Søg professionel hjælp før du radonsikrer

Søg professionel hjælp før du radonsikrer

Radonsikring er det næste projekt for mange boligejere og gør-det-selv entusiaster med høje radonkoncentrationer. Myndighederne anbefaler nemlig, at man sikrer mod den radioaktive og kræftfremkaldende gas, så snart niveauet når over 100 Bq/m3. Her kan lette tiltag ofte nedbringe niveauet.

Men har du radonniveauer over 200 Bq/m3, kan større løsninger være nødvendige. Her lyder min opfordring: Spørg en fagmand til råds, før du kaster dig ud i selv at radonsikre.

Løsningerne til radonsikring er nemlig mange, men ikke alle egner sig til alle bygninger. Der er nemme, billige og hurtige løsninger, og så er der de besværlige, dyre og omfangsrige af slagsen.

I nogle huse kan niveauet fx sænkes en smule ved at tætne kælderdøren, tætne med elastiske fuger eller manchetter ved gulv og rør eller ved at sørge for god ventilation og rene, fritlagte ventilationskanaler. I andre situationer kræver niveauerne fx mekanisk ventilation, radonsug og radonmembraner – løsninger, som i nogle tilfælde kan reducere mængden af radon med helt op til 95 procent, men som også ofte kræver kendskab til korrekt installation.

Og der er fx ingen grund til at lægge en dyr radonmembran og lave et radonsug, hvis du med lidt ekstra ventilation og små tætninger kan sænke radonniveauet til under myndighedernes anbefaling på 100 Bq/m3. Derfor er det nødvendigt med et helhedsbillede, som tager højde for niveauet af radon, husets stand, opbygning og alder.

Så selvom rådgivning koster penge, ved vi, at der ofte er både penge og bøvl at spare i den anden ende – og så kan du gå i gang med selv at gøre det bagefter, hvis opgaven tillader det.

God fornøjelse med din radonsikring og de fremtidige gør-det-selv-projekter!

/Tue Patursson
Fagekspert i Bolius – Boligejernes Videncenter

PS: Find en liste over entreprenører, håndværkere og andre firmaer, som er særligt uddannede til at rådgive om radon og radonsikring her


Tue Patursson
/ Fagekspert hos Bolius - Boligejernes Videncenter
1 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Mht. radon kan det være en god ide at investere i en måler som fx. Canary hvis man er i tvivl -ikke har radon sikring (jeg har selv to af disse). De er ikke helt billige, men det er spændende at kunne følge med i radonniveauet og især den naturlige variation der er. Jeg har en såkaldt long-term average (gns. måling over mange måneder) på ca. 45 Bq/m3 i kælderen. De enkelte døgnmålinger kan variere alt fra 20 til 600 Bq/m3. Sidstnævnte blev målt en vinterdag sidste år hvor der lokalt var -16C. Så det har helt sikkert noget at sige at jorden er frossen så søger radonen gennem fundamenterne. Idag vises der ca. 250 Bg/m3 og gns for de sidste 7 døgn er 101 Bg/m3.

Men skulle der måske oplyses lidt mere om dette, så folk ikke går i panik?! Jeg har studeret flere publikationer omkring radon hvor udgangspunktet var målinger på flere tusinde Bg/m3 i beboelse.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis