Plankebord

Hej.

Jeg har hentet 3 planker i ahorn, de har ligget ude i regn og har nu tørret i mit skur i 2 uger. Mit næste step er at høvle samt slibe dem. Mit spørgsmål går på følgende - Plankerne har stadig en relativ høj fugtprocent på omkring 20. Jeg har fået anbefalet at mætte plankerne grundigt med olie før de tages ind i stuetemperatur for at undgå de skal slå revner. Er dette den rigtige måde at gribe processen an på ? Og kan man mætte dem med bejdse på samme måde som olie ? Min tanke er at slutte af med et tyndt lag lak for at beskytte bordet bedst muligt.
Jeg ved der er nogle der er klogere på emnet end jeg er, så håber i vil dele jeres viden <img src='https://www.lav-det-selv.dk/DesktopModules/ActiveForums/themes/lds2015/emoticons/smile.gif' align="absmiddle" border="0" class="afEmoticon" />

Mvh Mikkel

Mikkel Toft
3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

2 uger er ingenting når vi taler tørring. Og du kan ikke erstatte vandet i træet med olie(olie er lettere end vand, og vil flyde ovenpå) uden først at få vandet ud, og den eneste måde det kommer ud er tørring.

Du kan tage noget maling eller voks og smøre på enderne (det kræver at du skal skære dem rene når de er tørre) for ikke at forcere tørringen, da det giver revner.
Så lægges plankerne i et uopvarmet skur, på klodser så, der kan cirkulere luft omkring dem(og så de ikke slår sig når de tørrer).
Så sætter du dig ned og venter, til fugtigheden er nede på under 10% mener jeg det er, men her er der nok andre der bedre kan svare.
Læs mere her: http://egetrae.info/main/page_vejledning_om_brug_af_egetrae_toerring_af_eg.html


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Ja PinkH har ret - du kan godt vente ½ års tid - det er meget vigtigt at det tørrer ud langsomt. Ikke et skur med varme på.

Du kunne godt smøre godt med olie på - efterhånden som vandet fordamper, bliver der plads i fibrene til at olien trænger ind - men så skal du smøre begge sider så det ikke bliver skævt - og i mange omgange. Og når du så til sidst skal til at høvle det, så har du alligevel nogen stykker træ, som er uensartede. Så det mest fornuftige er bare atvente. til næste vinter :-)
mvh A

To ulykker kommer sjældent alene.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Tak for jeres svar - kan fornemme der ikke er andet for end at vente 😁

Mikkel Toft
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også