fortolkning af Siks meddelelser

Hovsa
Hovsa
70 2100

Elinstallaioner
nr. 21/09

1 ”Ved en meget begrænset udvidelse eller ændring af en installation, f. eks. installation til et par stilslutningssteder, stikkontakter eller lignende eller brugsgenstande, tillades det, at beskyttelseslederen udelades, hvis der ikke er beskyttelsesleder i den eksisterende installation, forudsat at udvidelsen eller ændringen bliver omfattet af beskyttelse med HFI- eller HPFI-afbryder.”
2 ”Beskyttelsesleder bør dog fremføres, hvor det er praktisk muligt”

1 Vil det sige, at beskyttelsesleder kan udelades og ikke er lovpligtig, og antallet af installerede stikkontakter eller brugsgenstande ikke har nogen begrænsning i følge loven, hvis udvidelsen eller ændringen bliver omfattet af beskyttelse med HFI- eller HPFI-afbryder ? Og gælder det kun for boliger opført før 1. april 1975 ?

I dette eksempel, i en bolig opført før 1. april 1975, er der installeret HFI afbrydere. Der udvides med ca. 8 stikkontakter indendørs. Betyder der noget hvis nogle af disse stikkontakter er installeret i et køkken ?

2 Beskyttelsesleder bør dog fremføres, hvor det er praktisk muligt
Beskyttelsesleder findes i dette eksempel ikke, men kan føres frem med et 2,5 mm2 enkeltleder kabel

Hvis der fremføres beskyttelsesleder, er stikkontakters forbindelser til denne beskyttelsesleder herefter lovpligtig ?


Rudi
26 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Steensen
Steensen
1501 8700
Køkken skal _altid_ have beskyttelses leder fremført, når der etableres nye tilslutninger.

Beskyttelsesleder er nem at etablerer via kraft-stikket f.eks.

mht. om det er "nok" at trække 2.5 kvadrat beskyttelses leder frem til alle udtag, og tilslutte dem over det hele, så længe din PE leder ikke bliver afbrudt nogen steder.
Og ja, du kan godt "opdaterer" din installation på denne måde, og ligeledes gøre dine nye stik "lovlige" vha. denne 2.5 kvadrat PE leder også.

 

jenshøj
jenshøj
2492 4800

1: Meget begrænset udvidelse er 1-2 stikkontakter, som det også står i teksten. 8 er en større udbygning og derfor skal den laves med jord.
2: Man må gerne fremføre en leder, som ikke er forbundet. Så til de 1-2 nye stikkontakter trækker man et kabel med jord. Når den gamle installation på et tidspunkt renoveres med jord, kan jord i de nye stikkontakter umiddelbart forbindes, da man jo har forberedt installationen med den ekstra jordleder.

Etablering af ny stikkontakter og ændring af jording er i øvrigt ikke noget man selv må lave. Så tag tag en snak med den elektriker, som skal lave det, om hvordan det bedst laves i praksis.

Nu er det jo en god ide, at have jord med rundt, så det er ikke bare et skørt påfund.
Jeg fik min installation renoveret for 20 år siden, der blev trukken nye ledninger overalt, og med jord rundt alle steder, det var en overkommelig opgave, da det hele var trukken i rør.
Jeg har så en del stik uden jord, men jordlederen sidder der, så det er bare at skifte stikkene. (køkken, bad og udendørs, garage mv, er alle stik med jord)

Hellere eje, end at leje.
Annonce
Annonce
ev elmand
ev elmand
15517 7480
Det er kun beregnet til at folk godt kan få lavet en ny stikk. eller tilslutte en ekstra brugsgenstand, uden at have behov for at lave installationen om.
Der jo tydelig >et par tilslutningssteder, stikk. eller brugsgenstande< Så det er den meget begrænsede udvidelse det drejer sig om.
i en lang periode fra midt i 1960`r skulle der være 1 fri stikk. med jordforbindelse i køkken. Så der er mange huse som har jordleder med oppe i lampested.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hovsa
Hovsa Trådstarter
70 2100
Tak for alle svar
Skal alle stikkontakter i køkken i private boliger være forbundet til en jordleder, når der er HFI-afbryder installeret, også når der er en ekstra sikringsgruppe tilsluttet køkkenet ?
Jævnfør indlæg 619 fra Steensen og andre indlæg (15-01-2017

Fra en tidligere installation, fra omkring 1980, er der i køkkenet i privat bolig installeret 2 dobbelte stikkontakter, svarer det til 4 enkelte kontakter? og 1 enkelt stikkontakt installeret for 50 år siden, og udenfor køkkenet findes en enkelt stikkontakt i samme strømkreds, men installeret for nyligt Alle er uden tilsluttet jordleder, da der ikke er jordleder i deres strømkreds
Boligens oprindelige installation er 50 år gammel, og installationen er forsynet med jordleder og jordspyd, men ikke til denne strømkreds
Skal alle stikkontakter i køkkenet, på trods af en ekstra gruppe, være forsynes med jordleder ?
Også, hvis der til dette køkken tilføres en ekstra sikringsgruppe med omkring 5 stikkontakter med jordforbindelse og HFI afbryder ?
Er der nogen begrænsning i lovligheden af antallet af stikkontakter i et køkken i en privat bolig ?
PS
Elinstallationer
nr. 21/09
”Ved en meget begrænset udvidelse eller ændring af en installation…”
Hvad menes med udtrykket ”installation” i ”tillades det, at beskyttelseslederen udelades, hvis der ikke er beskyttelsesleder i den eksisterende installation”, er det så hele boligens el- installation, der menes, eller strømkredsen, el-apparaterne er tilsluttet ?
Udtrykket ”installation” anvendes både om den enkelte specifikke strømkreds med brugsgenstande og hele boligens installation, forekommer det mig
Takker

Rudi
ev elmand
ev elmand
15517 7480

I fortsættelsen af denne sætning er der netop præciseret med eksempler hvad der menes. Det har du med i dit 1. indlæg nemlig " Et par stikk. tilslutningssteder el.lign. I en elrådsmeddelse er det præciseret at et par  betyder højst 2.
Dobbelt stikk. tæller som en stikk.

Når der er HFI afbryder installeret skal alle stikk. i køkken have jordleder. Der skal nu benyttes HPFI afbryder.

Beskyttelses leder kan udelades i Stikk. i boliger der er opført før 1 april 1975 Forudsat at der er installeret HPFI relæ foran. 801.471.2.2

Ellers er den generelle regel at alle stikkontakter skal have beskyttelsesleder. Det betyder at man skal have beskyttelses leder i alle stikk, i køkkenet hvis man udvider installationen med 5 stikk. Men man behøver ikke at ændre alle stikkontakter i boligen, hvis der ikke sker nogen ændringer i de andre rum.  Man kan ikke lave love med tilbagevirkende kraft, men ved ændring af en installation kræves det at hele rummets installation lever op til ny standard.

antal stikkontakter i køkken følger de normle regler med mindst 1 for hver påbegyndt kvm. Stikk. til f.eks. emhætte og køleskab tæller ikke med, ligesom stikk.anbragt mere end 2 m oppe ikke tæller med. Som noget nyt skal stikk. i køkken være fordelt på mindst 2 sikringsgrupper.

 

 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Annonce
Annonce
ev elmand
ev elmand
15517 7480

Begrebet installation dækker meget bredt. Naturligvis er der en definition, som er en oversættelse efter engelsk, da der ligger en harmoniseret norm bagved udtrykket.
Installation: Samling af sammenhørende elektrisk materiel til en given anvendelse, og som har indbyrdes tilpassede egenskaber og data.

Men noget helt andet er at regler ikke kommer dumpende bare for at genere mest mulig, Der er faktisk en rigtig god grund til at få lavet sine installationer efter reglerne og evt. lidt bedre. Det er en forebyggelse af risiko.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hovsa
Hovsa Trådstarter
70 2100
Enfamiliehuse og boliger, der er opført før 1. april 1975, må altså ganske lovligt undvære jordforbindelse i alle stikkontakter, der er installeret indvendigt i boligen, og der skal heller ikke være en jordleder ført frem til stikkontakterne, selv om der er udført en større udvidelse af installationen, forudsat HPFI- relæ / HPFI- afbryder ?

Men boliger opført efter 1. april 1975 skal altså have beskyttelsesleder i alle indvendige stikkontakter i boligen på trods af, der er monteret HPFI - relæ foran i installationen ?

Må "almindelige" HFI- relæer installeres i dag. Hvornår blev HPFI- relæer lovpligtige ?

I el- bekendtgørelsen 801.55 er brugt et begreb en "kogeniche". I denne kogeniche skal være mindst 1 stikkontakt
Hvad er kogeniche. Er det et el- komfur med et el- stik eller kan det være et skab med en mikobølge ovn ?
Skal et sådant skab forsynes med el- afbryder til mikrobølge ovn ?
Skabet må åbenbart ikke kunne lukkes uden, at strømmen også afbrydes, hvordan gøres det lovligt ?

I køkkenet skal der være mindst 3 stikkontakter (801.53)
Er det uden stikkontakten i "kogenichen" altså 4 stikkontakter i alt i køkkenet som minimum


Rudi
ev elmand
ev elmand
15517 7480

Den med at der ikke skal jordleder frem ved større udvidelser i huse fra før 1975, ved jeg ikke hvor du har fra. Når man laver større udvidelser mener jeg de skal leve op til nutidig standard.
En kogeniche er ikke en del af et almindeligt køkken, men et lille hjørne i f. eks. et kollegie værelse. så det er for at tilpasse regler til en meget lille "køkken" Det ville jo være skudt over målet at have 3 stikk. på 2 grupper i "et skab". Ligesom der er andre regler for industrikøkkener m.m.

Man kan montere en switch i køkkenlågen, som slukker for strømmen via et relæ ved tavlen. Så man ikke risikerer at der bliver glemt en tændt gryde på kogepladen  inde i "skabet"
Mindst 3 frie stikkontakter i et køkken og mindst 1 i en kogeniche. da det  ikke er i samme lejlighed  skal det ikke lægges sammen.  


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hovsa
Hovsa Trådstarter
70 2100
801.471.2.2
2. Udeladelse af beskyttelsesleder til tilslutningssteder.
Ved HPFI-beskyttelse i boliger opført før 1. april 1975 tillades beskyttelseslederen udeladt i
den del af installationen, der anbringes inde i selve boligen (men ikke i f.eks. garager,
carporte, udhuse og i det fri).
Visse elektromedicinske apparater må kun anvendes, hvis de tilsluttes en beskyttelsesleder.
Hvis et sådant apparat skal anvendes i en bolig, skal der fremføres beskyttelsesleder til
tilslutningsstedet.

Det er påkrævet med beskyttelsesleder i en bolig, hvis visse elektromedicinske apparater skal anvendes i boligen
Ikke, at beskyttelsesleder er påkrævet

Det udelukker ikke, at nutidig standard forudsætter en sådan beskyttelsesleder, men gør det ikke obligatorisk ?
SURudi
Der er yderligere 16 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Lignende indlæg

 1. Krav om jordforbindelse
  Jura, reglementer og krav (37 svar)
 2. Lovlig stikkontakt?
  Lav-Hus (28 svar)
 3. samme underlag, forskellige tilslutninger
  Jura, reglementer og krav (13 svar)
 4. Er det lovligt med 3-benet stikkontakt uden beskyttelsesleder/jordleder, hvis afdækning kun har 2 ben?
  Lav-Hus (7 svar)
 5. Stik jordforbindes i gammel installation
  Jura, reglementer og krav (17 svar)
 6. Hvornår skal man følge el-regler?
  Jura, reglementer og krav (69 svar)
 7. El installationsrapport
  Jura, reglementer og krav (16 svar)
 8. Ingen beskyttelseslederi loftudtag
  Belysning (7 svar)
 9. ulovlige elinstallationer ?
  Lav-Hus (4 svar)
 10. krav om jordforbindelse i bad
  Jura, reglementer og krav (8 svar)

Sponsor på LDS

KV Sikring

Få hjælp til sikring af dit hjem med alarm og indbrudssikring. KV Sikring er ejet af den flittige LDS-debatør kendt under brugernavnet Wezio

Se mere

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her

Se også