Du har nok fundet ud af hvordan dyret virker. Men for andre der læser tråden kommer mine erfaringer.
Spjæld i røret (5). Lukkes når ovn ikke bruges over lang tid. Så mindre varme suges ud af stuen.
Når du tænder op så, skal bundspjæld/lågespjæld være åbne, så ovnen kan suge luft ind.
Topspjæld skal også være helt åben, så oven kan komme af med røgen.
Når der er kommet godt gang i ovnen, så lej med top og bundspjæld.
Lukker du topspjæld lidt/meget, så tvinger du varmen til at blive i ovnen. Den er meget følsom. Start med at lukke den helt, ilden dør ud, åben spjældet langsomt indtil du få de ønskede flammer.
Lukker bundspjæld lidt/meget, så kommer der mindre luft til, hvis du har tændt godt op så kan denne som regel lukkes næsten hel, så holder brændet længere.
Selv tænder jeg op ved at lægge et stykke træ på tværs og længst inde og med barken opad.
Derpå lægger 2-3 stykker med 1 cm. mellemrum, så de ligger skråt op af det første stykke træ. Herunder 2 burnere/optændere til optænding. Altid en super optænding.
Er træet fugtigt er det svært at tænde. Har du lige renset alt aske ud, så kan den være svær at tænde, læg en tynd avis i bunden.
Når du lægger nyt brænde på, skal du muligvis åbne bundspjæld lidt for at få den til at antænde det næste stykke træ.
Selvom ruden er sodet helt til, så hvis du tænder rigtig op så vil ovnen brænde soden af.
Hvis nogen har en endnu bedre måde at tænde op på eller en kommentar til spjæld eller andre tricks, så skriv