Strøm på camping

Hey,

Har lige været på tur med telt i weekenden - første gang med strøm i. Står så og kommer til at diskutere med campingfatter, om type af kabel og stik. Klart der jo som udgangspunkt er krav om jord i installationen. Men fyren står så og kæfter op om at det absolut skal være et kabel med 2,5mm2 ledere i, da det er standard i 16amp installationer (de bruger de blå CEE-stik på pladserne). Fair nok, hvis man kobler en camper til, hvor der skal trækkes både tv, køleskab, nogle lamper, en el-ovn osv. som suger en masse. Men i vores lille telt skal der køre en køleboks (bruger 70W) og ellers blot 2 mobilopladere ind i mellem. Så forbruget kommer jo aldrig i nærheden af 16amp. Så en alm kabeltromle med med 1mm2 kan vel være rigeligt (vi snakker max 15-20meter)? Og når ingen af enhederne (opladere og køleboks) har jordben på stikket, kan det vel være ligegyldigt med jord stik på?

 

eller...Er jeg HELT galt på den?   hehe

Hey, Har lige været på tur med telt i weekenden... Vis hele indlægget
14 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Steelmann begrundelse kunne være at ikke alle er, som dig, selv i stand til at vurdere, hvor megen strøm deres apparater trækker. Og så kan det jo gå grueligt galt, både for dem selv, og medcampisterne, der ligger ved siden af.

Det er jo fristende, hvis man fryser i teltet lige at sætte den lille varmeblæser på 2.000 watt til. Den trækker så lige 8-9 ampere. Åhh så skal der lige laves kaffe eller te. Yderligere 1.000 watt eller mere. Bingo så er du langt over, hvad din ledning er dimensionere til. Igen, du kan gennemskue det og gør der selvfølgelig ikke, men det kan mange andre ikke.

Vi har selv campingvogn og er glad for din campingfatters holdning - det gælder jo også vore andres sikkerhed.
De 2.5mm² er for at kobberets overflade ved 16A last ikke overskrider 60°C, der vil beskade PVC isoleringens egenskaber.

Yderligere er modstanden i selve kobberet ved 2,5mm² væsentligt mindre pr meter end ved 0,75mm².
Dette har relevans i forbindelse med kortslutnings beskyttelsen, hvor der i værste fald på 25m ledningens endepunkt bliver lavet en kortslutning, så skal der være kortslutningsstrøm nok til, at sikringen bliver udløst (automat sikring) eller springer (smelte sikring), og at dette sker hurtigt nok, således at hverken kobberet eller isoleringsmaterialet ej bliver beskadiget/overheddet.

Disse to årsager er grunden til lovkravet om 2.5mm², og den tidligere citeret paragraf fra Stærkstrømbekendtgørelsen tilkendegiver årsagen til reglen om de 25 meter.

 

Det er fint nok at du ikke bruger mere end et par hundrede watt, men hvad så den dag der sker en kortslutning i et af dine apperater? Hvis det sker, skal dine ledninger kunne holde til kortslutningsstrømmen indtil sikringen springer.
I ydderste konsekvens kan du ricikere at der går 15,9W og sikringen aldrig springer, men at kablerne tværtimod går op i røg.

Udvikling af embedded elektronik til industrielle løsninger: www.FAVetronics.dk

Tak! Dejligt med nogle gode forklaringer på hvad den egentlige grund til disse regler er lavet. Dejligt at I ville bruge lidt taste-tid på at forklare årsagerne. Jeg er ikke ude på at diskutere tingene til døde og "bare få ret", men ville rent faktisk gerne have den reelle årsag. Tak - og god sikker camping derude ;-)
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis