Man kan ikke bare sætte den til et batteri, så bliver den ødelagt.

10 mA er erfaringsmæssigt en passende værdi for LED til indikatorer (kontrollamper på et apparat). LED til belysning kræver derimod normalt 350 mA.

Beregningen ser du jo i videoen.

Uden at have set videoen med lyd:

1) Han vælger (sætter) strømmen til 10mA. Der er fordi han ved, at det er det, som skal til for at få hans diode til at lyse. Herefter regner han så ud, hvilken modstand han skal bruge, for at få netop denne strøm til at løbe gennem dioden.

2) En pære og en diode er ret forskellige ting. En pære er dybest set en modstand, som bliver varm og udsender lys - den har modstanden "indbygget" og følger ohms lov. Sammenhængen mellem spænding over en diode og strømmen gennem den, følger ikke omhs lov. Se den følgende graf:

Skulle den følge ohms lov, skulle det være en ret linje - det er det langt fra. Sætter man 3.5V over dioden, skal der løbe ca. 15mA (for den diode grafen viser). Sætter man en smule mere f.eks. 3.7V er vi pludselig oppe på 20mA. Det er ikke ikke vist på grafen, men satte man 9V over dioden, ville strømmen skulle være meget høj, da kurven næsten er lodret efter 4V. Den højre strøm vil få den til at brænde af (eller hvis der er tale om et 9V batteri, så vil den interne modstand i batteriet nok forhindre det, da den vil begrænse strømmen).


Jeg forstår ikke sammenhængen mellem strømkilden som er 9V (strømforsyning eller batteri som han ikke har angivet strømstyrken på) og brugen af modstanden R.

For lad os nu sige at det var en strømforsyning som leverede 9V 10mA, så ville LED dioden lyse uden modstand, ik? Men han ved jo ikke at det netop er en strømforsyning med den rette strømstyrke og spænding der er tilsluttet. 

Så der må som sagt være en sammenhæng  jeg ikke har forstået. Sådan som jeg har forstået det han gør, så er det at regulere strømstyrken i dioden, ellers brænder den af, ligesom hvis man satte for meget spænding på en glødepære, ik? Men har modstanden noget med spændingen at gøre, eller kun strømstyrken? (hvis den kun har noget med strømstyrken at gøre, hvordan kan han så vide hvad strømstyrke batteriet leverer? 

Og skal en LED diode i det hele taget bruge 9 volt?

I kan nok høre at jeg er helt grøn ;-)

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

som skrevet så kan en lysdiode ikke selv styre strømgennemgang. Og den skal sådan set  ikke bruge Volt men en strøm på 10 mA. ( det medfører naturligvis en spænding over den, men det har ikke nogen betydning. 

De fleste ledende materialer ( metaller /luftarter får stigende modstand ved stigende temperatur. Så når en gammeldags pære lyser er strømmen større i start øjeblikket men begrænses af temperaturen på et vist niveau og der opnås en balance imellem ønsket lys og levetid. 

Men f.eks. luftarten Neon (almindelig i lysdioder) og kviksølv og natrium i luftform (meget almindelig i lysstofrør og gadelamper) Får faldende modstand ved stigende temperatur. 

Du sætter lysdiode  til 1,5 V eller 9 V . Så sker der lynhurtig det at lysdiode begynder at lyse - modstand falder - strømmen stiger - den lyser mere - modstand falder mere o.s.v. 

Slutresultatet bliver at i løbet af få 1/10 sec. er den brændt ihjel. Det er det samme i lysrørs armaturer hvor der sidder en spole som skal begrænse strømmen. 

Ved lysdiode skal modstanden regnes ud i forhold til den spænding der er til rådighed. Det gøres simpelt med ohms lov. (U=IxR ) og skal vi finde modstanden byttes der lidt rundt efter de matematiske regler så R = U/I altså i dette tilfælde 9 / 0,010 som så giver 900 ohm. Havde du 1,5 V ville regnestykket ende med 150 ohm


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

okay, så en diode er ligeglad med hvor stor en spænding den får, bare strømstyrken ikke er for stor.

Jeg forstår bare ikke at der ikke er foreskel på om man tilslutter et batteri 9V 1A eller 9V 2A til en lysdiode. Det lader til at han ikke er interesseret i det. 

Hvorfor har det ikke nogen betydning hvilken strøm der er over den? for den overskydende spænding (7V) ligger jo over modstanden.  

Så hvis man har et kredsløb med en lysdiode og en motor, hvor lysdioden lyser når motoren får strøm, skal skal man regne ud hvor meget modstand motoren laver, for at finde ud af hvor stor den ekstra modstand skal være, for at få lysdioden til at lyse... 

det er godt nok noget indviklet noget. Hvorfor holdte man sig ikke bare til glødepæren ;-)

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Annonce

En ideel spændingskilde leverer en bestemt spænding, ligegyldig hvor meget strøm en belastning trækker.

Et batteri er ikke ideelt, men tæt på. Dvs. at dit 9 V batteri bliver ved med at levere 9 V, ligegyldig om du tilkobler en 1 W pære eller en 5 W pære. Det er belastningen der styrer strømmen i kredsløbet, ikke batteriet.

En halvdårlig analogi er vandet i dine rør. Vandværket bestemmer trykket (spændingen), din vandhane (modstanden) bestemmer vandmængden (strømmen).


Det er fordi en strømforsyning (eller et batteri) rent faktisk en spændingsforsyning. Spændingsforsyningen holder spændingen konstant, men kan levere en vilkårlig strøm op til hvad den er designet til.

Så en 9V/2A forsyning kan godt levere 9V/1A - den er ikke tvunget til at sende 2A ud. Hvad den leverer afhænger af hvilken belastning man sætter på den.

En endnu dårligere analogi end Bents:
Man kan sammenligne spændingsforsyningen med en fartpilot i en bil. Den sætter man til at man gerne vil køre med en bestemt hastighed. Kører man op ad bakke, er belastningen større på motoren, og den bruger mere benzin, nedad bakke mindre med tilsvarende mindre forbrug til følge. Så selvom hastigheden (spændingen) er konstant, kan forbruget (ampere) godt variere.

Hvor får du "den overskydende spænding" på 7 Volt fra. Du kan ikke trække 2A fra 9V og bruge det til noget som helst. Der er 9 Volt og kan batteri levere 1A => 1000 mA Så er der jo rigelig til dine 10 mA. Og skal der noget andet til i et kredsløb, som også bruger strøm så må batteriet jo ikke være begrænsning i forhold til lysdiode. 

"Hvorfor ikke holde sig til glødepære" Hvis vi havde holdt os til at gå vejen ind eller hestevogne havde vi jo på samme måde ingen problemer med rust i biler.   

Skal vi køre Bent Andersens sammenligning med vandtrykket lidt videre, så kan du jo fint fylde en spand vand op ved at lukke helt op for hanen, Men nu er det et snapseglas der skal fyldes mon ikke du nøjes med at linde lidt på hanen. Altså på trods af konstant tryk så styrer du modstanden så strømmen begrænses, ellers ville det skvulpe ud over det hele. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

I er da geniale til at forklare. 

Jeg vidste rent faktisk godt at det var belastningen der bestemmer styrken. A er bare en betegnelse for hvad der max kan leveres eller bruges, men hvorfor trækker den lysdiode så ikke bare "kun" de 10mA den skal bruge og skider på modstanden. 

"Den overskydende spænding" er ikke mig der får den, det er ham i videoen. Det er jo den overskydende spænding han bruger til at udregne modstanden.

Kunne I ikke lokkes til at lave en youtube-kanal med videolektioner?

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Lysdioden ved jo ikke hvor kraftigt du vil have den til at lyse. Så du er nødt til at sende den strøm igennem den, som får den til at lyse præcis så meget som du ønsker :-)

Der er yderligere 23 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis