RENOVERING AF KÆLDER

Hej !

Jeg bor i et arkitekttegnet parcelhus bygget i 1954. Huset er bygget i gasbeton medens fundamentet i kælderen er lavet af betonsten eller fundamentblokke eller hvad det nu hedder. Der er kælder under noget af huset (ca 50m2) og da vi flyttede ind lå der tæppe firkanter på gulvet limet fast ! Det har vi nu fjernet og er ved rense væggene da der er en del af pudsen der skaller af og nederst er der nogle steder nogle sorte udtræk. Desuden har vi hakket en form for dræn væk der lå ovenpå gulvet i form af gamle lerrør. Det er blevet tørt de fleste steder MEN der trænger stadig fugt ind forskellige steder nederst ved gulv og på væg. Vi har banket et hul i gulvet ved væggen, og gulvet består af 5cm cement og herefter 7-10cm (hårdt) beton. Efter et stykke tid er grundvandet nu steget lige op til undersiden af gulvet. Spørgsmålet er: hvad gør man for at undgå at vand og fugt trækker op i gulv og væg. Det er ikke rigtg muligt at lave udvendig dræn på alle væggene og det vil også være for stort et arbejde til at starte med. Vi vil gerne ligge fliser på gulvet og pudse op uden at det skal laves om igen og igen... 

Kan man dræne under gulvet eller hvad gør man ? Der eksistere en grunvandspumpe som står i et rør i gulvet, men der løber ikke nogen rør til røret.


Kastberg
10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Du kan kontakte Protectos, de laver kældre
Du kan kontakte Protectos, de laver kældre
Du kan kontakte Protectos, de laver kældre

Du kan grave yderligere ned, og lægge drænrør (plast m. en slags stof omkring) Disse rør skal så have fald og ende henne ved grundvandspumpe. Læg dem med ca. 2 m afstand, altså 1 langs hver ydervæg og 1 i midten. Disse rør dækkes umiddelbart af noget vasket grus i højde ca. 10 cm højde over  Gruset bør dække hele arealet og tjener det formål at vandet er villigt til at løbe hen til rørene Derover kan du have en pladebats og så støbe nyt gulv. 

Men du må ikke grave tæt på eller ned under din nuværende sokkel.

 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak, hvor lang ned vil du tro rørene skal ned ? og er det nødvendigts at grave hele gulvet op?

Kastberg

I 50erne byggede man kældre til frostsikker, men fugttolerant opbevaring og for at gemme noget af huset tekniske installationer. Gamle fyr med masser af varmespild sørgede for en lun kælder og for at fugten blev drevet ud. i 2010er vil man bo nede i en kælder og spare på varmen så meget som muligt. Det giver nogle udfordringer.

I 50erne kørte folk Morris Minor, VW1200, Renault 4 og 2CV. De kunne transportere 4 personer og 1 sæk kartoffler ved max 100 km/h. Ingen kommer i dag og siger at de vil have deres Morris Minor ombyget til at køre 200 km/h i timen, få 6 NCAP stjerner, og får plads til famliens feriebaggage.

Man dræner normalt ikke under kælderdæk, men rundt om huset. Hvis du dræner under kælderdæk vil du stadig have vand der trykker igennem kældervæg og opstigende grundfungt fra randfundamentet. Det giver en masse arbejde og kun lidt effekt.

Hvis der pibler meget vand igennem er der kun den "hårde måde" tilbage: fritlægge, isolere ydervæg og lægge dræn. Hvis fugten kommer i dampform kan du varme kældervæggen op, til at at det partielle damptryk inde er større end ude (Jeg fik sådan noget installeret i Christiansborgs kælder, da vi ikke turde at grave ved fundamenterne). Men det koster så en del energi.

Hvis det "bare" gælder om at gøre kælderen pænt og lægge fliser:

  • slå løs puds af væggene og puds op med "saneringspuds" eller andet ekstrem diffusionsåben silikatpuds og giv det diffusionsåbent maling - ingen akrylmaling her. 
  • sæt småformat klinker på gulvet - så har du masser af fuger, som fugten kan komme igennem uden at den trykker klinker løst - ikke noget 500*500 her.
  • sæt en varmeflade op, der er gå i gang når den relative fugt er >70%.
  • installer en automatisk ventilation, der hiver udeluft ind, såfremt udeluftens absolute fugtighed er mindre end indeluftens.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg bor i et hus fra 1916. Der var der ca. 20 kvm kælder, med 1,5 m til loftet. Det var beregnet til lidt opbevaring. Der var et afløb midt i gulvet og igennem hele vinteren sivede der vand hen over gulvet og ned i afløbet. Ikke særlig indbydende. Kloak niveu uden for er også i den dybde.

For ca. 14 år siden gravede jeg kælderen dybere, understøbte sokkel i små bidder og alt det der. Det var nødvendigt at holde grundvandet sænket, med sugespidser, for at jeg kunne arbejde dernede. Sådan ca. midt i rummet kom der 3 - 4 væld op af jorden. Det var vandsøjler på ca. en fingers tykkelse og presset 5-10 mm op inden det flød ud til siden. Det var da dømt til at mislykkes, hvis man kører efter de teorier.

Der blev gravet ca. 100 cm ned. Med udgangs punkt i en pumpebrønd blev der gravet 3 render på yderligere 10 cm dybde, hvor i der blev lagt 50mm drænrør. Hele arealet blev incl de 10 cm grøfter dækkes af 10 cm grus. Derover 10 cm flamingo og derefter 10 cm beton med fliser over. Det er så endt med en dejlig tør kælder, som har vores fjernvarme teknik samt nogle højskabe til opbevaring af diverse sengetøj , arbejdstøj og størrre køkken udstyr. Ligeledes er der håndvask, vaskemaskine og tumbler. (håndvask og vaskemaskine kan lige netop aflevere vand i kloaksystemet)

Der var meget arbejde men vi har rigtig stor gavn af rummet. Sokler under vaskem. og skabe er muret op, da jeg ved at grundvandspumper kan svigte og så har vi balladen med 5 cm vand på gulvet. Men det hører til sjældenhederne, og der kan bare spules.

 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Er 30x30 fliser for stort til kælder gulv.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også