el-forbindelse til vaskemaskiner

En trefaset gruppe 16A skal forsyne både enfaset vaskemaskine / opvaskemaskine og tørretumbler, og skal forbindes til 2 stk stikkontakter med jord, men uden afbryder

Stikkene forbindes til hver sin fase, så begge maskiner kan anvendes samtidigt. Der er fungerende hfi- relæ og jordforbindelse i installationen

Der er tilførsel fra 1 stk 5- leder kabel 2,5 mm2

Må installation med 2 stikkontakter og 2 forskellige faser, en fase til hvert stik, foretages i et 2 modul underlag, der er ikke skillevæg mellem modulerne i underlaget. El forsyning fra et 5 leder kabel. Der er 2 stikkontakter med forbindelse til 2 faser i samme underlag uden adskillelse

Skal der anvendes 2 underlag og evt. 2 kabler, et kabel til hvert underlag?

Er kapslingsklasse IP20 tilstrækkelig til stikkontakter og underlag, hvis de installeres ved en vaskemaskine / opvaskemaskines tilslutningsslange til maskinen, og skal stikkontakter og underlag længere væk end 60 cm fra tilgangsslangens forbindelse til maskinen, evt. hvor langt væk?

Maskinerne er på typeskiltet mærket 230 volt 10 A. Installationen er forsynet med 3 x 16A sikringer, skal 2 af sikringerne skiftes?

Der må vel ikke anvendes forlængerkabel til en vaskemaskine?


LX
30 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Du skriver begge maskiner, men nævner 3 maskiner. Du må gerne tilslutte alle maskiner på denne gruppe. Der står at de bruger 10 A men der må gerne være 16 A sikringer foran denne installation, under forudsætning af at der anvendes stikk. der er godkendt til 16 A. Der er såmænd ikke forbud imod forlængerledning til vaskemaskine, men der er da ikke pænt når man lige så let kan udskifte kabler i den. 

Der skal ikke være 2 kabler til stikk. med 2 moduler ej heller skillerum. Og hvorfor så ikke.Det er fordi det er på 1 gruppe, selv om det er 3 sikringer. Hvis du slår gruppen fra er det hele strømløs så det er ok. sådan.

Der er ikke nogen afstandskrav imellem stikkontakt og vandhane, og hvis det ikke er i vådzome på et badeværelse, så er IP 20 ok-


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Jeg kører selv med komfur, opvask, vask, og tumbler på samme kraft udtag, og da alle 4 hårde hvidevarer må for-sikres med 16A, er der ingen problemer, så længe selvf. mine kabler også må tage 16A .


Så hvis du sørger for 16A udstyr (kabler, stikkontaker, max for-sikring på maskinerne), så er det elektrisk i orden.


 

Og så er der jo også samtidig kvotienten , man bruger meget sjældent alle 3-4 brugsgenstande samtidig og det er nok på forskellige tidspunkter at de bruger max strøm (varmelegemer)


Mvh S.H.
Hvorfor udsætte noget til i morgen , hvis man kan få andre til at lave det idag............

Tak for svar, før i tiden var så strømforbrugende maskiner med kraftige varmelegemer til 2 faser. Hvorfor blev dette lavet om, det belaster kraftigt en almindelig lysinstallation til 10 A



LX

  Før i tiden belastede det naturligvis ikke lysinstallationen, da det ikke kunne lade sig gøre at tilslutte  Det er jo altid sådan at det ikke er godt at tilslutte så store forbruger på en lysinstallation. 

Det er nok en harmonisering på fabrikkerne der er skyld i denne ændring. Så kan de samme maskiner køre i alle europæiske lande. 

I England f.eks. har man ofte 25 A sikringer i lysgrupper, og så en mindre sikring i de enkelte stikpropper. I Norge har man mange steder kun 230V o.s.v. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce

Det har vel også lidt at gøre med at der nu bruges langt mindre vant til vask og opvask. Derfor kan varmelegemer med lavere effekt anvendes.


Søren O

Ja måske, jeg ville da gerne have noget mere power på opvarmning så opvask ikke skulle tage 2 1/2 time. Ovne og komfurer er da stadig ca. på samme kw. ( komfurer ofte 2 x 230 v)


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Der står i brugsvildledningen til en vaskemaskine: Forlængerledning må ikke anvendes af hensyn til brandfare

Skiftes kablet helt ud, kan man ikke regne med fabriksgarantien, det samme, hvis blot stiktroppen skiftes til dansk stikprop med 3 ben. Alternativet er stikkontakt med fritliggende jordkontakt, der medfører risiko for ulykker, hvis der er fejl i installationen og der opstår spænding på det fritliggende jordstikben i stikkontakten, men er disse såkaldte "franske" stikkontakter godkendte i Danmark ?


LX


Grunden til at der brugsforvirringen står, at der ikke må bruges forlængerledning, er at mange forlængerledninger er med et mindre kvadrat f.eks. 0,75 mm2. Stikproppen må du gerne skifte uden at miste garantien. Stikkontakter med fritliggende jordben også kaldet Schuko stikkontakt er lovlige i Danmark og har været det i flere år. Schukostikket er et tysk system, som findes i en fransk/belgisk udgave med et jordben, det er nok det, du tænker på . Hvis der opstår fejl til jord i din installation bør strømmen ledes til jord via dit jordspyd, eller dit (H)PFI bør slå fra. At en opvask kan tage op til 3 timer skyldes, at enzymerne gives tid til at virke, og derfor kan man vaske op ved en lavere temperatur f.eks. 40°.


fase

Til borende x, det passer IKKE når du siger at garantien ryger såfremt man skifte stikproppen ud....... En stik prop må til enhver tid udskiftes uden at det går ud over garantien 

Der er yderligere 20 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis