Tagfod

Hey Anyone 

Jeg har 2 spørgsmål, som jeg håber i kan svare på.

1. Hvad er en tag fod og hvad er meningen med at den sidder som den gør, hvad er fuktionen ved at den sidder der.?

2. Hvorfor sætter man den sidste sten nede ved tagfoden noget udover tagfoden, hvad er meningen med det? 


VH

Gunnar

2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Velkommen på LDS Tagfod er vel simpelthen betegnelsen for den del som taget står på. Altså der hvor spærene hviler af på muren. . Det opbygges forskelligt alt efter hvilken tag der er på huset. Men jeg fornemmer at det ikke er så generelt du spørger. 

Når der er tale om tagsten laver man det oftest med undertag. Tagstenene ligger på 38 mm lægter, som igen ligger oven på 25 mm klemlister. Altså ca 65 mm over undertaget. Både tagsten og undertag skulle gerne mødes med fald i tagrenden. Derfor bøjer man tagfoden i en vinkel lidt mere imod vandret  end taghældning ellers. Så kan vandet fra undertaget løbe i tagrende uden at denne behøver at sidde "nede midt på væggen) Ligeledes skal undertaget afsluttes på noget stabilt så det ikke flagrer. Nederst på tagfoden laver man et stykke blik der er bukket på sådan en måde at alt vandet ender i tagrende. bagom dette stykke "fodblik" skal man have udluftning op i tagrummet. 

Den nederste lægte skal også løftes lidt i forhold til de andre længere oppe. Det skyldes at tagstenene hele vejen op ligger over hinanden. Altså ligger i 2 lag over lægten. Det kan den nederste ikke derfor støttes denne af lidt højere oppe. Ønsker man "Kinasvaj" noget højere oppe. 

Nederste tagsten skal gerne end ca. 1/3 - 1/2 delen ude i tagrende så regnen ikke blæser tilbage og bagom tagrende. Og så er der jo også æstetisk i at tagfladen ikke ser for afstumpet ud, for i realiteten kunne det jo godt ende længere oppe. 

Så tagfoden er faktisk en hel videnskab i sig selv afhængig af udhæng/ ikke udhæng tagtyper m.m.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Tagfoden er den nederste afslutning af taget.
Den nedeste tagsten sættes med udhæng for at sikre vandafledning fra taget til tagrenden uden vandindtrængen i konstruktionen.

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis