Jævnstrømskabel i Nordsøen.

Hej alle I kloge hoveder.

Se her  https://www.dr.dk/nyheder/penge/rekordlangt-kabel-skal-goere-el-til-det-nye-bacon  Kan i fortælle mig hvorfor det er et jævnstrømskabel. Normalt bruger man vel højspændt vekselstrøm når man transporterer el over lange afstande?


Mange hilsner Kovas,

I et diktatur må ingen sige sandheden.
I et demokrati må alle lyve.
KK Steincke.
Hej alle I kloge hoveder. Se her   https:... Vis hele indlægget
14 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Det med 50-> 60 hz har jeg faktisk ingen ide om hvordan man gør. I meget små forhold kunne jeg jo nævne en løsning med frekvens regulering, men det batter jo som en lille dråbe i en skovbrand.

KTM: Essensen fra svarene er at der er mindre modstand i kabler i jord ved højspændt jævnstrøm. Men man kan ikke lave lavere spænding på jævnstrøm på samme simple og næsten tabsfri princip som med vekselstrøm. Derfor distribueres der til forbrugere i vekselstrøm. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

KTM, du har vist fået byttet om på Tesla og Edison


Man kan ikke lave lange kabler til højspændt vekselstrøm. 

Et stykke kabel virker som en kondensator. Det trækker derfor en reaktiv strøm gennem kondensatoren.  Selv om strømmen ikke repræsentere nogen energi, giver den alligevel tab i kablet. Kabler har derfor ved vekselspænding en kritisk længde, som svarer til at den reaktive strøm, bliver lig den maksimalt tilladelige strøm i kablet. . 

Hvis man kommer over den kritiske længde vil kablet blive overbelastet selv om der overhovedet ikke overføres strøm til den anden ende. 

Selv om man er noget under den kritiske længde, betyder kondensatorvirkningen i kablet at der ikke kan overføres så megetnyttig vekselstrøm. 

Ved kortere kabelsrækninger, som i øresund kan man ved passende spoler i enderne af kablet kompensere for kondensatorvirkningen og derved alligevel udnytte kablet godt. 

Selv ved luftledninger bruger man nogle steder i verden højspændt jævnstrøm, til meget lange ledningsstræk. Det giver mindre tab i ledningerne, men til gengæld tab og omkostninger i begge ender til omformning til og fra vekselstrøm. Derfor skal der meget lange stræk til før det svarer sig ved luftledninger. 

Herhjemme er den gamle kontiskan forbindelse på i fra Vester Hassing ved Limfjorden til Stenkullen ca. midt i Sverige( elforbrugsmæssigt) en jævnstrømsforbindelse.  Det var nødvendigt på grund af det ca. 88 km lange søkabel Fra Læssø til  et sted nær Gøteborg. 

Senere er der også kommet Jævnstrømsforbindelse direkte til Norge.   



 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis