Bukke træ

Hej
Er i gang med at sætte en gammel jolle i stand.
Jeg søger svar på om det er muligt at bukke træ. En båd er jo ikke firkantet, men ovreal.
Kunne godt tænke mig at kunne bukke nogle lister der skal sidde langs ræling.
Er det noget man selv kan ???

😊

C/L
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Du skal have fat i en masse tynde lister der har højden som du har brug for. Disse lister skal bøjes i den form de skal have, herefter kan du lime endnu en liste på i med samme bøjning, osv. Jeg vil anbefale dig at lave en stor skabelon du kan spænde listerne fast på med skruetvinger.

 "mod regulær dumhed kæmper selv guderne forgæves"

Der ligger mange videoer om traditionelt bådbyggeri.

https://www.youtube.com/watch?v=6ufstskSxLU -

Søg på "traditional boat building"

wooden boat building

Steambending

steambending wood

mvh A.


To ulykker kommer sjældent alene.
Damp-behandling af træet gør det fleksibelt, men det er stadigvæk en videnskab hvor meget det skal opvarmes, hvor længe det skal ligge under opvarmning og ved hvor høj en fugtighed.

 

Ja de skal jo "koges" som det hedder det er dampen fra kogende vand så en 90 grader er dampen vel. nogen bruger også varme klude nogen koger direkte i vand osv. osv.. Hvis det bare er lister så behøver det ikke så lang tid men ellers siger man som huskeregel gerne en time pr tomme men det varierer en del afhængig af mange ting. Men prøv dig lidt frem det behøver ikke være så svært;-)

Mvh. Anders -

Hvorfor sidde inde når alt håb er ude?

Ejer af kragejollen "Shakti" - 1936- Tsa Århus.

www.Shakti.dk    - Kig forbi -

Det er nu ikke så svært at svede træ til f.eks. en fenderliste hvis det er det der er opgaven. Allerførst er reglen at træ skal koges/dampes i en time pr. tomme.
Træet må gerne være "grønt" dvs relativ nyfældet, ellers kan det bødes op helst i saltvand i en uge eller to. Hvis det er ovntørret træ så brug det til en stol det duer ikke til at svedes.
Svedekassen kan være et firkantet rør lavet af fire brædder - eller flere hvis bredden på emnet kræver det eller lavet af en 18 - 20 mm. krydsfinerplade der skæres i fire srtimler og samles over nogle hjørnelister.
damperen kan bare være en tønde - gl. gasflaske, exspansionsbeholder osv som klodses op på nogle mursten og så sættes der en stor brænder under f.eks. en ukrudtsbrænder.
Luxus udgaven er en tapetdamper.
Dampgiveren forbindes til svedekassen med noget rør eller en kølerslange fra en bil.
Alternativet til en svedekasse er at lave en lang pose af noget kraftig plastik folie, som fenderlisten stoppes i og så monteres hele "pakken" på båden og slangen fra tapetdamperen tilsluttes. når træet begynder at blive blødt kan det stille og roligt spændes ind på plads, og når det sidder som det skal slukkes der for dampen og man ladder det hele sidde gerne en dag eller mere. så fjernes posen og emnet spændes på plads igen til det er tørt.
Søg evt. på nettet efter Louis Sauzedde.
Hilsen Jørgen


JN
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis