Nyt jordspyd, men ikke til tavle

Jeg er ved at lave nyt vaskehus og vil gerne undgå snurren i fingrerne, når vi rører ved vaskemaskinen.

Det er et hus fra 1913 og der er ikke jord i installationen.

Talte med en elektriker om at få jord ind og han ville bare banke et jordspyd ned lige uden for vaskehuset (som ligger langt fra tavlen) og trækker et 2,5mm2 kabel ind til vaskemaskinen.

Han lyder som om han ved hvad han taler om, men er der nogen der ved om det er en OK løsning? Skal jorden ikke nødvendigvis helt ind til tavlen og HFI/HPFI anlægget?

15 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Det er helt fint , og lovligt..............


Mvh S.H.
Hvorfor udsætte noget til i morgen , hvis man kan få andre til at lave det idag............

Det er fuldt lovligt, men det er så kun den brugsgenstand, der er beskyttet. 


fase

Det er fint med et lokalt jordspyd. Der skal selvfølgelig måles, om det har en acceptabel overgangsmodstand til jorden, men det gælder uanset hvor det er placeret.

Naturligvis  er det ok med jordspyd til en enkelt brugsgenstand. Og er kablet ud til vaskemaskinen med gul/grøn leder er det oplagt at lade jordforbindelse gå tilbage til eltavlen. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce

Tak for svarene. 

Der er vel ikke noget i vejen for at 2,5mm2 kablet blot går til en samledåse et sted i vaskehuset og så herfra videre rundt og til vaskemaskine via de alm. 1,5mm2 installationskabler, vel?

Altså at kablet fra jordspyd ikke går direkte til stikket hvor vaskemaskinen sidder.

Du skriver 1,5 mm2 kabel? Er gruppesikringen kun på højest 13A, siden du bruger 1,5mm2. Hvor mange ledere er der i kablet til tilslutningsstedet til din vaskemaskine, og hvilken dimension har de? Hvis gruppesikringen er på 16A, skal du bruge 2,5mm2 kabel. Er det for at spare et par meter kabel, du vil koble det sammen i en dåse. det er ikke ulovligt, men er du ikke bange for, at det kommer til at ligne en gør det selv installation?


fase

Installationskablerne er på hhv. 3 og 5 ledere og alm. installationskabler på 1.5mm2. Er det ikke OK. Elektrikeren har ikke haft indvendinger og godkendt de kabler jeg indtil videre har trukket.

Umiddelbart vil det være nemmest at trække jordledningen gennem væg til en eksisterende samledåse og så blot bruge den gul/grønne leder i kablerne til at føre jorden videre til vaskemaskinen. Er det ikke OK? Det er vel det samme som hvis jordforbindelsen kom fra eltavlen et andet sted i huset?

Hvis kablet med 1,5 mm2 ledere, må sikringen i den pågældende gruppe højst være på 13A. Svaret på dit spørgsmål afhænger derfor af, om sikringerne er 13A eller 16A.


fase

Pt. er de 10A. Elektrikeren mente at vi senere kunne skifte til 13A eller 16A.

Troede at man altid brugte 1,5mm2 ledere når det var installationskabler i et hus.

Der er yderligere 5 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis