langkølet / kortkølet

Er der en der på en simpel måde, evt med link eller billeder kan forklare forklare forskellen mellem en lang og en kortkølet båd?
1 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Det siger næsten sig selv:

Her på Wikipedia er der ude til højre et par billeder som viser det.

https://da.wikipedia.org/wiki/Lystb%C3%A5d

>>>

Langkølet er "traditionel gammeldags" - som gør at båden er retningsstabil og mere velegnet til tursejlads, hvor man ikke absolut skal styre præcist hele tiden. 
Kortkølet bliver hurtigere at dreje rundt og vil også kunne sejle hurtigere, fordi der er mindre våd overflade til at give vandmodstand. (Men den kan såmænd også sejle meget stabilt, hvis den er trimmet passende)
Moderne kortkølede både kan også lægge en væsentlig større % af den samlede vægt HELT ned i kølen - og dermed få større kraft til at rette op mod vindtrykket. Man kan jo lave kølen helt smal og lave en bulb helt nede i spidsen/bunden af kølen- dermed bliver det jo en meget mere effektiv "sejlmaskine" der kommer ud af det. Båden kan simpelthen udnytte vindens kræfter bedre.

Og så er der en masse både som er en mellemting - for eksempel ret kort køl og så en finne ned foran roret - så bliver det jo lidt en mellemting, kan man sige.

Ja det var bare lidt - der kan nok skrives tykke bøger om det.

mvh A


To ulykker kommer sjældent alene.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis