Hvilken type stikkontakt er fremtiden? Sænkede eller flade?

Hej elektrikere


Vi er tre drenge fra HTX, der er i gang med et teknologiprojekt - vi vil udvikle en ny type stikprop som sidder fladere op ad væggen end de eksisterende. Derfor vil det være nyttigt at vide hvilken type stikkontakt der er mest udbredt og som vil blive brugt mest i fremtiden.


Denne type hvor hele overfladen er flad:

http://www.jemogfix.dk/stikkontakter-afbrydere__6740/lk-fuga-stikkontakt-m-jord-koksgraa_9047967


Eller denne type hvor noget af stikkontakten er sænket:

http://www.jemogfix.dk/stikkontakter-afbrydere__6740/lk-fuga-stikkontakt-m-jord-koksgraa-1-0-modul_9047969


Og hvorfor findes de to forskellige typer - er der nogen forskel på dem?


Vi håber i kan hjælpe os - Tak på forhånd.


Med venlig hilsen Mathias Hauge


Mathias Hauge
8 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Den første har afbryder på, og fylder derfor 1,5 modul, så der kan tænde og slukkes på den enkelte stikkontakt. Nummer 2 fylder 1 modul og er uden afbryder, og kan derfor ikke afbrydes andet end ved at tage sikringen   
Årsagen til forskellen ligger i at den uden afbryder ikke fås uden jordben. Da der i stor udstrækning i den ældre boligmasse ikke er jordledning med rundt i installationen til stuer, soveværelser, mm, er man jo nød til at have en stikkontakt til denne type bolig, da det ellers ville koste det blå ned fra himmelen at begynde at lave nye elinstallationer.
Den mest almindelige stikkontakt i den ældre boligmasse vil nok være den dobbelte fordi man får 2 stik i samme kontakt... husk på at i mange ældre huse er det normalt med kun 1 eller 2 stikkontakter pr rum, og med den øgede mængde at strømforbrug, betyder det forlængerledninger i rå mængder    


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...

Den sænkede må installere uden afbryder, da man kan trække stikke ud, uden at kunne berøre stikben med fingrene. Derfor forsænkningen.

Den flade skal monteres med afbryder, da man her skal slukke afbryderen inden stikket tages ud. Da man kan berøre stikben, når stikket tages ud. Og derved få stød. 



Jesper 
http://www.VarmKaffe.dk - en blog om rejser, sejlbåd, have og hus.

Arhhh

Det var lige det svar jeg ledte efter Mange tak!

Så det er ikke fordi den ene stille og roligt vil blive udfaset i fremtiden fordi det er en tidligere version?


Mathias Hauge

Måske i skulle kigge nærmere på den nye fuga serie, der er lavet en som er fladere end dem vi normalt bruger.


Jesper 
http://www.VarmKaffe.dk - en blog om rejser, sejlbåd, have og hus.

Annonce
Mathias Hauge skrev den 24-04-2017 10:20

Arhhh

Det var lige det svar jeg ledte efter Mange tak!

Så det er ikke fordi den ene stille og roligt vil blive udfaset i fremtiden fordi det er en tidligere version?

Jeg tror der vil gå flere generationer inden den "flade" stikkontakt med afbryder forsvinder.
Bare tænk på hvor mange huse i feks København der er bygget før 1970'erne, hvor det var ganske almindeligt med den 1,5 moduls stikkontakt med afbryder. Her taler vi tusindvis af lejligheder   

Tvivler stærkt på at du kan "overtale" befolkningen til at bruge tusindvis af kroner på at indføre en jordledning i deres gamle el installation (læs: Skifte den til noget nyt) bare fordi "de nye tider er kommet".  


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...

Der ud over, skal du være opmærksom på, at det er lovkrav i nye installationer at der er jord med rundt, det var det (som tidligere nævnt) ikke i de gamle installationer.

Det er mere "stilrent" at have den flade frem for den undersænkede, men som jthygge skrev, er det af sikkerhedsmæssige årsager at den er med fordybningen.


 

Hvis i kigger ud i fremtiden og ikke tænker på gamle installationer har i langt flere friheder i design....

Altså i behøver ikke tage hensyn til den manglende jord i gamle installationer... Den uden afbryder er ret udbredt i nybyggeri da den er lidt mere diskret og tror det er det i skal gå efter, altså et godt look. Jeg har selv en masse el udtag i den uden afbryder, både på vægen, ved døre, i køkken osv. Men på førstesal har jeg flest 3 dobbelte stik... De koster ikke ret meget mere end det enkelte og giver mulighed for at trække til langt flere ting.. fx meget nyttigt ved sengebordet med lader, lampe og elevations seng... Men de tæller kun som et stik når man opgør antallet af stik i rummet..... Det sal man huske når man monterer disse... for man kan have masser af udtag, men stadig for få iflg kravene.

Tror I skal kigge lidt mee på hvad der er af lov krav end hvad der sælges pt... I Danmark har vi altid brugt LK´s stik og afbrydere som den mest gængse vare... PT er de mest anvendte vel Fuga og Opus.

Men der er masser af andre typer fx Schuko som kendes fra tyskland.. til helt andre priser... Og de e rlovlige.. det eneste sted det halter mellem de danske og Schuko er at de danske har et udstående jordben på proppen, mens der i schuko er kontakt flade i yderkanten af afbryderen og ydekanten af stikproppen... altså selv om stikkene og udtagene kan bygges rund og der er forbindelse for spændingen så kan en dansk stikprop med jord ikke gå i en schuko før benet fjernes (og jorden fjernes), mens en schuko kan gå i en dansk afbryder men uden der er jordforbindelse igennem.

Bare nogle tanker Njord :-)




MVH Njord
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis